• VRÁŤME HMYZU DOMOV
          • VRÁŤME HMYZU DOMOV

          • Biodiverzivita je súčasť nášho života – vráťme hmyzu domov. Aktivity v rámci projektu boli realizované v triedach 5.ročníka v spolupráci so ZIPCeM. Projektový zámer bol realizovaný aj vďaka finančnej podpore Zeleného vzdelávacieho fondu.

        • Deň narcisov
          • Deň narcisov

          • Vážení rodičia, milé deti zajtra na celom Slovensku prebieha akcia Deň narcisov. Aj naša obec sa pravidelne zapája do tohto projektu. Jedno stanovište bude aj  vo vestibule našej školy. Môžete podporiť túto zbierku na pomoc ľuďom s rakovinou, ak si zakúpite žltý kvietok narcisu. Aby mala zbierka zmysel a naozaj pomohla, prosíme vás, aby ste ju podporili - zakúpením kvietku narcisu za 1€.

          • UPRACME SI CHOTÁR

          •  

            ​​​​​​​

            Obec Lehota pod Vtáčnikom v spolupráci s Poľovníckym združením Sivý kameň pripravuje v rámci Dňa zeme podujatie pod názvom Upracme si svoj chotár. Pozývame všetkých občanov, deti, dospelých, malých či veľkých zapojiť sa do výzvy a v sobotu 15. apríla 2023 sa zúčastniť upratovania vybraných lokalít.

            Veríme, že sa do tejto výzvy zapojíte a spoločne sa pričiníme o zdravšie životné prostredie v našej obci a okolí.

        • Biblická olympiáda
          • Biblická olympiáda

          • Dňa 28.3.2023 sa na Gymnáziu V.B. Nedožerského konalo diecézne kolo Biblickej olympiády. Našu školu reprezentovalo družstvo  v zložení Andrej Ďureje a Tomáš Hurtiš obaja z 8.A. Museli si podrobne naštudovať 3 knihy zo Starého zákona a 1 knihu z Nového zákona. V štyroch kolách potom vypĺňali úlohy rôzneho druhu. Na veľké prekvapenie poroty, a aj samotných súťažiacich, sa nášmu družstvu podarilo poraziť aj Gymnázium Nedožerského  a aj Piaristické gymnázium. Chlapci sa z výhry veľmi tešili a teraz sa poctivo pripravujú na diecézne kolo, ktoré bude 25.4.2023 v Banskej Bystrici. Družstvo bolo pôvodne trojčlenné, ale Ondrej  Ďurina z 8.A  bol v  čase konania  olympiády na sústredení športového klubu v zahraničí, čiže vďaka za prípravu im patrí všetkým trom. Pravidlá olympiády náhradníka nedovoľujú, takže chlapcom budeme v Banskej  Bystrici držať palce, pretože to už bude iný level.

        • Biologická olympiáda
          • Biologická olympiáda

          • V tomto školskom roku sa v mesiaci marec uskutočnilo školské kolo olympiády pre kategóriu D online testom. Žiaci riešili úlohy z botaniky, zoológie a tajov ľudského tela v teoreticko-praktickej časti. Našu školu reprezentovalo 31 žiakov šiesteho a siedmeho ročníka. Všetkým ďakujeme, že si vyskúšali, aké majú vedomosti, a blahoželáme úspešným riešiteľom: zo 6. ročníka Sára Belaňová, Matej Cigáň , Kevin Doboš , Dávid Farkaš, Filip Kováč, Barbora Pastieriková,  Natália Pročková, Hugo Števík a Patrik Hájovský, zo 7.A Zoja Bartošová, Vivien Čavojská, Lucia Fábryová, Zara Ellis Hájovská, Aurel Hýrošš, Ondrej Kušnír a Nella Zvalová, zo 7.B Ester Čunderlíková, Patrik Jankeje, Samuel Lucas Kriška, Lilly Pastieriková, Peter Pavlusík, Matúš Šnirc, Rebeka Šnircová, Radovan Maximilián Táborský a Michal Tonhajzer. Naše dve žiačky Sára Belaňová a Nella Zvalová postupujú do okresného kola. Držíme im palce a veľa úspechov v študovaní odbornej literatúry, ako aj pri mikroskopovaní rastlinných preparátov.

