• Talentída
          • Talentída

          • O tom, že máme na našej škole veľa šikovných žiakov niet pochýb. A tak sme sa rozhodli, že ich trošku predstavíme všetkým žiakom našej školy, aby vedeli, na koho majú byť hrdí.  V našej Talentíde sa predstavilo 72 šikovných detí, ktoré nás reprezentovali v rôznych olympiádach, športových súťažiach alebo na obecných akciách rôzneho druhu, alebo športujú v nejakom klube. Máme šikovných, hudobníkov, speváčky, recitátorky, cyklistov , vodnopólistov, kanoistov, boxerov, futbalistov, hádzanárky, strelcov, divadelníkov folkloristov, tanečníkov, zdravotníkov, účastníkov dejepisnej, biblickej, biologickej, anglickej, zoo olympiády a pod.  Tešíme sa, že deti robia niečo zmysluplné, čo ich napĺňa a rastú nám šikovný mladí ľudia. Prekvapili sme aj pána starostu pozvaním na pódium a vyspovedali sme ho, ako sa dostal na pozíciu starostu. Deti pozdravila aj pani riaditeľka a vyjadrila veľkú hrdosť na šikovné deti našej školy. Cieľom celého programu bolo motivovať žiakov, aby sa prihlásili do krúžkov a olympiád, aby videli, že sa oplatí robiť niečo múdre a prínosné. Jeden talent však máme všetci – VŠETCI MÔŽEME  BYŤ DOBRÝMI ĽUĎMI – len treba mať trochu vôle a empatie.

          • Slávnostné ukončenie školského roka

          • Slávnostné ukončenie školského roka 2022/2023 sa uskutoční 30.6.2023 o 7:45 hod. na hádzanárskom ihrisku. 

            V tento deň bude v prevádzke iba ranná ŠKD. 

            Žiaci sú z obeda odhlásení hromadne.

        • „ ROZLÚČKA SO ŠLABIKÁROM “
          • „ ROZLÚČKA SO ŠLABIKÁROM “

          • Koniec školského roka deti 1. A triedy oslávili malou „ROZLÚČKOU SO ŠLABIKÁROM“.

            V triede ich čakal balíček so ŠLABIKÁROM a zošitmi, z ktorých sa počas celého školského roka učili čítať a písať prvé písmená abecedy.

            Na oslavu sa prišli pozrieť aj žiaci 5. A triedy, ktorí taktiež spomínali ako bolo v 1. ročníku.

            Zahrali prvákom malé divadielko a oni im zase zarecitovali a zaspievali básne a piesne, ktoré sa počas roka naučili.  Spoločne si všetci zaspomínali na ich úspechy - neúspechy v 1. triede.

            Prváci a piataci  nadviazali nové priateľstvá, spoločne si zatancovali ,nechýbalo ani malé občerstvenie, súťaže a zábava.

            Deti odchádzali spokojné, unavené domov a v očakávaní ako bude v 2. triede.

        • Grant Zelené oči_Záhony, ktoré učia
          • Grant Zelené oči_Záhony, ktoré učia

          • Určite ste si všimli, že v našom ovocnom sade pribudli vyvýšené záhony. Žiaci v nich na hodine techniky vysadili rôzne druhy bylín. Nájsť v nich môžete napríklad ligurček, pažítku, levanduľu, šalviu, mätu, medovku, rozmarín a iné. Využívať ich budeme najmä na hodinách prírodovedy a biológie, ale aj na iných hodinách. Ďakujeme za podporu Trenčianskemu samosprávnemu kraju. Škole bol poskytnutý grant vo výške 2000 EUR. V rámci projektu budú zakúpené učebné pomôcky, náradie do záhrady. Plánujeme rôzne aktivity, o ktorých Vás budeme informovať. 

        • Kremnica
          • Kremnica

          • Vo štvrtok 22.6.2023 sa žiaci 7.A, 8.B, 9.B a niekoľko žiakov 5. a 6.ročníka pod vedením pani učiteliek Ing. Zuzany Mikušovej, Mgr. Martiny Teličákovej a pána učiteľa Mgr. Richarda Lacka, zúčastnili výletu do Kremnice. 

            Najskôr si pozreli Morový stĺp sv. Trojice a Barokovú fontánu.

            Potom navštívili dobovú výrobňu jedinečnej cukrovinky Atkáryho kremnických krumplov. Vnútri ich privítala hudba z dvadsiatych rokov, interiér v štýle art deco a dobovo oblečení ľudia, ktorí krumple na mieste vyrábajú. Prizerali sa výrobe a pritom počúvali rozprávanie o vzniku tejto cukrovinky. Na konci samozrejme nechýbala ochutnávka.

