• Biblická olympiáda
          • Biblická olympiáda

          • 22.3.2022 sa uskutočnilo dekanátne kolo online súťaže Biblickej olympiády. Našu školu reprezentovali žiaci 7.A triedy Andrej Ďureje, Ondrej Ďurina a Tomáš Hurtiš. Ich úlohou bolo prelúskať 2 knihy Sterého zákona a1 knihu nového zákona a potom zvládnuť hodinový online test. Chlapci sa popasovali so svojimi úlohami so cťou a v našom dekanáte obsadili druhé miesto. Zaostali iba 2 body za víťazom Piaristickým gymnáziom v Prievidzi. Boli však úspešnými riešiteľmi. Veríme, že nadobudnuté skúsenosti im pomôžu v ďalšom ročníku súťaže.

        • Hviezdoslavov Kubín
          • Hviezdoslavov Kubín

          •    Umelecko-recitačná súťaž Hviezdoslavov Kubín má na Slovensku, ale i na našej škole dlhoročnú tradíciu. Školské kolo Hviezdoslavovho Kubína sa tento rok  uskutočnilo 21. marca a zúčastnilo sa ho 17 žiakov, ktorí svoje výkony predviedli v rámci prednesu poézie a prózy. Súťažilo sa v troch kategóriách. Päťčlenná porota mala nesmierne ťažkú úlohu pri vyhodnocovaní súťaže, pretože prednesy súťažiacich  boli pôsobivé, presvedčivé a originálne. V okresnom kole súťaže nás bude reprezentovať Ján Teličák z 2.B; Barbora Vidová zo 4.B; Sára Belaňová z 5.r.; Karolína Yasemin Kurčíková zo 6.B a Alexandra Korenačková zo 7.A. Postupujúcim držíme palce!

            Vyhodnotenie súťaže:

            I. kategória – poézia:

                        1. miesto: Ján Teličák, 2.B

                        2. miesto: Lea Mražíková, 2.B

                        3. miesto: Diana Rybárová, 2.B

            I. kategória – próza:

                        1. miesto: Barbora Vidová, 4.B

                        2. miesto: Monika Gašparovičová, 4.B

            II. kategória – poézia:

                        1. miesto: Sára Belaňová, 5.r.

                        2. miesto: Aurel Hýrošš, 6.A

                        3. miesto: Lucia Cifríková, 5.r.         

            II. kategória – próza:

            1. miesto: Karolína Yasemin Kurčíková, 6.B
            2. miesto: Nina Bakusová, 5.r.
            3. miesto: Barbora Pastieriková, 5.r.

            III. kategória – poézia, próza:

            1. miesto: Alexandra Korenačková, 7.B
            2. miesto: Barbora Balažková, 7.A
            3. miesto: Nina Šestáková, 7.A
          • Oznam pre 5.- 8.ročník

          • Dňa 6.4.2022 (streda) budú mať žiaci 5.-8. ročníka v súlade s § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) riaditeľské voľno. V uvedených ročníkoch nie je možné zabezpečiť vyučovanie z dôvodu konania celoslovenského Testovania 9.

        • Európsky kvíz o peniazoch
          • Európsky kvíz o peniazoch

          • Dňa 24.marca 2022 sa naši žiaci 7.A, 7.B, 8.A, 9.A a 9.B triedy zúčastnili Slovenského národného kola Európskeho kvízu o peniazoch, ktoré organizuje Slovenská banková asociácia v spolupráci s Nadáciou pre deti Slovenska. Európsky kvíz o peniazoch je aktivita zameraná na zlepšenie finančnej gramotnosti hravou a zábavnou formou a realizuje sa na platforme Kahoot! Kvízu sa zúčastnili celé triedy ako tím a vyskúšali si svoje vedomosti z oblasti financií či digitálnej bezpečnosti. Hoci sme sa neumiestnili na popredných miestach, žiaci si odniesli veľa nových a zaujímavých poznatkov.

