• Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?

          • Vážení rodičia, milí žiaci,

            tento školský rok sa už štvrtý raz chceme zapojiť do krásnej akcie "Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?" Môžete sa teda zapojiť ako jednotlivec, rodina, trieda...ako vám to bude vyhovovať. Krabičky môžete nosiť do školy v termíne od 29.11.2023 do 4.12.2023 (aby sme ich stihli ešte odviezť našej kontaktnej osobe). Prosíme Vás, aby ste striktne dodržali obsah krabičky - popis je v priloženom manuále!!! Taktiež sa krabička musí dať otvoriť, aby bolo možné skontrolovať obsah. Ešte Vás prosíme, aby ste nedávali na vrch krabičky žiadnu ozdobu, pretože sa s tým zle manipuluje. Ak by ste vytvorili krabičku vyslovene pre muža alebo ženu, tak to prosím, nejako na vrchu označte, zjednodušíte prácu distribútorom. Veríme, že aj tento rok urobíme radosť deduškom a babičkám v domovoch sociálnych služieb v našom okolí.

            Podrobnejšie info máte  na linku a v priloženom letáku:

            https://www.kolkolasky.sk/skoly/

        • Grant Zelené oči – Záhony, ktoré učia
          • Grant Zelené oči – Záhony, ktoré učia

          • Aktivity realizované v rámci projektu „Záhony, ktoré učia“ sme postupne predstavovali hlavne prostredníctvom fotografií a školského rozhlasu. Bolo ich neúrekom. Naším cieľom pred začiatkom realizácie projektu „Zelené oči“ bolo vytvoriť v areáli našej základnej školy prostredie, ktoré by bolo vhodné na zážitkové vyučovanie žiakov. Je veľkým prínosom, že výstup tohto projektu nebude len krátkodobou záležitosťou, ale že sa aktivity môžu realizovať a rozširovať o nové druhy každý rok. Realizované aktivity prispeli a budú aj v budúcnosti opakovane prispievať ku tomu, aby si žiaci osvojili nové poznatky o pestovaní a ošetrovaní liečivých rastlín, aby popri tom získali zručnosti pri ich ošetrovaní a pestovaní. Budeme môcť opakovane realizovať vyučovanie, počas ktorého žiaci nebudú získavať strohé informácie, ale budú mať možnosť objavovať vzťahy a väzby v prírode, cez zážitok sa stotožnia  s prírodou, aktívne pri práci precítia väzby k prírode a uvedomia si dôležitosť ochrany prírody. Zároveň získajú zručnosti v kooperácii, komunikácii, budú sa vzájomne podporovať a motivovať k aktivitám. Naučia sa deliť prácu a povinnosti a spoločne sa tešiť z úspechu.

            Záhony nás učili, učia a budú učiť aj v budúcnosti. Máme z nich veľkú radosť.

            Ďakujeme Trenčianskemu samosprávnemu kraju za finančnú podporu.

        • Vyhodnotenie súťaže „Deň bez tašky“
          • Vyhodnotenie súťaže „Deň bez tašky“

          • Na základe hlasovania odbornej poroty zloženej z členov pedagogického zboru a členov školského parlamentu boli vyhodnotení títo žiaci : 1. miesto Michal Tonhajzer 8.B, 2.miesto Tomáš Pavlíček 6.A a 3. miesto Lea Mrážiková 4.B

        • Bubnovačka - "Aby bolo deti lepšie počuť!"
          • Bubnovačka - "Aby bolo deti lepšie počuť!"

          • Na Slovensku dňa 20.11.2023 prebehol ďalší ročník akcie s názvom „Bubnovačka, ktorá má  symbolicky upozorniť na dôležitosť ochrany detí pred násilím a otvoriť v spoločnosti tému včasnej prevencie. S násilím na deťoch sa môžeme vysporiadať len tak, že ho nebudeme bagatelizovať, prehliadať a vnímať ako niečo, čo sa nás predsa netýka. Násilie na deťoch je tu, je okolo nás, aj keď ho často nevnímame, nevidíme. Je dôležité deti vnímať a počúvať viac, je dôležité deťom veriť. Vzhľadom na medializované udalosti z posledných dní sme sa aj na našej škole zapojili bubnovaním počas druhej vyučovacej hodiny. Ak vidno z fotografií, niektoré deti boli naozaj pekne motivované, nezabudli si priniesť pomôcky na bubnovanie a zapojili sa „v plnej sile“.

        • Deň bez tašky
          • Deň bez tašky

          • Dňa 16.11.2023 sme mali v našej školičke druhý ročník dňa bez tašky. Netrpezlivo sme čakali, v čom všetkom si naši žiaci prinesú v tento deň do školy všetky pomôcky. A naozaj - fantázii sa medze nekládli. Po prvom ročníku sme si mysleli, že sa už nič kreatívne nedá vymyslieť, ale naši žiaci nás prekvapili a vymysleli pár vychytávok. Všetky nápady ohodnotí odborná porota a víťazi budú odmenení. Ďakujem všetkým kreatívnym deťom, ktoré sa zapojili.

        • On-line súťaž Informatický bobor
          • On-line súťaž Informatický bobor

          • Súťaž iBobor prebiehala na našej škole od 06.11. 2023 do 10.11. 2023 v štyroch kategóriách. 