            Navštívili aj Mestský hrad, kde videli niekoľko expozícií a odvážlivci vyšli aj do veže. Dominantnou stavbou hradného areálu je Kostol sv. Kataríny. 

            Posledným bodom programu bola Mincovňa, ktorá je jedným z najstarších nepretržite vyrábajúcich podnikov na svete. Má takmer sedemstoročnú nepretržitú výrobnú činnosť. Expozícia Mincovne Kremnica žiakov zaujala zaujímavými exponátmi v novorekonštruovaných priestoroch historickej budovy, ale tiež prehliadkou starej raziarne mincí.

            Nakoniec sa žiaci najedli v občerstvení na námestí a nakúpili domov nejaké suveníry.  

        • Gazdovský dvor
          • Gazdovský dvor

          • V pondelok 12. 6. a v utorok 13. 6. sa triedy 1.A, 1.B., 2.B a 3.A zúčastnili exkurzie na farme u Madžov v Lehote pod Vtáčnikom.

            Deti videli, ako sa dá pomocou šikovných rúk vyrobiť z mlieka obrovské syrové cesto. Z neho potom pán Madžo  natiahol až 50 metrov dlhú syrovú niť. Bolo to neuveriteľné.  Niť sme, samozrejme, s chuťou aj okoštovali. Mňam.

            Pani Madžová nám ukázala, ako sa vyformuje chutná syrová parenica. Potom nás zavolali do mini zoologickej záhrady. Malé zakrslé zajačiky deťom rozjasnili oči. Mohli si zblízka pozrieť i pohladiť malé teliatko, ktoré nám ukázalo svoje zúbky. Vedeli ste, že teliatka sa rodia len s dolnými zubami?

            Následne nás pán Madžo prekvapil a ukázal nám svoje šikovné ružové prasiatka.   Potom sme šli na pašu pozrieť prekrásneho koňa a čo-to sme sa dozvedeli aj o kravách a býkoch.

            Deťom sa stretnutie s pracovitými a veselými ľuďmi,  so zvieratkami a prírodou veľmi páčilo a odniesli  si so sebou veľa vedomostí a zaujímavostí. Ďakujeme.

        • Koncoročný výlet 7.B
          • Koncoročný výlet 7.B

          • V utorok sme spoločne nasadli do autobusu a smerovali na západ Slovenska do obce Smolenice. Tam nás čakala príjemná návšteva včelárskej záhrady. Príjemne sme si posedeli v medovej kaviarni s terasou, kde sa začalo naše poznávanie  života včiel. Počas celej návštevy včelnice nás sprevádzal ich zamestnanec, ktorý nám povedal veľa zaujímavého o včelách, včelárstve a dozvedeli sme sa aj čo všetko včely vystrájajú vo svojom úli. Asi najpríjemnejšia bola prechádzka po záhrade a,  samozrejme, ochutnávka medu agátového a kvetového. Firemná predajňa nás upútala svojím tvarom stien, ktorý pripomínal včelí plást. V ňom sme ako pracovité včely vyrábali včelie sviečky z plástu. Zo záhrady bol krásny pohľad na Smolenický zámok. V závere sme si nezabudli nakúpiť darčeky v podobe sladkých medových dobrôt.

            Naša ďalšia cesta za poznávaním krás Slovenska viedla do našej jedinej jaskyne na západe krajiny, do jaskyne Driny. Jaskyňa sa nachádzala v Smolenickom krase na území Chránenej krajinnej oblasti Malé Karpaty. Pred jaskyňou sme zdolali prevýšenie 100 metrov a 100 schodov. Prehliadkový okruh mal dĺžku 450 m, prevýšenie 10 metrov a 151 schodov. Pobyt v jaskyni trval asi 35 min. Teplota v jaskyni bola 7,1 až 7,8°C. Videli sme bohatú sintrovú výplň, typické sintrové záclony so zúbkovitým lemovaním, ďalej vodopády a náteky, pagodovité stalagmity, stalaktity a jazierka napĺňané presakujúcou atmosférickou vodou. Doteraz sa v jaskyni zistilo 11 druhov netopierov. Asi najzaujímavejšia bola skutočnosť, že vstup do jaskyne bol cez objavný komín, kde sa stále nachádza rebrík, ktorým prvýkrát vstúpili do jaskyne. Najhlbšie miesto malo okolo 40 metrov pod povrchom.