        • Basketbal
          • Basketbal

          • Dnes nám veľkú radosť urobili staršie žiačky pod vedením p. uč. Novotnej, ktoré vyhrali obvodné kolo v trojkovom basketbale a postúpili do okresného kola. Družstvo v zložení: Terez Ondrejková, Alexandra Korenačková, Paula Mičková a Sveťa Sýkorová vyhrali nad rovesníčkami z Nitrianskeho Rudna 6:3, Bystričian 9:0 a nad Oslanmi 5:0. Dievčatám gratulujeme a držíme palce do ďalších súbojov v okresnom kole.

        • Tvorivé dielničky
          • Tvorivé dielničky

          • Žiaci 2.A sa v utorok 4.4. 2023 naladili veľkonočnou atmosférou, kde spolu s triednou pani učiteľkou, vychovávateľkou, špeciálnou pedagogičkou a asistentkami zažili príjemné dopoludnie. Žiaci si mohli vyskúšať zdobenie veľkonočných kraslíc voskovou technikou a vyrobili si krásne veľkonočné pozdravy. Za svoju usilovnú prácu dostali nakoniec sladkú odmenu, v podobe kysnutých koláčikov, na príprave ktorých mali tiež svoju zásluhu. A keďže koláčikov bolo dosť, žiaci 2.A sa rozhodli ponúknuť učiteľov a aj svojich spolužiakov z 2.B

            Prajeme príjemné prežitie veľkonočných sviatkov!
            Žiaci 2.A

        • McDonald’s Cup´
          • McDonald’s Cup´

          • Dňa 24.marca 2023 sa žiaci 3. a 4. ročníka zúčastnili semifinále futbalového turnaja McDonald’s Cup´v Nitrianskom Rudne, kam postúpili po víťazstve nad Novákmi 22:0. V semifinále prehrali s Nitrianskym Rudnom  5:0 a vyhrali nad Oslanmi 5:1. Obsadili tak 2.miesto. Školu reprezentovali: Zuzana Sýkorová (4.A), Kristína Pastieriková (4.B), Karolína Žiaková (4.B), David Môťovský (4.A), Simon Kapuš (4.A), Theo Doboš (4.A), Šimon Kušnír (4.A), Tomáš Šnirc (4.B), Peter Perniš (4.B), Matej Gabaš (4.B), Tomáš Duda (3.B), Samuel Dudáš (3.A).

        • PYTAGORIÁDA
          • PYTAGORIÁDA

          • V školskom roku 2022/2023 sa uskutočnil už 44. ročník Pytagoriády. Pytagoriáda je matematická súťaž, v ktorej okrem správnosti vypočítaných príkladov rozhoduje aj čas, za ktorý žiaci vypočítajú dané príklady. Za správnosť a za čas vypočítaných príkladov sa prideľujú príslušné body. Výsledné hodnotenie bodov sa teda skladá z dvoch položiek: z bodov za správnosť a z bodov za čas.                                      Účastníkmi vyššieho kola súťaže môžu byť len žiaci, ktorí úspešne absolvovali nižšie kolo súťaže. V tomto školskom roku, prezenčne, riešilo Pytagoriádu na I. stupni 20 a na II. stupni 121 žiakov našej ZŠ.

            Do vyššieho kola súťaže (okresné kolo) postúpili:

            Ema Bakusová (3.B) – úspešný riešiteľ OK – 10. miesto,

            Sebastián Baranovič (3.B),

            Šimon Kušnír (4.A) - úspešný riešiteľ OK,

            Sára Belaňová (6. r.),

            Zara Ellis Hájovská (7.A),

            Andrej Ďureje (8.A),

            Ondrej Ďurina (8.A).

            Žiakom gratulujeme k postupu do okresného kola a úspešnému reprezentovaniu našej školy!

        • Deň v oblečení mojej obľúbenej knižnej postavičky
          • Deň v oblečení mojej obľúbenej knižnej postavičky

          • Z iniciatívy Školského parlamentu sa v našej škole po prvý krát konal „Deň v oblečení mojej obľúbenej knižnej postavičky. V piatok 24. marca sme v našich triedach stretali  postavičky z klasických rozprávok, ktoré poznáme už desaťročia, ale i postavičky z novodobých kníh moderných autorov. Do aktivitky sa zapojilo 81 detí. V hlasovaní, do ktorého ste sa mohli všetci zapojiť, zvíťazili :

            1. miesto : Lukáš Andráši 2.B ( Shrek)
            2. miesto : Dominika Kušnírová 3.A ( Červená čiapočka)
            3. miesto : Júlia Pánisová 2.B ( Hermiona)

            Výhercom blahoželáme.

