• Všetci sme iní, predsa sme rovní
          • Všetci sme iní, predsa sme rovní

          • Drvivá väčšina z nás sme určite šťastní, že nám slúži zdravie a môžeme sa bez obmedzení rozvíjať, vzdelávať....Nie všetci však majú také šťastie. A práve toto sme chceli deťom priblížiť veľmi peknou akciou, ktorá sa konala na našej škole v dňoch 23.4. a 24.4.2023. Zavítali k nám pedagogickí pracovníci z Pedagogickej fakulty Univerzity Palackého v Olomouci - Ústav špecialněpedagogických studií. Lucka Pastieriková, Lenka Hyblová, Lucie Jesinová , Eliška Vodáková, Martin Herzinger, Pavel Kučera a Martin Kozel, nám na šiestich stanovištiach venovaných zrakovému a sluchovému postihnutiu, poruchám autistického spektra, telesnému postihnutiu, trpezlivo vysvetľovali, ako sa dokážu vzdelávať aj ľudia s hendikepom. Nie je to jednoduché, ale je to možné. Deti písali na písacích strojoch brailovým písmom, skúšali chodiť naslepo so slepeckou paličkou, vozili sa na vozíčkoch, hádali 3D obrázky hmatom, naučili sa ukazovaciu abecedu, hrali sa so zvučnou  loptou  a zvukovým terčom a ešte mnoho iných skvelých vecí.  Taktiež deti videli 3D tlačiareň na výrobu pomôcok pre ľudí so zrakovým hendikepom, mohli si vytvoriť svoj  3D obrázok na špeciálnej lisovačke. Za šesť vyučovacích hodín naplno zacítili na vlastnej koži, aký život majú ľudia s rôznym hendicapom. Naši kamaráti sa veľmi pochvalne vyjadrili o našich deťoch, ktoré si všetko nielen vyskúšali, ale mali úplne fundované otázky. Dokonca ich dojali naši druháčikovia, ktorí denno-denne vnímajú ťažkosti života hendicapovaných ľudí na svojej spolužiačke , a zaujímali sa. ako by jej mohli čo najlepšie pomôcť. Veľkú pochvalu si zaslúžia aj naši žiaci Rebeka Šnircová 8.B a Andrej Ďureje 9.A, boli plnohodnotne nápomocní ako keby ich „kolegovia“. Za toto všetko z celého srdca ďakujeme úžasnej PhDr. Lucke Pastierikovej, Ph.D., ktorá nám túto akciu sprostredkovala a pripravila. Veríme, že toto nebolo naše posledné stretnutie a nájdeme ešte možnosti novej, zaujímavej spolupráce. Fotografie si môžete prezrieť na stránke školy.

        • Thurzov dom
          • Thurzov dom

          • Dňa 19. 4. 2024 žiaci 5.A a 5.B navštívili Stredoslovenské múzeum v Banskej Bystrici, konkrétne Thurzov dom. Počas 2 hodín strávených v Thurzovom dome žiaci absolvovali vzdelávací program Chrám múz alebo múzeum spoza opony. Prostredníctvom aktivít získali predstavu o tom, kto pracuje v múzeu, koľko práce sa skrýva za vystavenými exponátmi a čo je poslaním múzea ako inštitúcie. Počas návštevy sa žiaci taktiež dozvedeli aj o tom, ako sa písalo v minulosti, na čo slúžili skriptóriá a vyskúšali si aj úlohu stredovekého pisára. Najviac žiakov však zaujala prehliadka Zelenej miestnosti, v ktorej sa nachádzajú neskorogotické fresky s náboženskými výjavmi, pochádzajúce z konca 15. storočia.

            Mgr. Straka, Mgr. Ďuráková

        • DEŇ ZEME 2024 v znamení upratovania s Barbie
          • DEŇ ZEME 2024 v znamení upratovania s Barbie

          • Aj naša obec sa zapojila do podujatia Barbie upratuje Slovensko. Barbie inšpiruje svet už 65 rokov a upratovať prírodu s legendou chce každý.Upratovanie je hračka!

            Žiaci 1.B a 2.B sa s nadšením a radosťou zúčastnili tejto akcie. Decká vyzbierali odpadky na určených miestach, ktoré sami vybrali. A veru, našli sme všeličo: spolu 5 vriec za necelé dve hodiny.
            Na srdiečkach ich hrial pocit, že aspoň svojou troškou prispeli ku krajšiemu okoliu v našej obci.
            Verím, že z našich starostlivých detí jedného dňa vyrastú uvedomelí dospeláci, ktorí vedia, kam odpad patrí.

        • DEŇ NARCISOV
          • DEŇ NARCISOV

          • Vážení rodičia, milé kolegyne, kolegovia a žiaci!

            Každý z nás pozná niekoho, kto trpí rakovinou. Štvrtok 18.4.2024 je Dňom narcisov. Ide o jedinečnú verejno-prospešnú zbierku Ligy proti rakovine.