            Na záver naša cesta autobusom viedla do obchodného centra Aupark v meste Piešťany. Tam sme sa dobre najedli a ešte dokúpili darčeky domov.

          • Oznam o zápise žiakov na stravu

          • V súvislosti s poskytnutím dotácie na stravu na obdobie od 01.09.2023 je zriaďovateľ školy

            povinný zaslať úradu práce najneskôr v termíne do 10.08.2023 aktualizované zoznamy detí, na

            ktoré žiada dotáciu.

            „V prípade, ak zariadenie školského stravovania nezapisuje dieťa na stravovanie každoročne

            a tento zápis platí až do jeho odvolania, pokiaľ rodič dieťaťa neodvolal zápis na stravovanie a ani

            žiadosť o poskytnutie dotácie na stravu, je možné zo strany zriaďovateľa žiadosť k poskytnutiu

            dotácie na stravu predloženú rodičom dieťaťa na obdobie od 01.05.2023, považovať za podklad

            na poskytnutie dotácie na stravu aj na obdobie od 01.09.2023“

             

            Milí rodičia,

            uvedené ustanovenie nám poskytuje možnosť, aby sme deti, ktoré sme už nahlasovali na obed formou „Návratky – žiadosť o dotáciu“, v tomto roku zapísali automaticky aj budúci rok. Zapísané budú všetky deti, ktoré chodili na obed. Ak niektoré už nechcú chodiť na obed, prosím, dajte mi vedieť čo najskôr.

            Ak mi neoznámite inak, dávate mi týmto súhlas s nahlásením žiaka na stravu na nový školský rok 2023/2024.

            Budúcim prvákom som do materských škôl zaslala Dotazník z dôvodu aktualizácie zoznamu.

            Budúcich predškolákov sa pokúsim zapísať elektronicky cez Edupage – v týchto dňoch mi

            systém asc vytvára takúto možnosť. Prosím rodičov predškolákov kliknúť cez mobilnú aplikáciu EduPage na červené plus alebo „žiadosti, vyhlásenia“ a vybrať „žiadosť o dotáciu na stravu NÁVRATKA platí od 1.9.2023 a zaslať mi ju.

            Tel. č. 0908 268 194       Zuzana Múdra

        • Výlet za odmenu
          • Výlet za odmenu

          • Každoročne sa na našej škole organizuje „Výlet za odmenu“ . Už podľa názvu je jasné, že žiaci, ktorí sa na ňom zúčastňujú, dostanú tento výlet ako odmenu za svoje aktivity počas celého školského roka. 14.6.2023 sa v autobuse stretli šikovní  športovci, angličtinári, matematici, chemici, recitátori, tanečníci, aktívne deti zo školského parlamentu – proste všetci, ktorí dokázali využiť svoj talent v prospech seba i na reprezentáciu našej školy.  Orava nás privítala krásnym počasím, na lodičke sme sa cítili ako na mori. Na Slanickom ostrove sme sa dozvedeli i videli veľa zaujímavých vecí. Potom nás čakal Oravský hrad so svojimi tajomstvami. Prekvapil nás aj dáždik, ale my sme s ním „vypiekli“ a schovali sme sa v hradných miestnostiach. Hladné brušká dostali to svoje v Martine v Tulipe. Šťastní a plní zážitkov sme sa všetci zdraví vrátili domov. Každý jeden z nás je v niečom dobrý, len to treba v sebe objaviť, a nenechať svoj talent spať. Možno na budúci rok pôjdeš na pekný výlet práve ty!

        • Po stopách SNP
          • Po stopách SNP

          • Naša škola už dlho spolupracuje s miestnou organizáciu SZPB. Pán Anton Turčan a pán Michal Beniska pravidelne chodia našim deviatakom porozprávať o druhej svetovej vojne a hlavne priebehu SNP práve v našej obci. Na základe tejto dobrej spolupráce pozvali troch žiakov deviateho ročníka na exkurziu „ Po stopách SNP“ , ktorý organizácia zabezpečila na 13.6.2023. Traja naši šikovní deviataci videli zaujímavé miesta – Zvolenskú galériu, pancierový vlak Urban, kostolík v Hronseku zapísaný do kultúrnych pamiatok UNESCO, pri pamätníku padlým v Kremničke sme položili veniec vďaky a nakoniec sme navštívili múzeum SNP v Banskej Bystrici. Ďakujeme organizátorom za skvelý výlet plný emotívnych zážitkov. Veríme, že naša spolupráca bude pokračovať aj naďalej.

