• Biológia v teréne
          • Biológia v teréne

          • Aj takto môže vyzerať výučba biológie. Žiaci 5.A triedy dnes hodinu biológie strávili pozorovaním rastlinných a živočíšnych organizmov žijúcich v blízkosti ,,Pľuvátka". Zo svojho pozorovania následne vypracujú projekty.Mgr. K. Novotná

        • Výtvarná súťaž ,,Hasič – pretekár“.
          • Výtvarná súťaž ,,Hasič – pretekár“.

          • Dobrovoľná požiarna ochrana SR vyhlásila už 20.ročník celoslovenskej súťaže detí vo výtvarnom prejave. Tento školský rok bola téma ,,Hasič – pretekár“. V územnom kole vybrala porota v každej kategórii tri práce, ktoré postúpili do celoslovenského kola.

            V kategórii ZŠ, 1.stupeň získala 2. miesto D. Kušnírová

            a v kategórii ZŠ, 2. stupeň sa na 1. mieste umiestnila T. Čičmancová. Srdečne gratulujeme!

        • Školský turnaj v malom futbale
          • Školský turnaj v malom futbale

          • Naši telocvikári dnes pripravili pre žiakov 5.- 9. ročníka školský turnaj v malom futbale. Zúčastnili sa ho osemčlenné družstvá z každej triedy. Družstvá boli rozdelené do dvoch skupín, v ktorých odohrali zápasy systémom každý s každým a do finále postúpili prví dvaja z oboch skupín. Veľké poďakovanie patrí p. uč. Lackovi, ktorý vo veľkej horúčave odpískal 18 zápasov.

                  Víťazmi turnaja sa stala 9.A,   druhé miesto- 6. ročník a tretie miesto- 8.B                                                                    

        • EnvirOtázniky
          • EnvirOtázniky

          • Naša škola sa aj tento rok zapája do celoslovenskej súťaže s názvom EnvirOtázniky. Cieľom olympiády je zvýšiť záujem žiakov základných škôl o prírodovedné predmety a o problematiku životného prostredia ešte pred rozhodovaním sa o budúcom štúdiu na stredných školách. Súčasne má prispieť k zvyšovaniu environmentálneho vedomia, informovanosti o trvalo udržateľnom rozvoji a angažovanosti žiakov v otázkach životného prostredia doma, v škole a vo svojom regióne. Aktuálny ročník sa nesie v znamení témy Z každého rožka troška.

            Témy súťažných otázok XVII. ročníka:

            1. Schladí klimatizáciu klíma?
            2. Antroposcéna
            3. Od Tatier k Dunaju
            4. Ráno ma osvieti
            5. Viem, čo jem
            6. Zmobilizujem sa
            7. V lete chcem zimu a v zime teplo
            8. Hádžem z koša do koša
            9. Kade chodím, tade sadím
            10. Dnes si to užijem

             

            Po zadaní mena a hesla našim žiakom cez koordinátora súťaže sa môže začať bádanie  z každého rožka troška. Touto cestou držíme palce našim riešiteľom tejto celoslovenskej olympiády.  Školu reprezentujú títo žiaci: Viktória Vidová, Adam Chylo, Vanessa Belaňová, Tomáš Paulíček, Patrik Mitaš a Natália Valenteje z 5.A, Nikola Šestáková, Šimon Ďurina, Lukas Dúbravka, Barbora Vidová, Viktória Znamenáková, Sofia Babiarová a Leona Babiarová z 5.B, Monika Mjartanová, Natália Pročková a Sára Belaňová zo 6. ročníka, Nella Zvalová , Ondrej Kušnír a Aurel Hýrošš zo 7.A, Dávid Bukovan z 8.A, Alexandra Korenačková, Filip Gašparovič, Nicolas Belaň, Adam Habrman, Paulína Mičková, Magdaléna Mičková a Marko Oršula z 8.B triedy. Žiakom držíme palce.

            RNDr. Černáková Dagmar

        • ZOO-lympiáda
          • ZOO-lympiáda

          • Opäť je to tu, celoslovenská vedomostná súťaž pre žiakov MŠ, I. a II. stupňa základných škôl a stredných škôl venovaná zoológii. Cieľom súťaže je zvýšiť záujem detí, žiakov a študentov slovenských škôl o zoológiu, ekológiu a ich environmentálne povedomie. Súčasne má prispieť k zlepšeniu informovanosti a angažovanosti v otázkach životného prostredia a k zvýšeniu environmentálneho povedomia verejnosti vrátane posilnenia spolupráce a komunikácie so zainteresovanými skupinami.