          • HLASOVANIE „Deň v oblečení mojej najobľúbenejšej knižnej postavy.“

          • Vážení rodičia, milí žiaci, v piatok sme po prvý krát na našej škole zorganizovali „Deň v oblečení mojej najobľúbenejšej knižnej postavy.“ Veľmi nás teší záujem detí a kreativita, s ktorou pristúpili k príprave svojich kostýmov. Oveľa dôležitejšie však je, teda aspoň tomu veríme, že naozaj prečítali knihu, ktorej hrdina ich takto oslovil. Všetkých žiakov, ktorý sa zapojili sme odfotili a ponúkame vám prehliadku krásnych knižných postavičiek v podaní našich žiakov. Uvidíme, či aspoň niektoré spoznáte. Možno je to aj vaša obľúbemá postava. Keďže by sme chceli najkreatívnejší výtvor oceniť, prosíme vás, aby ste sa zapojili do hlasovania. Hlasovanie bude prebiehať tak, že si vyberiete 3 podľa vás najlepšie postavičky a ich číslo (pod fotografiou) napíšete v poradí 1. miesto, 2.miesto.,3miesto. Kde je na fotografii viac postáv, v komentári ku číslu napíšte o ktorú sa jedná (napr. druhá z ľavej strany...). Hlasovanie posielajte p.uč Oršulovej do stredy 29.3.2023 do 18,00 hod. Ďakujeme

        • Súťaž k 30. výročiu samostatnej Slovenskej republiky
          • Súťaž k 30. výročiu samostatnej Slovenskej republiky

          • Od januára na našej škole prebieha každý mesiac súťaž k 30. výročiu samostatnej Slovenskej republiky. Každý mesiac žiaci druhého stupňa na vybranej hodine vypĺňajú odpovede na zaujímavé otázky z rôznych oblastí života našej 30-ročnej republiky. Texty sú zamerané na čítanie s porozumením. Zo správnych odpovedí vždy vyberieme 3 víťazov a odmeníme ich nejakými malými retro cenami. Na konci roka bude veľká súťaž medzi jednotlivými ročníkmi.

            Doterajší víťazi:

            Január : Daniel Gabaš 9.A

                          Nella Zvalová 7.A

                            Damián Vida 7.B

            Február : Ľubomír Cifrík 8.A

                            Terézia Ďurejová 7.A

                            Maximilián Radovan Táborský 7.B

        • Svetový Deň vody
          • Svetový Deň vody

          • Svetový deň vody každoročne pripadá na 22. marec. V tento deň by si mal svet pripomenúť dôležitosť vody pre život a zdravie človeka, pre produkciu potravín, zachovanie ekosystému a jej nenahraditeľnosť pre ekonomický a sociálny rozvoj spoločnosti.

            Problém vody sa stáva jedným z najzávažnejších problémov na Zemi, a to nielen pokiaľ ide o jej využívanie, ale aj o ochranu jej zdrojov. Vyše dvoch miliárd ľudí dnes vo svete nemá prístup k pitnej vode, čo je hlavnou príčinou hladu, chorôb a biedy.

            Naša škola si v utorok 21.3. tento deň pripomenula environmentálnymi aktivitami. Naši učitelia si pripravili na 8 stanovištiach zaujímavé úlohy.

            1. Na stanovisku „A“ sme si povedali o kolobehu vody v prírode a zaujímavé fakty týkajúce sa vody. Úlohou žiakov bolo nakresliť kolobeh vody v prírode a napísať fakty o vode, ktoré sa dozvedeli  a zapamätali si   počas  dňa vody. Aktivitu realizovala Ing. Emília Kováčová.

            2. Na stanovisku „B“ sa realizovalo vymýšľanie príbehu s tematikou vody. Príbeh musel mať dej, museli tam vystupovať postavy, muselo tam byť niečo vtipné i poučné. Aktivitu realizovala PhDr. Jana Nemčeková PhD..

            3. Žiaci na stanovisku „C“ riešili interaktívne pomocou mobilov a tabletov problematiku Dňa vody. Na novom interaktívnom paneli sme spoločne cez aplikáciu „kahoot“ spoznali odpovede na prírodné zákony. Medzipredmetové otázky žiakom rozšírili vedomosti z fyziky, chémie, geografie i matematiky. Aktivitu realizoval Mgr. Matej Krpelan.

