• Testovanie T9

          • Dňa 22. marca 2023 sa uskutoční externé testovanie žiakov 9. ročníka zo slovenského jazyka a literatúry a matematiky. Náhradné testovanie sa uskutoční 4. apríla 2023 (utorok). Náhradné testovanie je určené žiakom, ktorí sa z objektívnych dôvodov nemohli zúčastniť testovania v hlavnom termíne.

            V našej základnej škole budú žiaci počas testovania rozdelení do  štyroch skupín, každej skupine bude pridelený administrátor z našej školy a pozorovateľ z inej školy v našom okrese. Žiaci so ZZ majú na vypracovanie úloh o 15 min. dlhší čas. O spôsobe vypĺňania testov a zaradení do skupín budú žiaci informovaní učiteľom príslušného predmetu a triednym učiteľom. Priamo počas testovania sa administrátor  po prečítaní úvodných informácií sa uistí, či žiaci pochopili, čo sa od nich očakáva a či vedia, ako majú zaznamenávať svoje odpovede do OHkT. Len na začiatku administrácie odpovedá na prípadné otázky žiakov, ktoré sa týkajú organizácie a priebehu testovania. Priebežne kontroluje správne dodržiavanie pokynov. Povolí žiakom počas testovania z matematiky používať kalkulačku, rysovacie pomôcky a pero, ktoré píše na modro. Nepovolí žiakom používať mobilné telefóny, tabuľky, iné študijné materiály, učebnice. Pomôcky si žiaci nemôžu požičiavať! Posúdi a rozhodne, či žiak môže opustiť učebňu počas testovania. (Žiak môže opustiť učebňu len vo výnimočných prípadoch, napr. nevoľnosť; taktiež ak dokončil test pred časovým limitom a chce ho odovzdať, môže následne odísť.) Objektívne vykonáva dozor a zamedzuje odpisovaniu žiakov.

            Informácie týkajúce sa testovania nájdete v prílohách. 

            V prípade akýchkoľvek nejasností   sa  so  svojou  otázkou  obráťte  na   školského  koordinátora Testovania  9 – 2023 Mgr. Darinu Oršulovú.

             

        • BURZA KNÍH
          • BURZA KNÍH

          • „Knihy sú ako dvere. Otvoríte ich a vstúpite do iného sveta.“– Jeanette Winterson

            Knihy nám otvárajú bránu k múdrosti, rozširujú naše obzory, robia nás lepšími ľuďmi a sú výbornou voľbou pre oddych. Každá kniha je vzácna a jedinečná. No určite sa aj vo vašej domácnosti nájde kniha, o ktorú už nie je záujem. Dajte jej druhú šancu a zapojte sa do našej burzy kníh.

            Ako to môžete urobiť?

            V dňoch od 20.2. 2023 do 24.2.2023  môžete priniesť maximálne dve knihy, ktorým by ste chceli dať druhú šancu. Knihy musia byť v dobrom stave.  V každej musí byť lístok s menom žiaka, trieda a cena knihy. Cena knihy nemôže byť vyššia ako 5 eur.  Knihu na predaj môžete odovzdať p. učiteľkám:

            1. Stupeň : triedne pani učiteľky
            2. Stupeň: Mgr. S. Ďuráková, Mgr. E. Cipovová, PhDr. J.Nemčeková, PhD., Ing. E. Kováčová, Ing.Z. Mikušová.

            A čo bude potom?

            Budeme organizovať burzu kníh vo vestibule školy.

            Knihy sa budú predávať v určený deň podľa časového harmonogramu. Termín bude zverejnený. Ak sa kniha predá, dostaneš za ňu peniaze v sume, ktorú si si určil.

            Čo ak sa tvoja kniha nepredá?

            Môžeš si ju zobrať späť domov alebo darovať škole. Zostane v čitateľskom kútiku vo vestibule, kde si ju budú môcť prečítať aj iní žiaci.

        • VEZMI KNIHU, NIE MOBIL
          • VEZMI KNIHU, NIE MOBIL

          • Internetový portál EWOBOX určený pre Enviromentálnu Výchovu, Vzdelávanie a Osvetu  pripravil pre žiakov škôl v rámci kampane „Zatoč s odpadom“ mesačné výzvy počas celého školského roka týkajúce sa rôznych druhov odpadu. Cieľom výziev je naštartovať pozitívnu zmenu v spoločnosti, ukázať ako môžeme spolu zatočiť s odpadom.