            Aj v našej obci budete mať možnosť pripnúť si malý kvietok narcisu na podporu onkologických pacientov. Dobrovoľníci budú rozdávať kvietky narcisov od 7,00 hodiny na štyroch stanovištiach:

            • v hornej časti obce pred predajňou Jednoty a jej okolí,

            v Základnej škole na Školskej 766/2 vo vestibule školy,

            • pred poštou a jej okolí,

            • pred Supermarketom COOP Jednota a Námestí SNP a blízkom okolí.

            Vhodením dobrovoľného príspevku do pokladničky dobrovoľníkov Dňa narcisov zároveň pomôžete vyzbierať finančné prostriedky na konkrétnu praktickú pomoc onkologickým pacientom a ich rodinám na celom Slovensku.

        • It´s storytelling time!
          • It´s storytelling time!

          • Takto začínala hodina anglického jazyka  skupiny žiakov 3.B triedy. Žiaci sa pohodlne usadili,  preniesli sa do ríše rozprávok a vypočuli si príbeh s názvom Three billy goats. Na tejto hodine bolo iné aj to, že rozprávku žiakom nečítala pani učiteľka, ale Nellka Zvalová a Zuzka Ďurinová z 8. A triedy. Okrem prečítania rozprávky pomáhali aj s osvojením   nových slov, porozumieť textu a vypracovať pripravené pracovné listy. Za výborný výkon  a krásnu spoluprácu žiakov medzi sebou  si všetci na konci hodiny zaslúžili sladkú odmenu.  Vyučovacia hodina sa všetkým veľmi páčila a určite si takúto hodinu zopakujeme aj v budúcnosti.

            Mgr. Simona Ďuráková

        • Deň učiteľov
          • Deň učiteľov

          • Tento rok pripadol Deň učiteľov už na prázdninové dni Veľkej noci a tak sme v škole oslavovali už  vopred. Na tento deň školský parlament pripravil dve akcie – Deň naopak a výroba darčeka pre pani učiteľku triednu a pána učiteľa triedneho. Deň naopak znamenal, že mali možnosť učiť žiaci a pani učiteľky a páni učitelia sa stali žiakmi. A veru si to vychutnali aj žiaci aj učitelia. Žiaci sa pekne pripravili, dokonca niekedy aj napodobňovali výroky svojich vyučujúcich. Pani učiteľky tiež nelenili a vyrušovali tak, ako ich milovaní žiaci... túto aktivitu si viac vychutnali žiaci na prvom stupni. Darček pre pani učiteľku triednu alebo pána učiteľa triedneho poňala každá trieda po svojom. V pravidlách bolo, že to nemalo byť nič drahé alebo kupované, skôr sa jednalo o kreatívny nápad. Darčeky aj zábery s hodín si môžete pozrieť na web stránke vo fotogalérii.  Nie všetky triedy sa do súťaže zapojili, čo je škoda, lebo pani učiteľky a páni učitelia si úctu od žiakov určite zaslúžia, aspoň v tento jeden deň, keď majú sviatok. Je to základná ľudská slušnosť, ktorá sa však akosi stráca aj v celej našej spoločnosti. Určite ešte máme na čom zapracovať.

        • Biblická olympiáda
          • Biblická olympiáda

          • Naša škola sa už roky zapája do biblickej olympiády, lebo vždy nájdeme šikovných žiakov, ktorí nás dokážu reprezentovať v dekanátnom kole tak, že sa umiestňujú na pódiových miestach. Tak, ako na každú olympiádu, aj na túto nie je jednoduché sa pripraviť, lebo treba naštudovať do detailu niekoľko kníh zo starého aj nového zákona a poznať aj teologické súvislosti a odkaz pre dnešnú dobu. Aj tento rok nás reprezentovali chlapci z 9.A Andrej Ďureje, Ondrej Ďurina a Tomáš Hurtiš. Umiestnili sa na treťom mieste. Ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy.

        • Deň v oblečení mojej obľúbenej knižnej postavičky
          • Deň v oblečení mojej obľúbenej knižnej postavičky

          • Mesiac marec je mesiacom, kedy aj v našich školských aktivitách venujeme viac pozornosti knihám a čítaniu kníh. Všetci dobre vieme, aké je čítanie pre žiakov a aj pre ďalší život každého človeka dôležitý. Školský parlament, po minuloročnom úspechu, zorganizoval akciu „Deň v oblečení mojej najobľúbenejšej knižnej postavičky“. Aj keď tento rok bolo žiakov v oblečení menej, nápady boli veľmi pekné a hlavne kreatívne. Odborná porota nemala jednoduchú úlohu a tak nakoniec rozhodla, že udelí ceny bez udania poradia. Odmenu dostanú : Magdaléna Šnircová 1.B, Vivien Ľachká 1.B, Sára Farkašová 4.A, Dominika Kušnírová 4.A.  Veríme, že do budúceho roka si znova prečítate nejaké pekné knihy a prekvapíte nás nápaditým oblečením.