• Predveľkonočné tvorivé dielničky
          • Predveľkonočné tvorivé dielničky

          •  Piatok 17.3. 2023 bol pre nás, učiteľov a žiakov 3.A, dňom, na ktorý sme sa dlho pripravovali a na ktorý sme sa tešili. Bol iný ako tie ostatné dni školského týždňa. V tento deň vyučovanie prebiehalo v školskej kuchynke a v školskej dielni. Vyučovacie predmety sme nahradili tvorivými aktivitami. Každé dieťa malo dostatok času na to, aby si vyskúšalo a vyrobilo rôzne symboly  a dekorácie k Veľkej noci. Na konci tvorivého dňa si každý odniesol v balíčku domov svoje výtvory, aby sa pochválil svojou šikovnosťou a zručnosťou a potešil rodinu vhodným veľkonočným darčekom.

            Touto cestou sa chceme poďakovať ochotným ľuďom, ktorí nám pri realizácii dielničiek pomáhali. Pani Silvia Dudášová- mamina nášho žiaka, učila deti  zdobiť medovníčky. Pod vedením pani Adriany Vidovej- našej špeciálnej pedagogičky a zároveň maminy žiaka, deti  krásne vyzdobili kraslice. Pani Michala Pročková- naša asistentka, vytvárala s deťmi prekrásne veľkonočné pozdravy. Pod vedením pani Lucky Kopčanovej- našej špeciálnej psychologičky, deti pripravovali a piekli jablkové rolády a varili chutný ovocný nápoj. Pán Štefan Kan- košikár , trpezlivo ukazoval rôzne spôsoby ako si zhotoviť korbáč a pomáhal deťom  s ich upletením. Pani Emília Ďurejová- triedna učiteľka, pomáhala pri maľovaní sadrových zajačikov a kohútikov. Rodičia Lenka a Róbert Iliašovci nám vyhotovili prekrásne veľkonočné nálepky. Rovnako veľká vďaka patrí maminám Monike Farkašovej, Mirke Píšovej a Zuzane Tonhajzerovej, ktoré si našli čas, prišli a ochotne pomáhali tam, kde ich bolo treba. Všetci sme prežili prekrásne dopoludnie. Ďakujeme.

             Triedna učiteľka a žiaci 3.A

        • BURZA KNÍH
          • BURZA KNÍH

          • V dňoch 8.-10.3.2023 sa na našej škole konala burza kníh. Žiaci mali možnosť zakúpiť si knihu podľa vlastného výberu. Veľmi sa tešíme záujmu, pretože skoro všetky knihy sa vypredali!!! Dúfame, že kniha ktorú ste si vybrali, Vám spríjemní voľný čas. Ďakujeme žiačkam 9. a 8. ročníka, ktoré knihy predávali. Pracovali s peniazmi,  precvičili si teda aj finančnú gramotnosť.

            Na základe dobrej skúsenosti plánujeme v budúcnosti burzu kníh opakovať.

        • Kráľovstvo včiel a opeľovačov
          • Kráľovstvo včiel a opeľovačov

          • Vzdelávanie pre školy, ktoré realizuje centrum Živica pod názvom Mestské včely zavítala aj na našu školu. Mali sme veľa otázok: Chceli sme sa dozvedieť viac o tom, ako žijú včely od jari až do zimy? Zistiť, čo všetko sa v úli deje? Čo počas roka včely stretáva, čo im pomáha a čo im škodí? Tak sme si bezplatne zapožičali interaktívnu hru „Kráľovstvo včiel“ spolu s jej rozšírením „Kráľovstvo opeľovačov“, ktorá vznikla vďaka finančnej podpore spoločnosti Nadácie Slovenskej sporiteľne. Cieľom hry bolo nazbierať dostatok medu na zimu. Tím, ktorý nazbieral najviac medových kartičiek je najlepšie zásobený a najlepšie pripravený na zimu. V roku 2022 bola hra Kráľovstvo včiel vďaka podpore Nadácie Slovenskej sporiteľne rozšírená o novú časť s názvom „Kráľovstvo opeľovačov“.