            Mesiac február sa zaoberal témou „Príliš vzácny odpad“ do ktorého neodmysliteľne patria mobilné telefóny. Výzva na tento mesiac  znela „ Vezmi knihu, nie mobil“ a zamerala sa práve na mobilné telefóny.

            Žiaci 7.ročníka pod vedením Mgr. S. Ďurákovej sa rozhodli zapojiť sa do februárovej výzvy. V škole sa spolu zamysleli, koľko z voľného času trávia na mobilných telefónoch a rozhodli vyskúšať vymeniť počas víkendu knihu za mobil. Žiaci, ktorým sa to podarilo, priznali príjemne strávený čas a  priniesli nám knihy ukázať  do školy. Zo zbierky kníh sme urobili fotografie, ktoré boli následne poslané do súťaže o vecné ceny.

        • Akčná prespávačka
          • Akčná prespávačka

          • Piatok 10.2.2023 si trieda 6.ročníka určila za deň svojej triednej prespávačky. Chceli  upevniť svoje kolektívne vzťahy a trochu sa spoločne zabaviť a zašportovať si. Keď  sa dohadovali, čo budú cez prespávačku robiť, dostali  veľmi zaujímavú ponuku od pána Doboša – zúčastniť sa futsalového zápasu Prievidza vs. Bratislava v športovej hale. Takúto ponuku  prijali s nadšením a pán Doboš zariadil na túto akciu ešte aj zadarmo odviezol firemným autobusom. Najprv sa všetci posilnili pizzou, veď chceli dobre povzbudzovať , a tiež  si upiekli koláčiky, aby  neboli hladní, keď sa vrátia. O siedmej  už sedeli v autobuse a tešili sa na zápas. Prvý polčas sa ešte trocha ostýchali, ale v druhom polčase už hlasivky dostali zabrať, bubon išlo dotrhať od búchania a rapkáče tiež nezaháľali. Aj keď zápas neskončil víťazstvom Prievidze, za skvele povzbudzovanie sa hráči so svojimi mladými fanúšikmi, a zverejnili fotografiu aj na facebooku CopyLeaders, futsal team. Po príchode už prespávačka prebiehala tak, ako každá iná – šport, hudba, hry, schovávačka, skrášľovací salón, jedlo, sladkosti a pod. Niektorí vytrvalci vydržali až do rána bieleho. Pri raňajkách však už niektorých hlávky neposlúchali... Ďalšia prespávačka záleží od toho, ako sa budú zapĺňať kolónky s červenými obálkami poznámok.

        • Deň sv. Valentína
          • Deň sv. Valentína

          • 14.február je vyhlásený ako deň sv. Valentína. Je považovaný za sviatok zaľúbených a oslavuje sa takmer na celom svete. No deň sv. Valentína nie len sviatkom zaľúbených. Je to aj príležitosť prejaviť blízkym ľuďom podporu, náklonnosť či vďačnosť. Na našej škole sme si pripomenuli tento sviatok na vyučovacích hodinách z predmetov informatika, výtvarná výchova a konverzácia v anglickom jazyku.  Mnohí žiaci napísali „valentínky“ s milými slovami svojim kamarátom a učiteľom, či rodičom. Niektoré z nich si môžete prezrieť vo vestibule školy.

        • Desiata bez odpadu
          • Desiata bez odpadu

          • Milé deti, celý týždeň bude na našej škole prebiehať ekoalarmvýzva Desiata bez obalu. Skúsme to všetci, znížme množstvo odpadu na našej škole minimálne počas jedného dňa. Počas veľkej prestávky, v čase desiatovania, si prídeme odfotiť vaše desiaty. Zaujíma nás, ako ste si zabalili vašu zdravú desiatu, alebo čo vám vaša mamina, babička, brat či sestra dobrého pribalili do školy. Ale nezabudnite, nech je to čo s minimálnym množstvom obalu. K zdravej desiate patrí chlieb, rožok alebo buchta. Nezabudnite, že to dobre chutí  spolu so šunkou, salámou alebo si k tomu pridajte aj zeleninu, ako šalát, rajčinu, papriku alebo uhorku. V chladnom období je dobré dopĺňať vitamíny, tak si nezabudnite pribaliť aj nejaké to jablko, mandarínku, pomaranč alebo banán.