            4. Na stanovisku „D“ sme si pozreli video Kedy dôjde voda?, potom sme vypracovali testík, hľadali a navrhovali sme odpovede na otázky, ktoré profesie potrebujú vodu, lebo inak by zanikli, koľko vody potrebujeme na výrobu trička a riflí, ako môžeme ušetriť vodu v domácnosti a zabavili sme sa aj pri hľadaní moderných a ľudových piesní, v ktorých texte sa nejakým spôsobom spomína voda. Najväčší gurmáni z každej skupiny hádali rozdiely medzi vodou a minerálkou. Svoje zručnosti sme si vyskúšali pri skladaní papierovej loďky. Ktorá skupina pracovala s časovou rezervou, mohla zrelaxovať pri zhliadnutí ukážky a piesne z filmu Avatar – cesta vody. Aktivitu realizovala Mgr. Darina Oršulová.

            5. Na stanovisku „F“ pomocou metodicko-vzdelávacieho materiálu na portáli Fenomény sveta sme si pozreli príbeh Život bez vody v chudobnej Afrike, nahliadli sme do národného parku Serengeti. V prezentácii sme sa oboznámili so zaujímavosťami o vode. Riešili sme kvíz o vode s otázkami o živej prírode: či má voda kalórie, koľko litrov vypije slon denne, koľko vody potrebuje semienko kávovníka, aby z neho vyrástli kávové zrná, ktoré použijeme na jednu šálku kávy. Za koľko minút vypije ťava 200 litrov vody, čo z nás robí život v blízkosti vody a najzaujímavejšie bolo vysvetlenie Mpembovho javu. Spojili sme poznatky v prírodovedných predmetoch a na záver bola úloha pozornosti. Žiaci hádali, koľko molekúl vody videli na obrázku počas 5 sekúnd. Aktivitu realizovala RNDr. Dagmar  Černáková.

            6. Na stanovisku „H“ : Simulácia oceánskych prúdov a názorná demonštrácia ich prúdenia. Golfský prúd, jeho vznik, cirkulácia a význam pre podnebie Európy. Aktivitu realizoval Mgr. Radoslav Straka.

            7. Stanovisku „G“ : Voda v ľudskom tele, funkcie vody v tele a percentuálny obsah vody v rôznych organizmoch a orgánoch. Aktivitu realizovala Mgr. Simona Ďuráková.

            8. Na stanovisku „E“ Športová aktivita kolky nahradili plastové fľaše plné vody a bowlingovú guľu školská lopta. Aktivitu realizoval Mgr. Richard Lacko.

            Na záver to najlepšie: v učebni IKT prebehlo súperenie medzi najlepšími dvoma žiakmi z každého ročníka. Zvíťazili Ondrej Kušnír (7.A), Tadeáš Vida (8.A) a Aurel Hýrošš (7.A).

            Medzi najúspešnejšie triedy patrili: 7.A, 7.B a 8.B trieda. Učiteľom ďakujeme  za ich zaujímavé úlohy a žiakom za ich zanietené riešenie problémov a prácu v skupinách. Obohatili sme ich poznatkami, ale veľmi veľa toho aj o vode vedeli. Tešíme sa opäť o rok.

            Pár slov na záver:

            Voda nestojí nič, pretože je na nezaplatenie.

            Slúži celému svetu, pretože je slobodná.

            Jej sila je v jemnosti, jej dokonalosť je v jednoduchosti.

            Má jedno meno, ale veľa tvárí.

            Voda dostala magickú moc stať sa šťavou života na Zemi.

          • DOTÁCIA NA STRAVOVANIE OD 1.5.2023

          • S účinnosťou od 01.05.2023 v zmysle § 4 ods. 3 písm. a) zákona č. 544/2010 Z. z. o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR v znení neskorších predpisov, je možné dotáciu na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa (ďalej len „dotácia na stravu“) poskytnúť na dieťa, ktoré navštevuje posledný ročník materskej školy (ďalej len „MŠ“) alebo základnú školu (ďalej len „ZŠ“)ak rodič dieťaťa alebo fyzická osoba, ktorej je dieťa zverené do starostlivosti rozhodnutím súdu, písomne požiada o poskytnutie dotácie na stravu.

            Dotácia na  stravu sa od 01.05.2023 bude poskytovať v sume:

            • 2,10 eur za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo vyučovania v ZŠ na prvom stupni a odobralo obed,
            • 2,30 eur za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo vyučovania v ZŠ na druhom stupni a odobralo obed.