            Tá nás zaviedla do sveta samotárskych včiel a čmeliakov a ponúkla nám nielen rozšírenie pôvodnej hry o nové hracie kartičky, ale aj nápady na rozširujúce aktivity na vyučovanie pre starších žiakov. Túto zaujímavú hru si zahrali žiaci 6. ročníka, nelenili ani piataci či siedmaci a na vyučovacej hodine biológie a techniky sa netradične zábavnou formou  veľa nového naučili. Hra je obohatená aj o príručku „Rozbzučíme naše mesto“, pexeso „Mýty o opeľovačoch“, plagáty „Kosíme inak“ a „Včelí bufet“ a zaujímavé fotografie, ktoré boli súčasťou interaktívnej hry. Touto cestou chceme centru Živica poďakovať za možnosť zapožičania tejto zaujímavej interaktívnej hry.

        • Dejepisná olympiáda
          • Dejepisná olympiáda

          • Dňa 14.2.2023 sa konalo okresné kolo dejepisnej olympiády. Jediným zástupcom z našej školy bol v kategórii C Matej Vida z 9.A. príprava na olympiádu nie je vôbec jednoduchá vec, pretože žiak musí ovládať učivo nad rámec učebných osnov. Matej musel zvládnuť celé učivo prvej svetovej vojne , v monotematickej časti mal Vývoj  techniky a technológie od staroveku dodnes a v regionálnej časti Hrady a zámky nášho okolia s povesťami a erbami miest a obcí. So všetkým sa popasoval so cťou a stal sa úspešným riešiteľom olympiády. Ďakujeme za reprezentáciu školy.

        • Sopky – okná do hlbín Zeme
          • Sopky – okná do hlbín Zeme

          • Na hodine geografie sa žiaci piateho ročníka učili o sopkách – čo sú to sopky, ako vznikajú, kde ich nájdeme a aké nebezpečenstvo predstavujú pre ľudí, ktorí žijú v blízkosti sopiek. Najviac ich však na tejto téme zaujalo, čo je to láva a magma, ako vzniká láva a nakoniec samotný výbuch, teda erupcia sopky. Rozhodli sa preto, že na základe nadobudnutých poznatkov z hodiny a z dostupného materiálu si vyrobia vlastný model sopky a vyskúšajú aj sopečnú erupciu. Žiaci boli veľmi spokojní a pyšní na svoj výsledok. To, ako sa im pri výrobe sopiek darilo, si môžete pozrieť na nasledujúcich fotografiách.  

            Mgr. Radoslav Straka

        • VEZMI KNIHU, NIE MOBIL - BOLI SME ÚSPEŠNÍ!
          • VEZMI KNIHU, NIE MOBIL - BOLI SME ÚSPEŠNÍ!

          • Žiaci 7.ročníka sa pod vedením Mgr. S. Ďurákovej zapojili do februárovej výzvy internetového portálu EWOBOX určeného pre Enviromentálnu Výchovu, Vzdelávanie a Osvetu.  V škole sme sa spolu zamysleli, koľko z voľného času trávia žiaci na mobilných telefónoch. Žiaci sa rozhodli vyskúšať vymeniť počas víkendu knihu za mobil. Tí, ktorým sa to podarilo, priznali príjemne strávený čas a  priniesli nám knihy ukázať  do školy. Zo zbierky kníh sme urobili fotografie, ktoré boli následne poslané do súťaže o vecné ceny. 

            Organizátor výzvy vyhodnotil výsledky výzvy. Odmenil tri školy balíčkom "GREENFLUENCER".  MY SME BOLI MEDZI ÚSPEŠNÝMI!!! Okrem balíčka sme získali metodické materiály enviromentálnej výchovy pre vyučujúcich našej školy. Z úspechu sa veľmi tešíme! 