            A čo sa stane, keď to všetko zjeme? Máme odpad. Servítku, ktorú sme použili, hodíme do modrého koša. Do žltého koša odhodíme obal z jedla. Zo zjedeného ovocia nám ostanú šupy z banánu, mandarínky a pomaranča. Z jablka nám ostane ohryzok. Tento bio odpad vyhodíte do koša hnedej farby, ktorý slúži na separáciu biologicky rozložiteľného odpadu. Hnedé koše budú celý týždeň umiestnené na každej chodbe v blízkosti tried. Za vašu snahu a desiatu bez obalu vám vopred ďakujeme.

        • Biologická olympiáda
          • Biologická olympiáda

          • V tomto školskom roku sa uskutočnilo školské kolo olympiády pre kategóriu C online testom. Žiaci riešili úlohy z botaniky, zoológie v teoreticko-praktickej časti. Našu školu reprezentovalo 21 žiakov ôsmeho a deviateho ročníka. Všetkým ďakujeme, že si vyskúšali, aké majú vedomosti,a blahoželáme úspešným riešiteľom: z 8.A Ondrej Ďurina, Andrej Ďureje, Ľubomír Cifrík a Terézia Ondrejková, z 8.B Filip Gašparovič a Ema Pernišová, z 9.A Martin Vida a z 9.B Monika Repková, Adam Lutring a Matej Levčík. Naši dvaja deviataci Matej Levčík a Martin Vida postupujú do okresného kola. Držíme im palce a veľa úspechov v študovaní odbornej literatúry, ako aj pri mikroskopovaní rastlinných preparátov.

        • MINIKRIMI 2023
          • MINIKRIMI 2023

          • Aj tento školský rok nastala príležitosť zapojiť sa do niekoľkých projektov vznikajúcich pod odborným patronátom Slovnaftu a Európskeho lýcea. Prvým z nich je populárna súťaž Krimichémia a jej mladšia „sestra“ súťaž Minikrimi, ktorá vznikla pre mimoriadny záujem škôl o Krimichémiu. Na túto súťaž sme sa na našej škole prihlásili a vytvorili sme dva tímy pod vedením pani učiteľky chémie. Jeden tím zastupuje Barbora Chalmovská a MonikaVidová z 9.A a druhý  tím Karin Kollárová a Monika Repková z 9.B. Dievčatá už zaznamenali a objavili svoje nálezy z miesta činu, kde sa stal zločin. Všetko je zaznamenané fotografiou, vzorky sú odobrané a označené. Jedná sa o hlinu nájdenú na mieste udalosti, oblečenie obidvoch aktérov zločinu a minerálnu vodu, ktorá tvorí štvrtú neznámu vzorku. Teraz všetci netrpezlivo čakáme na inštrukcie z Európskeho lýcea a môžeme začať pátrať. Držte našim žiačkam deviatačkám palce, aby odhalili tajomstvá ukryté v periodickej tabuľke chemických prvkov pomocou analytických metód.

            Všetky tajomstvá ukryté v pokusoch a pri bádaní, žiačky zaznamenali do denníka a vytvorili prezentácie. Tie boli poslané do súťaže. Certifikát získali naše žiačky z 9.A.  Blahoželáme Barbore Chalmovskej a Monike Vidovej a držíme palce pri ďalšom objavovaní tajov prírody a sveta.

          • NOVOROČNÁ KVAPKA KRVI

          • Krv je nenahraditeľný liek

            Ľudská krv je nenahraditeľná. Človek môže dostať krv len od iného človeka, od dobrovoľného darcu.

            Preto Vás pozývame na Novoročnú kvapku krvi v piatok 20.1. 2023 od 8:00 do 10:00 hod v ZŠ Lehote pod Vtáčnikom

        • VIANOČNÁ BESIEDKA
          • VIANOČNÁ BESIEDKA

          • Vážení rodičia, starí rodičia, priatelia školy, 

            pozývame Vás na našu VIANOČNÚ BESIEDKU, ktorá sa bude konať už túto nedeľu 15.1.2023 o 15.00 hod  v miestnej kinosále. Príďte s nami zažiť druhé Vianoce a spríjemniť si nedeľné popoludnie. Tešíme sa na Vás!

          • Poplatok za ŠKD

          • Vážení rodičia !

            Oznamujeme Vám, že na základe Všeobecného záväzného nariadenia obce  č. 5/2022 o výške príspevkov  na čiastočnú úhradu výdavkov v školách a školských zariadeniach je poplatok za školský klub detí 10 € mesačne od 1.1.2023. Poplatok za ŠKD za obdobie 1/2023 – 3/2023 Vás prosíme uhradiť do 20.1.2023.