            V súvislosti s poskytovaním dotácie na stravu si Vás dovoľujeme tiež informovať, že:

            • za vyučovanie v ZŠ sa považuje aj individuálne vzdelávanie bez pravidelnej účasti na vzdelávaní v ZŠ, pričom dotáciu na stravu je možné poskytnúť len v prípade, ak obed pre dieťa bude odobratý v školskej jedálni,  
            • dotáciu na stravu je možné poskytnúť na dieťa aj v prípade, ak sa dieťa nestravuje v zariadení školského stravovania z dôvodu, že zdravotný stav dieťaťa podľa posúdenia ošetrujúceho lekára– špecialistu (napr. gastroenterológ, diabetológ, imunológ, alergológ a pod.) vyžaduje osobitné stravovanie a zariadenie školského stravovania nevie zabezpečiť takéto jedlo. Podmienkou však je, že o stravovanie v školskej jedálni požiadate a Vaše dieťa bude  zaradené do zoznamu stravníkov s tým, že školská jedáleň nevie zabezpečiť diétnu stravu (dieťa si diétnu stravu prinesie na konzumáciu v rámci obeda do MŠ alebo ZŠ).

            Ak Vaše dieťa navštevuje ZŠ alebo posledný ročník MŠ a máte záujem od 01.05.2023 o poskytovanie dotácie na stravu na Vaše dieťa, je nevyhnutné požiadať o dotáciu na stravu, a to na nižšie uvedenom tlačive (návratka),  ktorú žiadame doručiť zariadeniu školského stravovania: gastronova s.r.o., Školská 766/2, 972 42  Lehota pod Vtáčnikom prostredníctvom triednych učiteľov a to najneskôr v termíne do 6. apríla 2023.  V prípade, že sa Vaše dieťa v školskej jedálni nestravuje, je zároveň potrebné požiadať, aby dieťa bolo zaradené do zoznamu stravníkov (zariadenie školského stravovania, ako prílohu tejto informácie, môže rodičovi zaslať aj zápisný lístok stravníka alebo uviesť iný obvyklý spôsob zápisu na stravovanie).

            V prípade, ak nedoručíte túto návratku zariadeniu školského stravovania v stanovenom termíne, na  dieťa nebude možné poskytovať dotáciu na stravu, až kým v priebehu školského polroka o dotáciu na stravu nepožiadate. Žiadosť o poskytnutie dotácie na stravu je možné odvolať. 

        • Projekt DIGITÁLNY ŽIAK
          • Projekt DIGITÁLNY ŽIAK

          • V rámci projektu „Digitálny žiak - Digitálny príspevok pre žiakov Slovenskej republikymajú vybrané skupiny žiakov možnosť získať príspevok na nákup digitálneho zariadenia. Patria sem:

            • žiaci, ktorí sú členmi domácnosti v hmotnej núdzi (príjem členov domácnosti nedosahuje sumy životného minima)
            • žiaci, ktorí majú vyjadrenie zariadenia poradenstva a prevencie o tom, že ich špeciálne výchovno-vzdelávacie potreby vyplývajú z ich vývinu v sociálne znevýhodnenom prostredí
            • žiaci, ktorí sú členmi domácností, ktoré neprekračujú 60% mediánu príjmu (na základe potvrdenia o výške príjmu, resp. doklad o nevykonávaní zárobkovej činnosti, napr. potvrdenie o nezamestnanej osobe)
            • žiaci prvého ročníka stredných škôl (pre školský rok 2022/2023)

            Zber dát pre identifikáciu oprávnených užívateľov príspevku prebieha prostredníctvom webových formulárov zverejnených na stránke www.digitálnyžiak.sk

            Všetky dôležité informácie o projekte nájdete na adrese www.digitálnyžiak.sk  a v dokumente, ktorý tvorí prílohu tejto správy.
            ​​​​​​​

        • TESTOVANIE T9 - riaditeľské voľno pre 5.-8.ročník
          • TESTOVANIE T9 - riaditeľské voľno pre 5.-8.ročník

          • Dňa 22.3. 2023 (streda) sa uskutoční Testovanie 9 žiakov 9.ročníka. Žiaci 5. - 8. ročníka majú v tento deň riaditeľské voľno, keďže organizačných dôvodov nie je možné zabezpečiť vyučovanie. Z obeda budú odhlásení hromadne. Deviataci môžu ísť na obed po skončení testovania, z obeda odhlásení nebudú.

            Žiaci prvého stupňa sa učia podľa rozvrhu, ŠKD je v bežnej prevádzke.

            Ďakujeme za pochopenie a držíme našim dviatakom palce.