        • BURZA KNÍH
          • BURZA KNÍH

          • V dňoch 8.3.2023 až 10.3. 2023 sa uskutoční burza kníh pre žiakov našej školy.

            Žiaci prvého stupňa budú mať možnosť vybrať a zakúpiť si z ponúkaných kníh dňa 08.03.2023 v čase vyučovania s pani triednou učiteľkou alebo triednym pánom učiteľom.

            Žiaci druhého stupňa si budú môcť prísť pozrieť a zakúpiť knihy v priebehu vyučovania. Triedy 5.A, 5.B, 6.roč., 7.A , 7.B vo štvrtok (09.03.3023) cez vyučovaciu hodinu slovenského jazyka. Triedy 8.A, 8.B, 9.A, 9.B majú možnosť zakúpenia kníh v piatok (10.03.2023) taktiež v priebehu vyučovacej hodiny slovenského jazyka.

            Dúfame, že ponúkané knihy Vás oslovia a vypredajú sa vo veľkom množstve. Veď predsa čítanie kníh má pre nás množstvo výhod : pomáha nám lepšie spoznávať rôznorodosť jazyka,  rozvíjame si slovnú zásobu a zlepšuje našu schopnosť komunikovať a vyjadrovať sa. Tak neváhajte a príďte si vybrať knihu, s ktorou prežijete príjemný čas.

            Tešíme sa na Vás.

            Tím učiteľov slovenského a cudzieho jazyka.

        • Projekt Green Gate
          • Projekt Green Gate

          • Počas hodín chémie si vieme získavať informácie aj pomocou projektov, do ktorých sa zapájame cez občianske združenie Živica.  Jedným z nich je projekt Green Gate, ktorý skúma nebezpečné látky v kozmetike a čistiacich prostriedkoch a ich dopad na zdravie človeka a životné prostredie. Cez Edupage bol žiakom siedmeho, ôsmeho a deviateho ročníka poslaný link na zapojenie sa do projektu a vyplnenie dotazníka. Autorov zaujímal názor žiakov na danú problematiku. Otázka bola aj o témach, ktoré by žiakov najviac zaujímali, ako napríklad nebezpečné látky v kozmetike, eko kozmetika, nebezpečné látky v liečivách a čistiace prostriedky. Naši žiaci sa vyjadrili aj k tomu, ako by dané informácie chceli získavať. Zaujalo ich animované video, čítanie komiksu alebo bádateľské aktivity. Žiakom touto cestou ďakujeme a veríme, že pomohli aspoň trošku autorom dotazníka k získaniu informácií. Najúspešnejšou triedou , ktorá úlohu urobila, bola trieda 7.B s úspešnosťou 100%. Tešíme sa na ďalšie projekty.

          • Testovanie T9

          • Dňa 22. marca 2023 sa uskutoční externé testovanie žiakov 9. ročníka zo slovenského jazyka a literatúry a matematiky. Náhradné testovanie sa uskutoční 4. apríla 2023 (utorok). Náhradné testovanie je určené žiakom, ktorí sa z objektívnych dôvodov nemohli zúčastniť testovania v hlavnom termíne.

            V našej základnej škole budú žiaci počas testovania rozdelení do  štyroch skupín, každej skupine bude pridelený administrátor z našej školy a pozorovateľ z inej školy v našom okrese. Žiaci so ZZ majú na vypracovanie úloh o 15 min. dlhší čas. O spôsobe vypĺňania testov a zaradení do skupín budú žiaci informovaní učiteľom príslušného predmetu a triednym učiteľom. Priamo počas testovania sa administrátor  po prečítaní úvodných informácií sa uistí, či žiaci pochopili, čo sa od nich očakáva a či vedia, ako majú zaznamenávať svoje odpovede do OHkT. Len na začiatku administrácie odpovedá na prípadné otázky žiakov, ktoré sa týkajú organizácie a priebehu testovania. Priebežne kontroluje správne dodržiavanie pokynov. Povolí žiakom počas testovania z matematiky používať kalkulačku, rysovacie pomôcky a pero, ktoré píše na modro. Nepovolí žiakom používať mobilné telefóny, tabuľky, iné študijné materiály, učebnice. Pomôcky si žiaci nemôžu požičiavať! Posúdi a rozhodne, či žiak môže opustiť učebňu počas testovania. (Žiak môže opustiť učebňu len vo výnimočných prípadoch, napr. nevoľnosť; taktiež ak dokončil test pred časovým limitom a chce ho odovzdať, môže následne odísť.) Objektívne vykonáva dozor a zamedzuje odpisovaniu žiakov.