            Ďakujeme za porozumenie! 

          • Vianočné prianie

          • Vianoce plné pohody a do nového roka 2023 veľa šťastia, zdravia,

            osobných i pracovných úspechov

            želajú žiaci a zamestnanci Základnej školy v Lehote pod Vtáčnikom

          • OZNAM ŠKOLSKEJ JEDÁLNE

          • Vážení rodičia, 

            v prílohe nájdete aktualizované informácie o výške príspevku zákonného zástupcu žiaka na čiastočnú úhradu nákladov v školskej jedálni od 1.1.2023 a ďaľšie dôležité informácie. V prípade otázok sa môžete informovať u p.Zuzany Múdrej na t.č. 0908 268 194.

          • PRERUŠENIE VYUČOVANIA

          • Vzhľadom na neustupujúcu vysokú chorobnosť žiakov a vyučujúcich Vám po prerokovaní s RUVZ Prievidza a zriaďovateľom oznamujeme, že prerušenie vyučovania trvá do 22.12.2022 vrátane. 

            Žiaci sú z obeda odhlásení hromadne. 

            Vianočné prázdniny začínajú v piatok 23.12.2022. Prvý deň vyučovania po vianočných prázdninách je pondelok 9.1.2023.

        • Vianočná tržnica
          • Vianočná tržnica

          • Dňa 15.12.2022 sa v našej obci konali po prvý krát Vianočné trhy. Aj naša základná škola bola oslovená, aby sme si otvorili stánok s detskými výrobkami. My sme sa pripravovali na našu Vianočnú tržnicu, ktorú sme mávali pre d obchodom Jednota, takže nás táto ponuka potešila. Organizátori nám postavili krásny stánoček, ktorý sme si vyzdobili logom našej školy. Žiaci deviateho ročníka sa s chuťou pustili do práce predajcov a ponúkali návštevníkom tržnice výrobky detí z našej školy. Neboli dokonalé, ale boli robené s veľkou láskou. Ďakujeme všetkým štedrým rodičom , starým rodičom, bývalým kolegom a kolegyniam ale aj ostatným návštevníkom tržnice, ktorí ocenili snahu detí naše výrobky si kúpili. Príjemná atmosféra nás očarila  a suma, ktorú sme vyzbierali nám urobila zimomriavky! Vyzbierali sme krásnych 525,- eur. O využití finančných prostriedkov rozhodne Školský parlament, deti určite prídu na skvelé myšlienky, kde peniažky využijeme. Menovite by sme chceli poďakovať našim „predajcom“ : Barbore Chalmovskej, Nikole Kurbelovej, Monike Vidovej, Michalovi Bobokovi, Petrovi Dudášovi, Filipovi Fúsikovi, Kristiánovi Kozarovovi , Matejovi Levčíkovi ,Ľubomírovi Pánisovi,  Martinovi Vidovi. Prajeme vám ešte pohodový predvianočný čas.

          • PRERUŠENIE VYUČOVANIA

          • Na základe odporúčania regionálneho úradu verejného zdravotníctva a so súhlasom zriaďovateľa prerušuje riaditeľka školy výchovno-vzdelávací proces vo všetkých ročníkoch od 15.12. 2022 (štvrtok) do 19. 12. 2022 (vrátane pondelka). Dôvodom je vysoké percento žiakov chorých na akútne respiračné ochorenia. Dištančné vzdelávanie online formou prebiehať nebude, žiakom budú poslané domáce úlohy pracovné listy a prezentácie.

            O nasledovnom postupe Vás budeme informovať na stránke školy a prostredníctvom EduPage.

            Žiaci budú z obeda odhlásení hromadne.

            Školský klub detí nebude v prevádzke.

        • POZVÁNKA NA VIANOČNÝ TRH
          • POZVÁNKA NA VIANOČNÝ TRH

          • Vážení rodičia, starí rodičia, priatelia školy!

            Dňa 15.12.2022 (štvrtok) budeme mať predajný stánok na vianočnom trhu na námestí SNP v našej obci. Budete si tu môcť zakúpiť originálne výrobky našich žiakov a podporiť tak ďalšie aktivity školy. 

            SRDEČNE VÁS POZÝVAME a TEŠÍME SA NA VÁS!