            Témy súťažných otázok V. ročníka:

            1] Medveďku, daj labku!

            2] Čo pláva pod hladinou našich vôd?

            3] Mikrokozmos hmyzu a iných suchozemských potvor

            4] Ochrana prírody a zoologické záhrady

            Na hodinách biológie žiaci dostali dôležité informácie o tejto olympiáde, ktorá sa koná v našej Národnej ZOO v Bojniciach. Spoločne s učiteľkou vyplnili prihlasovací formulár a už len čakali na oficiálne pozvanie do súťaže. Ďalej nasledovalo školenie k témam tohto ročníka. Žiaci písali informácie z prednášok od odborníkov v oblasti zoológie, vodných živočíchov, hlavne rýb. Zaujímavé bolo počúvať o rôznorodosti hmyzu v našich ekosystémoch. Na záver sa riešila otázka o ochrane prírody a funkciách zoologických záhrad. Touto cestou poznávania sa vybrali títo žiaci našej školy: Matúš Gajdoš z 8.B, Aurel Hýrošš zo 7.A, Barbora Pastieriková, Sofia Hájovská, Simona Schutová, Viktória Hoosová, Sára Belaňová, Nina Bakusová a Aneta Hevessyová zo 6. ročníka. Celej snaživej skupine držíme palce pri oficiálnej súťaži, ktorá sa bude konať 27.6. v zoologickej záhrade.

        • Majstrovstvá okresu v atletike
          • Majstrovstvá okresu v atletike

          • Minulý štvrtok sa uskutočnili majstrovstvá okresu družstiev v atletike. Z každej školy nastúpilo jedno družstvo chlapcov a jedno družstvo dievčat. Družstvo dievčat nastúpilo v zložení: Vikina Boboková, Ivana Habalová, Sofia Kapušová, Paulína Mičková, Terez Ondrejková a Sveťa Sýkorová. Družstvo chlapcov nastúpilo v zložení: Rasťo Bagin, Ľubo Pánis, Jakub Habala, Jojo Vida, Peťo Šorman a Paťo Trgiňa. Žiakov pripravovali učitelia Richard Lacko a Katarína Novotná. Naši žiaci sa medzi ostatnými vrstovníkmi vôbec nestratili a zo súťaže sme priniesli niekoľko medailí.

            Sveťa Sýkorová- bronz za hod kriketkou

            Vikina Boboková- striebro za skok do diaľky

            Rasťo Bagin- striebro za skok do diaľky

            Terez Ondrejková- zlato za hod kriketkou

            Celkové umiestnenie oboch našich družstiev sa dozvieme asi o týždeň keď budú zrátané všetky body všetkých družstiev, ktoré sa preteku zúčastnili. O konečnom umiestnení Vás budeme informovať

        • Hmyz a jeho ochrana
          • Hmyz a jeho ochrana

          • Žiaci piateho ročníka absolvovali besedu o význame a ochrane hmyzu. Poznatky, ktoré si z besedy odniesli, využili pri tvorbe projektov na hodinách biológie s p. učiteľkou Novotnou.

        • Bádateľská exkurzia
          • Bádateľská exkurzia

          • Naša bádateľská exkurzia pre žiakov 7.A, 7.B a výberu z 8.B triedy sa začala v piatok pred školou nástupom do autobusu. Naša prvá zastávka viedla do Arboréta Mlyňany, Slovenskej akadémie vied. Z mapy náučných chodníkov sme si vybrali chodník Ambrózyho vždyzeleným parkom. Zaujal nás aj kaštieľ, okolo ktorého je prekrásny park. Cestu nám lemovali malé jazierka. Majestátnosť sekvojovca mamutieho bola očarujúca. Tak isto aj cezmíny, krušpány, vresovce, tuje. Videli sme tis, dub, smrek a borovicu. Pôvodný lesný porast mal vek od 150 do 200 rokov.