            Informácie týkajúce sa testovania nájdete v prílohách. 

            V prípade akýchkoľvek nejasností   sa  so  svojou  otázkou  obráťte  na   školského  koordinátora Testovania  9 – 2023 Mgr. Darinu Oršulovú.

             

        • BURZA KNÍH
          • BURZA KNÍH

          • „Knihy sú ako dvere. Otvoríte ich a vstúpite do iného sveta.“– Jeanette Winterson

            Knihy nám otvárajú bránu k múdrosti, rozširujú naše obzory, robia nás lepšími ľuďmi a sú výbornou voľbou pre oddych. Každá kniha je vzácna a jedinečná. No určite sa aj vo vašej domácnosti nájde kniha, o ktorú už nie je záujem. Dajte jej druhú šancu a zapojte sa do našej burzy kníh.

            Ako to môžete urobiť?

            V dňoch od 20.2. 2023 do 24.2.2023  môžete priniesť maximálne dve knihy, ktorým by ste chceli dať druhú šancu. Knihy musia byť v dobrom stave.  V každej musí byť lístok s menom žiaka, trieda a cena knihy. Cena knihy nemôže byť vyššia ako 5 eur.  Knihu na predaj môžete odovzdať p. učiteľkám:

            1. Stupeň : triedne pani učiteľky
            2. Stupeň: Mgr. S. Ďuráková, Mgr. E. Cipovová, PhDr. J.Nemčeková, PhD., Ing. E. Kováčová, Ing.Z. Mikušová.

            A čo bude potom?

            Budeme organizovať burzu kníh vo vestibule školy.

            Knihy sa budú predávať v určený deň podľa časového harmonogramu. Termín bude zverejnený. Ak sa kniha predá, dostaneš za ňu peniaze v sume, ktorú si si určil.

            Čo ak sa tvoja kniha nepredá?

            Môžeš si ju zobrať späť domov alebo darovať škole. Zostane v čitateľskom kútiku vo vestibule, kde si ju budú môcť prečítať aj iní žiaci.

        • VEZMI KNIHU, NIE MOBIL
          • VEZMI KNIHU, NIE MOBIL

          • Internetový portál EWOBOX určený pre Enviromentálnu Výchovu, Vzdelávanie a Osvetu  pripravil pre žiakov škôl v rámci kampane „Zatoč s odpadom“ mesačné výzvy počas celého školského roka týkajúce sa rôznych druhov odpadu. Cieľom výziev je naštartovať pozitívnu zmenu v spoločnosti, ukázať ako môžeme spolu zatočiť s odpadom.

            Mesiac február sa zaoberal témou „Príliš vzácny odpad“ do ktorého neodmysliteľne patria mobilné telefóny. Výzva na tento mesiac  znela „ Vezmi knihu, nie mobil“ a zamerala sa práve na mobilné telefóny.

            Žiaci 7.ročníka pod vedením Mgr. S. Ďurákovej sa rozhodli zapojiť sa do februárovej výzvy. V škole sa spolu zamysleli, koľko z voľného času trávia na mobilných telefónoch a rozhodli vyskúšať vymeniť počas víkendu knihu za mobil. Žiaci, ktorým sa to podarilo, priznali príjemne strávený čas a  priniesli nám knihy ukázať  do školy. Zo zbierky kníh sme urobili fotografie, ktoré boli následne poslané do súťaže o vecné ceny.