        • Žiaci v úlohe stredovekých pisárov
          • Žiaci v úlohe stredovekých pisárov

          • Žiaci piateho ročníka sa na hodinách dejepisu preniesli do stredoveku a vyskúšali si, aké je to byť pisárom (scriptores). Každý zo žiakov si vytvoril vlastnú listinu z obdobia Veľkej Moravy. Na vlastnoručne vytvorené listiny zaznamenali v hlaholike najdôležitejšie údaje a momenty zo života solúnskych bratov, ktorí na naše územie zavítali roku 863. Svoje listiny zakončili najdôležitejším bodom, teda zapečatením listiny. Ako sa im darilo v pozícii pisárov (scriptores) si môžete pozrieť v galérii.

        • EXKURZIA DO VIEDNE
          • EXKURZIA DO VIEDNE

          • Dňa 9.6.2023 sme sa spolu so žiakmi  7. 8. a 9. ročníka zúčastnili exkurzie do Viedne. Cesta autobusom ubehla ako voda a ani sme sa nenazdali, už sme boli za hranicami v susednom Rakúsku. Našu exkurziu vo Viedni sme začali v Prírodovednom múzeu, kde sme si mohli pozrieť množstvo exponátov v mineralogicko-petrografickom, geologicko-paleontologickom, botanickom, v zoologickom oddelení,  či v oddelení archeologickej biológie a antropológie, prehistorickom oddelení a mnohých ďalších. Podarilo sa nám nájsť aj mimoriadnu vzácnosť  múzea- Willendorfskú venušu. Je to kultová soška, ktorej vek odborníci odhadujú na takmer 30 000 rokov!!!

            Po návšteve múzea sme sa presunuli popri známych pamiatkach na Námestie sv. Štefana, ktoré sa pýši  najväčšou katedrálou vo Viedni- Katedrálou sv. Štefana. Po prehliadke katedrály sme si nakúpili suveníry na pamiatku  a keďže nám počasie prialo, niektorí žiaci ochutnali aj miestnu zmrzlinu.  Naša exkurzia ďalej pokračovala do Cisárskej klenotnice, kde sme si mali možnosť prezrieť rakúske korunovačné klenoty,  či achátovú misu, ktorú dlho považovali za Svätý grál ale aj 2,5 metrov dlhý roh jednorožca.

            Po návšteve klenotnice  sme sa autobusom presunuli do nákupného mestečka Parndorf, kde sa žiaci posilnili v miestnom McDonalde a nakúpili super veci. Výlet sa vydaril na jednotku a my sa tešíme, kedy  opäť vyrazíme na cestu a navštívime iné zaujímavé miesta prekrásnej Viedne.

            Mgr. M. Gajdošová, Mgr. D. Oršulová, Mgr. S. Ďuráková

        • Exkurzia Orava
          • Exkurzia Orava

          • Dňa 8.6.2023 sa žiaci 5. ročníka pod vedením pani učiteliek PhDr. Jany Nemčekovej, PhD.,  Ing. Emílie Kováčovej a Lenky Daňovej zúčastnili exkurzie na Oravu. Najskôr navštívili Námestovo, kde absolvovali plavbu loďou na Slanický ostrov. Potom si prezreli Sochu Krista v obci Klin a exkurziu zakončili v Oravskom Podzámku, kde si prezreli Oravský hrad a okolie. Žiaci sa dozvedeli veľa nových informácií o histórií Oravy a o spisovateľoch, ktorí na Orave pôsobili. Počasie žiakom vyšlo, a tak bola nálada po celý deň viac ako výborná!

        • Koncoročný výlet 8.A
          • Koncoročný výlet 8.A

          • Svoj koncoročný výlet už absolvoval aj kolektív 8.A triedy. Ôsmaci sa vybláznili na tobogánoch v Tatralandii.
            Cesta bola rýchla, šofér spoľahlivý, voda mokrá, tobogány ostré a ôsmaci šťastní.
            J. Smetanová a K. Novotná

