• Jesenné prázdniny
          • Jesenné prázdniny

          • Termín jesenných prázdnin je od 30. októbra 2023 (pondelok) až do 31. októbra 2023 (utorok). Začiatok vyučovania po prázdninách bude 2. novembra 2023 (štvrtok).

        • Stolný tenis
          • Stolný tenis

          • 25.10. 2023 staršie žiačky odohrali obvodné kolo v stolnom tenise, ktoré sa konalo na našej škole. Naše družstvo v zložení: Paula Mičková, Magda Mičková, Nela Zvalová a Zuzka Ďurinová obsadilo 2. miesto.
            Lehota - Nováky 5:2
            Lehota - Rudno. 2:5
            Rudno - Nováky. 5:2
            K. Novotná

        • Interkros a branball
          • Interkros a branball

          • V utorok si žiaci 7.- 9. ročníka mohli počas hodín TSV pod vedením skúseného lektora vyskúšať netradičné športy interkros a branball. Ďakujeme p. Ivanovi Šturcelovi, ktorý našim žiakom tieto športy priblížil, vysvetlil pravidlá a žiaci si ich mohli aj zahrať. Tešíme sa na ďalšiu spoluprácu a spoznávanie nových, pre nás netradičných športov.
            K. Novotná

        • CESTA ZA POZNANÍM ...
          • CESTA ZA POZNANÍM ...

          • Veľkým zážitkom žiakov 2. A triedy bola návšteva knižnice Bojnického zámku a reštaurátorskej dielne.

            Deti čakalo milé stretnutie s pánom knihovníkom, ktorý im porozprával o histórii, dôležitosti kníh a čítania. Predstavil im časti zámockej knižnice ako veža, sklad, študovňa, kde má  svoje miesto vyše 7000 zväzkov kníh. Deti sa dozvedeli aj knižné rekordy ako najväčšia, najmenšia, najstaršia kniha knižnice a  zaujímavosti o práci knihovníka. Po zvládnutí zábavných úloh hľadali a čítali  knihy, ktoré im škriatok zámockej knižnice prinesie do našej školy a budú  môcť ich príbehy dočítať aj na vyučovaní.

            V reštaurátorskej dielni nám pani Gabika ukázala ako tu zničené, poškodené obrazy, sochy a iné exponáty vďaka práci reštaurátorov dostanú nový život. Deti si mohli v bielych rukavičkách ohmatať niektoré exponáty. Zaujímavé boli napríklad sošky, ktoré boli zničené po požiari v Banskej Štiavnici a práve tu dostali novú podobu.  Pomocou špeciálnych svetiel, prípravkov deti videli ako odborníci hľadajú spôsob poškodené exponáty opraviť a priblížiť čo najviac originalite.

            Táto naša CESTA ZA POZNANÍM bola veľmi zaujímavá, deťom sa páčila a mnohé z nich aj inšpirovala do budúcna.

            Veľké poďakovanie patrí pani Táničke Dobošovej, ktorá nám pomohla zorganizovať návštevu a zabezpečila dopravu na toto podujatie.

            ĎAKUJEME 😊, Mgr. A. Ďurišová

        • Biológia trochu inak
          • Biológia trochu inak

          • Počas vyučovania biológie je niekedy dôležitá práca s biologickým materiálom, s prírodninami a s tým spojené rozvíjanie kritického myslenia. Naši šiestaci k téme Ovocie a zelenina pripravili z domácich produktov zaujímavé farebné taniere plné vitamínov. Naučili sa spoznávať naše druhy ovocia a zeleniny, čo jeme pri koreňovej, hlúbovej, cibuľovej a plodovej zelenine, ktoré ovocie patrí medzi malvice, kôstkovice a bobule. Nezabudli ani na strukoviny, ktoré majú vysoký obsah bielkovín.

                 Bádanie pokračovalo prednáškou „Les a neles“ v triedach druhého, piateho a šiesteho ročníka. Pán Mgr. Ondrej Kameniar, PhD. informoval O nespútanej prírode a prečo by nás mala zaujímať. Žiakom ukázal najdôležitejšiu fotografiu svetového hnutia za ochranu prírody, vysvetlil im efekt motýlích krídel v biosfére, že všetko je so všetkým spojené. Popísal im cesty po prírode, ktoré zrealizoval spolu so svojím tímom, a ako uskutočňoval výskum v prírode. V závere sa venoval hlavnej problematike „Ako funguje les“, ktorá bola spojená s ochranou prírody: sledovanie rysa ostrovida vo voľnej divočine, tokanie tetrova hlucháňa, let sovy, brodenie potokom v Slovinsku a mnoho iných zaujímavých informácií. Žiaci si odniesli veľa pozitívnych myšlienok od človeka, ktorý má rád prírodu a pristupuje k nej zodpovedne a s pokorou. Touto cestou mu chceme poďakovať a zaželať veľa cestovateľských zážitkov.

        • Futbal - dievčatá
          • Futbal - dievčatá

          • 12.10.2023 mladšie žiačky odohrali zápas v malom futbale so svojimi rovesníčkami z Nitrianskeho Rudna. Zápas skončil 2:0 v prospech dievčat z Rudna. Celú akciu trošku pokazila neúčasť ostatných družstiev z nášho obvodu.
            Našu školu reprezentovali: Miška Hajsterová, Dominika Kluvancová, Zuzka Sýkorová, Karin Petrášová, Adela Vojtová, Nina Dudášová, Nika Šestáková, Leona Babiarová,, Kika Pastieriková a Kaja Žiaková.
            K. Novotná

        • Deň jazykov
          • Deň jazykov

          • „Ak s niekým hovoríš jazykom, ktorému rozumie, prihováraš sa jeho hlave.  Ak s ním hovoríš jeho vlastným jazykom, prihováraš sa jeho srdcu.“  – Nelson Mandela

            Znalosť cudzích jazykov otvára bránu múdrosti. Ich dôležitosť si pripomíname každoročne aj na našej škole v rámci Európskeho dňa jazykov. Tento rok sme oslávili tento deň  v duchu „Žiaci žiakom“. Čo to znamená? Naši deviataci pripravili pre žiakov druhého stupňa tri stanovištia zamerané na jazyky vyučované na našej škole -nemeckého, anglického a slovenského. Dali hlavy dokopy a na hodinách anglickej konverzácie pripravili výzdobu stanovíšť a aktivity pre žiakov. Deviataci predstavili žiakom krajiny , ktorých jazyk sa učia a mohli  si otestovať svoje jazykové vedomosti formou kvízov, hádaniek, osemsmeroviek, priraďovačiek. spájačiek a mnohých iných aktivít. Nelenili ani ostatní žiaci druhého stupňa a na hodinách výtvarnej výchovy pripravili krásnu výzdobu ku dňu jazykov, ktorá zdobila náš vestibul a spríjemňovala prácu na stanovištiach. Veríme, že si  všetci žiaci aktivity užili, precvičili si svoje jazykové znalosti   a dozvedeli sa niečo nového o krajinách, ktorých jazyk sa učia.

            Vyučujúce cudzích jazykov a výtvarnej výchovy II. stupňa.