        • Akčná prespávačka
          • Akčná prespávačka

          • Piatok 10.2.2023 si trieda 6.ročníka určila za deň svojej triednej prespávačky. Chceli  upevniť svoje kolektívne vzťahy a trochu sa spoločne zabaviť a zašportovať si. Keď  sa dohadovali, čo budú cez prespávačku robiť, dostali  veľmi zaujímavú ponuku od pána Doboša – zúčastniť sa futsalového zápasu Prievidza vs. Bratislava v športovej hale. Takúto ponuku  prijali s nadšením a pán Doboš zariadil na túto akciu ešte aj zadarmo odviezol firemným autobusom. Najprv sa všetci posilnili pizzou, veď chceli dobre povzbudzovať , a tiež  si upiekli koláčiky, aby  neboli hladní, keď sa vrátia. O siedmej  už sedeli v autobuse a tešili sa na zápas. Prvý polčas sa ešte trocha ostýchali, ale v druhom polčase už hlasivky dostali zabrať, bubon išlo dotrhať od búchania a rapkáče tiež nezaháľali. Aj keď zápas neskončil víťazstvom Prievidze, za skvele povzbudzovanie sa hráči so svojimi mladými fanúšikmi, a zverejnili fotografiu aj na facebooku CopyLeaders, futsal team. Po príchode už prespávačka prebiehala tak, ako každá iná – šport, hudba, hry, schovávačka, skrášľovací salón, jedlo, sladkosti a pod. Niektorí vytrvalci vydržali až do rána bieleho. Pri raňajkách však už niektorých hlávky neposlúchali... Ďalšia prespávačka záleží od toho, ako sa budú zapĺňať kolónky s červenými obálkami poznámok.

        • Deň sv. Valentína
          • Deň sv. Valentína

          • 14.február je vyhlásený ako deň sv. Valentína. Je považovaný za sviatok zaľúbených a oslavuje sa takmer na celom svete. No deň sv. Valentína nie len sviatkom zaľúbených. Je to aj príležitosť prejaviť blízkym ľuďom podporu, náklonnosť či vďačnosť. Na našej škole sme si pripomenuli tento sviatok na vyučovacích hodinách z predmetov informatika, výtvarná výchova a konverzácia v anglickom jazyku.  Mnohí žiaci napísali „valentínky“ s milými slovami svojim kamarátom a učiteľom, či rodičom. Niektoré z nich si môžete prezrieť vo vestibule školy.

        • Desiata bez odpadu
          • Desiata bez odpadu

          • Milé deti, celý týždeň bude na našej škole prebiehať ekoalarmvýzva Desiata bez obalu. Skúsme to všetci, znížme množstvo odpadu na našej škole minimálne počas jedného dňa. Počas veľkej prestávky, v čase desiatovania, si prídeme odfotiť vaše desiaty. Zaujíma nás, ako ste si zabalili vašu zdravú desiatu, alebo čo vám vaša mamina, babička, brat či sestra dobrého pribalili do školy. Ale nezabudnite, nech je to čo s minimálnym množstvom obalu. K zdravej desiate patrí chlieb, rožok alebo buchta. Nezabudnite, že to dobre chutí  spolu so šunkou, salámou alebo si k tomu pridajte aj zeleninu, ako šalát, rajčinu, papriku alebo uhorku. V chladnom období je dobré dopĺňať vitamíny, tak si nezabudnite pribaliť aj nejaké to jablko, mandarínku, pomaranč alebo banán.