            • Kategória ,,DROBEC“:  zapojilo sa 31 žiakov z 3. A/B, z toho bolo 5 úspešných riešiteľov: Šimon Šnirc, Matyáš Barčin, Adam Borik, Linda Hurtišová, Paulína Kolčáková.
            • Kategória ,,BOBRÍK“: zapojilo sa 61 žiakov zo 4. A/B a 5.A/B, z toho bolo 27 úspešných riešiteľov: Sebastián Baranovič, Dominika Paulíčková, Hana Zaťková, Viktor Vida, Peter Perniš, Sára Farkašová, Natália Gajdošová, Ján Teličák, Matúš Bobok, Tamara Mendelová, Dominika Kušnírová, Theo Doboš, Júlia Kováčová, Mia Gajdošová, Simona Cifríková, David Môťovský, Matej Gabaš, Tomáš Tonhajzer, Lucia Javorková, Sebastán Iliaš, Šimon Ťažiar, Sebastián Briatka, Amalia Pastieriková, Tomáš Šnirc, Matúš Jakubček, Simon Kapuš, Nela Pastieriková.
            • Kategória ,,BENJAMÍN“: zapojilo sa 53 žiakov zo 6.A/B a 7. ročníka, z toho bolo 7 úspešných riešiteľov: Barbora Vidová, Sára Belaňová, Tomáš Paulíček, Simon Oršula, Šimon Ďurina, Viktória Znamenáková, Michaela Hajsterová.               
            • Kategória ,,KADET“: zapojilo sa 50 žiakov z 8.A/B a 9.A/B, z toho boli 9 úspešní riešitelia: Juraj Stolár,Aurel Hýrošš, Peter Pavlusík, Ľubomár Cifrík, Adam Habrman, Nella Zvalová, Zuzana Ďurinová, Marko Bullo, Viktória Boboková.

            Všetkým úspešným riešiteľom gratulujeme.  Mgr. D. Ťažiarová

        • Projekt Hovorme o jedle
          • Projekt Hovorme o jedle

          • V tomto školskom roku sme sa prihlásili do projektu Hovorme o jedle. Zrealizovali sme súťažno-vzdelávaciu aktivitu s dennou témou „Mlieko a mliečne výrobky od slovenských kravičiek“ a výtvarnú súťaž „Chutné maľovanie“.

            Súťažno-vzdelávaciu aktivitu zrealizovali triedy 5.A a 5.B. Na hodinách informatiky kreslili v programe Skicár „Cestu mlieka a cestu chleba“. Trieda 9.B si na matematike  upevňovala čitateľskú a finančnú gramotnosť pri premene jednotiek objemu a hmotnosti, žiaci zisťovali výživové hodnoty mliečnych výrobkov a riešenie úmernosti. Trieda 1.B piekla koláč a žiaci sa učili o význame mlieka.  Trieda 4.B

             

            Výtvarnú súťaž „Chutné maľovanie“ zrealizovala trieda 4.B k téme Mlieko a mliečne výrobky od slovenských kravičiek a trieda 3.B k téme Chlieb, pečivo, cestoviny a obilniny. Žiaci na výtvarnej výchove vytvárali pekné diela.  Tému Ovocie a zelenina z našich záhrad spracovala 6.A a 6.B trieda. Žiaci okrem kreslenia určovali názvy a zaradenie druhov ovocia a zeleniny v systéme biológie.

            Všetkým žiakom a učiteľom, ktorí boli nápomocní, veľmi pekne ďakujeme a triedy dostanú diplom za zrealizované aktivity a  žiaci sladkú odmenu.

        • Elektroodpad
          • Elektroodpad

          • Na našej škole žiakov učíme správne separovať odpad, čo do ktorého kontajnera patrí a čo nie. Na chodbách našej školy máme separačné tašky modrej, žltej, oranžovej a červenej farby. Elektroodpad patrí do červenej tašky. Je to odpad, ktorý sa v prírode rozkladá viac ako 100 rokov a v prírode poškodzuje podzemné vody a pôdu. Nebezpečné sú látky, ktoré batérie obsahujú, ako sú ťažké kovy – olovo, nikel, kadmium a ortuť.

            Celá naša škola nosila batérie, veľké, malé, z domu: od mamy a otecka, od babičky a dedka, od uja a tety, od suseda a susedky, ale pomáhali aj páni učitelia a pani učiteľky. Všetkým patrí veľká vďaka, lebo sme urobili fantastickú vec. V tomto boji s odpadom  nám pomohla firma SEWA, ktorá takýto odpad správne likviduje, robí ekologickú recykláciu odpadu. My obdržíme potvrdenie o likvidácii a na konci roka Zelený certifikát potvrdzujúci environmentálne zmýšľanie našej organizácie, našej školskej rodiny.

            A koľko sme vlastne toho odpadu odovzdali? Ani by ste neverili, bolo toho 72 kilogramov.

            Ešte raz všetkým ĎAKUJEME.

          • POZVÁNKA

          • Komisia športu, školstva a mládeže Vás srdečne pozýva na lampiónový sprievod v piatok 10.11.2023.

            Začíname o 17.00 hod. pred obecným úradom. Prineste si lampióny a nezabudnite doma dobrú náladu!

            Tešíme sa na Vás!

        • Olympiáda v anglickom jazyku
          • Olympiáda v anglickom jazyku

          • Počas októbra prebehla olympiáda v anglickom jazyku v  kategóriách 1A a 1B. Žiaci si otestovali svoje vedomosti  a komunikačné zručnosti  v anglickom jazyku. Zúčastneným žiakom sa výborne darilo a víťazmi sa stali:

            Matej Kabina (7.roč.) v kategórií 1A a Aurel Hýrošš (8.A) v kategórií 1B.

            Víťazom srdečne blahoželáme.

            Vyučujúce anglického jazyka II. stupeň.

        • Hodina biológie
          • Hodina biológie

          • Na hodine BIO žiaci 5.A zúročili všetky doterajšie poznatky, ale hlavne sa učili spolupracovať a organizovať si jednotlivé úlohy pri spoločnom projekte.K. Novotná