            Hlavná naša cesta bádania viedla do Atómovej elektrárne Mochovce do Energolandu. Cestou v autobuse sme už z diaľky videli chladiace veže. Na začiatku sme si pozreli mapu Slovenska a na nej rozmiestnené typy elektrární, ktoré u nás máme. Medzi zaujímavé exponáty patrilo termálne zrkadlo, 3D kino s príbehom energie od veľkého tresku až po blízku budúcnosť vo filme Odysea energie. Na paneloch sme videli premieňanie zdrojov energie na elektrinu. Stroj času nám ukázal, ako sa využívala  na Zemi energia v priebehu času. V energetickom mixe sme zisťovali, v ktorej krajine dominuje výroba elektriny z jadra a ako je na tom naše Slovensko. Ktorá výroba je ekologickejšia? Koľko energie vyprodukujeme na Cyklo trenažéri? Videli sme aj Van der Graafov generátor, jazdu na motorke budúcnosti bez emisií CO2. Asi najzaujímavejšou bol pohľad na tlakovodný jadrový reaktor s modelom aktívnej zóny, kontajnmentom, čo je ochranná obálka okolo reaktora, kde je iný tlak. Test štiepnej reakcie, ako sa štiepi atóm a koľko energie vznikne na interaktívnom modeli? Polčas rozpadu rádioaktívnych látok a hlavne uránu U238, čo sa deje v reaktore a čo s rádioaktívnym odpadom? Počas virtuálnej prehliadky sme vstúpili aj tam, kde to nie je možné, priamo k reaktoru. Je dôležité počuť, že jadrová bezpečnosť je pre nich dôležitá, ale aj zachovanie biodiverzity v okolí elektrárne. Naozaj, návšteva v Energolande nebola naša posledná, vidieť to, bol zážitok.

            Po prehliadke sme opäť nasadli do autobusu a cestovali do Nitry, kde sme prešli námestím okolo divadla Andreja Bagara a hladní a plní zážitkov sme zavítali do obchodného centra Mlyny. Tam sme sa dosýta najedli a nakúpili niečo pre seba, ale aj rodičom a súrodencom. Cestou domov sme si aj zaspievali a rozprávali naše zážitky z bádania. Ďakujem žiakom za ich správanie počas bádateľskej exkurzie a dúfame, že si odniesli veľa vedomostí, ale aj zážitkov.

        • Stavanie mája
          • Stavanie mája

          • Dňa 28.5.2023 sme si v našej školičke postavili máj. A nebolo to len také obyčajné stavanie mája! Stretli sme sa hneď ráno na školskom ihrisku za sprievodu harmoniky a pesničiek, ktoré spievali žiaci prvého stupňa sprevádzané harmonikou pani učiteľky Ivetky a žiačky Aničky. Najprv sme si náš májik pekne vyzdobili a potom sme mu pekne po poriadku, trieda za triedou zaspievali pesničky, ktoré sme nacvičili v priebehu týždňa na hodine Hudobnej výchovy. Výkony niektorých tried a sólistov boli v skutku nezabudnuteľné. Prišlo aj prekvapenie – úplne nečakane – sa zorganizovali aj pani učiteľky a páni učitelia a spoločne zaspievali žiakom pieseň, ktorú určite nečakali 😊. Ako sa má naozaj spievať nám ukázal náš pán školník, a ako riadny profesionál, dostal žiakov sediacich na lavičkách do kola. Nakoniec deviataci vzali májik do parády a umiestnili ho pri vchod do našej školičky.  V tento deň ešte zdobili našu školičku aj deti, ktoré prišli oblečené v niečom, čo pripomínalo kroj. Ďakujeme všetkým, ktorí prispeli k milej atmosfére tohto podujatia.

        • MATEMATICKÝ KLOKAN
          • MATEMATICKÝ KLOKAN

          • Najväčšia medzinárodná matematická súťaž na svete sa tento školský rok konala už 25-krát. Naši žiaci riešili úlohy papierovou formou 27. 03. 2023. Každoročne sa do nej zapája niekoľko miliónov žiakov na celej zemeguli. Z našej ZŠ sa zapojilo 73 žiakov (z toho 48 žiakov z 1. – 4. ročníka).

            Najúspešnejší boli:           Ema Belaňová, 1.B, 100 % (z max. počtu bodov),

                                                       Ondrej Vida, 1.B, 100 %,

                                                       Sebastián Baranovič, 3.B, 100 % ,

                                                       Matej Gabaš, 4.B, 94,44 %,

                                                       Nina Rybárová, 1.B, 90,00 %.                   Gratulujeme!