            A čo sa stane, keď to všetko zjeme? Máme odpad. Servítku, ktorú sme použili, hodíme do modrého koša. Do žltého koša odhodíme obal z jedla. Zo zjedeného ovocia nám ostanú šupy z banánu, mandarínky a pomaranča. Z jablka nám ostane ohryzok. Tento bio odpad vyhodíte do koša hnedej farby, ktorý slúži na separáciu biologicky rozložiteľného odpadu. Hnedé koše budú celý týždeň umiestnené na každej chodbe v blízkosti tried. Za vašu snahu a desiatu bez obalu vám vopred ďakujeme.

        • Biologická olympiáda
          • Biologická olympiáda

          • V tomto školskom roku sa uskutočnilo školské kolo olympiády pre kategóriu C online testom. Žiaci riešili úlohy z botaniky, zoológie v teoreticko-praktickej časti. Našu školu reprezentovalo 21 žiakov ôsmeho a deviateho ročníka. Všetkým ďakujeme, že si vyskúšali, aké majú vedomosti,a blahoželáme úspešným riešiteľom: z 8.A Ondrej Ďurina, Andrej Ďureje, Ľubomír Cifrík a Terézia Ondrejková, z 8.B Filip Gašparovič a Ema Pernišová, z 9.A Martin Vida a z 9.B Monika Repková, Adam Lutring a Matej Levčík. Naši dvaja deviataci Matej Levčík a Martin Vida postupujú do okresného kola. Držíme im palce a veľa úspechov v študovaní odbornej literatúry, ako aj pri mikroskopovaní rastlinných preparátov.

        • MINIKRIMI 2023
          • MINIKRIMI 2023

          • Aj tento školský rok nastala príležitosť zapojiť sa do niekoľkých projektov vznikajúcich pod odborným patronátom Slovnaftu a Európskeho lýcea. Prvým z nich je populárna súťaž Krimichémia a jej mladšia „sestra“ súťaž Minikrimi, ktorá vznikla pre mimoriadny záujem škôl o Krimichémiu. Na túto súťaž sme sa na našej škole prihlásili a vytvorili sme dva tímy pod vedením pani učiteľky chémie. Jeden tím zastupuje Barbora Chalmovská a MonikaVidová z 9.A a druhý  tím Karin Kollárová a Monika Repková z 9.B. Dievčatá už zaznamenali a objavili svoje nálezy z miesta činu, kde sa stal zločin. Všetko je zaznamenané fotografiou, vzorky sú odobrané a označené. Jedná sa o hlinu nájdenú na mieste udalosti, oblečenie obidvoch aktérov zločinu a minerálnu vodu, ktorá tvorí štvrtú neznámu vzorku. Teraz všetci netrpezlivo čakáme na inštrukcie z Európskeho lýcea a môžeme začať pátrať. Držte našim žiačkam deviatačkám palce, aby odhalili tajomstvá ukryté v periodickej tabuľke chemických prvkov pomocou analytických metód.

            Všetky tajomstvá ukryté v pokusoch a pri bádaní, žiačky zaznamenali do denníka a vytvorili prezentácie. Tie boli poslané do súťaže. Certifikát získali naše žiačky z 9.A.  Blahoželáme Barbore Chalmovskej a Monike Vidovej a držíme palce pri ďalšom objavovaní tajov prírody a sveta.

          • NOVOROČNÁ KVAPKA KRVI

          • Krv je nenahraditeľný liek

            Ľudská krv je nenahraditeľná. Človek môže dostať krv len od iného človeka, od dobrovoľného darcu.

            Preto Vás pozývame na Novoročnú kvapku krvi v piatok 20.1. 2023 od 8:00 do 10:00 hod v ZŠ Lehote pod Vtáčnikom

        • VIANOČNÁ BESIEDKA
          • VIANOČNÁ BESIEDKA

          • Vážení rodičia, starí rodičia, priatelia školy, 

            pozývame Vás na našu VIANOČNÚ BESIEDKU, ktorá sa bude konať už túto nedeľu 15.1.2023 o 15.00 hod  v miestnej kinosále. Príďte s nami zažiť druhé Vianoce a spríjemniť si nedeľné popoludnie. Tešíme sa na Vás!