        • Školský výlet 6. ročník
          • Školský výlet 6. ročník

          • Dňa 30.5.2023 sa trieda šiesteho ročníka doplnená kamošmi zo siedmeho, ôsmeho a štvrtého ročníka vydala na svoj koncoročný výlet. V krásnom a pohodlnom autobuse od pána Doboša sa nám viezlo skvelo. Našou prvou zastávkou bol park miniatúr v Podolí. Prezreli sme si repliky našich najznámejších hradov zámkov a kultúrnych pamiatok v mini verziách. Zahrali sme sa hry na pozornosť a šikovnosť, nakúpili pekné suveníry a pokračovali sme do Trenčína. Tu nás čakala pani sprievodkyňa, ktorá nás zaviedla najprv na zážitkové hry. Absolvovali sme lukostreľbu a plavbu na dračích lodiach. Organizátori ocenili statočnosť detí pri plavbe a dobrú mušku pri strieľaní. Potom nás čakala prehliadka mesta, studňa lásky, nápis na skale a pod. Dali sme si aj najlepšiu zmrzlinu v meste – a bola naozaj výborná. Z dôvodu prerábky vstupu na hrad i samotného hradu sme zvážili, že teraz návštevu vynecháme, nakoľko by nám to veľmi predĺžilo návrat. Po všetkých aktivitách sa prihlásil i hlad , a tak sme zamierili do Laugaricia, kde si hladné brušká prišli na svoje. Fešandy si nakúpili „ blišteky na pišteky „ náramky, tričká a fešáci rôzne športové vecičky. Všetci sa správali na úrovni hodnej ich veku a našej školy. Tešíme sa na ďalšie zážitky.

        • Súťaž družstiev mladých zdravotníkov
          • Súťaž družstiev mladých zdravotníkov

          • Pred týždňom sa konala súťaž DMZ na Gymnáziu VBN v Prievidzi, kde našu školu reprezentovali žiačky zo 7.B triedy : Rebeka Šnircová, Karolína Kurčíková, Ester Čunderlíková a Bibiana Šestáková spolu s kapitánkou Nellou Zvalovou zo 7.A triedy. Dievčatá sa poctivo na súťaž pripravovali, teoretické úlohy riešili s pani učiteľkou RNDr. Dagmar Černákovou a praktické úlohy s pani vychovávateľkou Jaroslavou Smetanovou. Zvládli teoretické otázky z oblasti histórie Červeného kríža a Červeného polmesiaca, ako aj otázky o poskytovaní prvej pomoci dospelých, ale aj detí. Súťažné otázky sa týkali liečivých rastlín, ich rodového a druhového mena, ako aj časti rastlinného tela, ktorá sa zbiera. Hlavná otázka bola praktická, kde na troch stanovištiach žiačky ošetrovali jedného alebo dvoch poškodených. Ošetrovali osobu, ktorá nejavila známky života, ale požila neznáme množstvo liekov. Ďalej osoby, ktoré utrpeli poranenia, ako krvácanie z nosa pri spadnutí z rebrín v telocvični a pád  spojený s otvorenou zlomeninou lýtkovej časti dolnej končatiny. Na záver poranenie spojené s podvrtnutím členka dolnej končatiny a ošetrenie ruky, v ktorej sa v dlani nachádzalo cudzie teleso, črep z fľaše. Dievčence všetky poranenia podľa správnych postupov ošetrili, urobili malé chybičky, z ktorých sa poučili. V budúcom školskom roku budú v súťaži a reprezentácii školy pokračovať. Celému tímu DMZ ďakujeme.

        • Deň detí
          • Deň detí

          • Vážení rodičia!

            V piatok 2.6.2023 sa žiaci všetkých ročníkov zúčastnia podujatia ku Dňu detí. Organizátorom je Komisia športu, školstva, mládeže v Lehote pod Vtáčnikom.

            Organizácia:

            1. Príchod žiakov do školy na 1.vyučovaciu hodinu, žiaci sa „čipujú“, idú do svojich tried
            2. Odchod v sprievode pedagógov na futbalové ihrisko a účasť na programe
            3. Ukončenie programu:

            1.-4.ročník o 11.25 hod – ukončenie školského podujatia pre 1.stupeň

            Žiaci, ktorí navštevujú ŠKD, sa vrátia v sprievode p.učiteľov do školy, ŠKD je v bežnej prevádzke.

            Žiaci, ktorí nenavštevujú ŠKD:

            Rodič informuje triedneho učiteľa, či dieťa môže ísť domov z futbalového ihriska samé, bez sprievodu alebo rodič vyzdvihne osobne dieťa z futbalového ihriska.

             

            5.-9. ročník o 12.25 hod - ukončenie školského podujatia pre 2.stupeň

            Rozchod žiakov domov, žiaci sa do školy už nevracajú.

             

            V piatok 2.6.2023 je pre žiakov, ktorí sa stravujú v školskej jedálni, zabezpečený suchý obed.