        • DARUJTE NÁM 2% Z VAŠICH DANÍ !!!
          • DARUJTE NÁM 2% Z VAŠICH DANÍ !!!

          • Vážení rodičia a priatelia školy,

            prosíme Vás, poskytnite 2% z Vašej dane občianskemu združeniu Rodičovského združenia pri našej základnej škole. Podporíte tak skvalitnenie výchovno – vzdelávacieho procesu v škole.

            Viac informácií nájdete na hornej lište stránky v časti Rada rodičov.  

            Ďakujeme vopred za Vašu podporu!

        • Základné informácie k T9
          • Základné informácie k T9

          • Vážení rodičia,

            dovoľujeme si Vám poskytnúť základné informácie o priebehu Testovania 9 – 2022. Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania (ďalej NÚCEM) pokračuje v školskom roku 2020/2021 v celoslovenskom testovaní žiakov 9. ročníka ZŠ. Celoslovenské testovanie žiakov 9. ročníka ZŠ sa uskutoční 6. apríla 2022 (streda) vo všetkých základných školách. Testovania sa zúčastňujú len žiaci 9. ročníka ZŠ. Náhradné testovanie sa uskutoční 21. apríla 2022 (štvrtok). Náhradné testovanie je určené žiakom, ktorí sa z objektívnych dôvodov nemohli zúčastniť testovania v hlavnom termíne.

             

            Časový harmonogram Testovania 9-2021 dňa 6.apríl 2022

            Matematika – certifikačný test

             

            8.00 – 8.10 h (10 minút) – úvodné pokyny k certifikačnému testovaniu a rozdanie OHkT z     

                                                     matematiky

            8.10 – 8.20 h (10 minút) – rozdanie testov, oboznámenie sa s certifikačným testom   

            8.20 – 9.50 h (90 minút) – administrácia certifikačného testu

            9.50 – 9.55 h (5 minút) –   zozbieranie testov a OHkT

            9.55 – 10.20 h (25 minút) – prestávka

             

            Slovenský jazyk a literatúra – certifikačný test

             

            10.20 – 10.25 h (10 minút) – úvodné pokyny k certifikačnému testovaniu a rozdanie OHkT  

            10.25 – 10.35 h (10 minút) – rozdanie testov, oboznámenie sa s certifikačným testom    

            10.35 – 11.45 h (70 minút) – administrácia certifikačného testu

            11.45 – 11.50 h (5 minút) – zozbieranie testov a OHkT

             

            V našej základnej škole budú žiaci počas testovania rozdelení do  troch skupín, traja žiaci budú zaradení do skupiny ZZ1, kde majú na vypracovanie úloh predĺžený čas. Každej skupine bude pridelený administrátor z našej školy a pozorovateľ z inej školy v našom okrese. O spôsobe vypĺňania testov a zaradení do skupín budú žiaci informovaní učiteľom príslušného predmetu a triednym učiteľom. Priamo počas testovania sa administrátor  po prečítaní úvodných informácií  uistí, či žiaci pochopili, čo sa od nich očakáva a či vedia, ako majú zaznamenávať svoje odpovede do OHkT. Len na začiatku administrácie odpovedá na prípadné otázky žiakov, ktoré sa týkajú organizácie a priebehu testovania. Priebežne kontroluje správne dodržiavanie pokynov. Na testovanie žiak používa pero, ktoré píše na modro. Administrátor povolí žiakom počas testovania z matematiky používať kalkulačku a rysovacie pomôcky. Nepovolí žiakom používať mobilné telefóny, tabuľky, iné študijné materiály a pomôcky, ani vlastnoručne urobené výpisky, prehľady vzorcov, pravidiel a podobne. Posúdi a rozhodne, či žiak môže opustiť učebňu počas testovania. (Žiak môže opustiť učebňu len vo výnimočných prípadoch, napr. nevoľnosť.) Objektívne vykonáva dozor a zamedzuje odpisovaniu žiakov. V prípade akýchkoľvek nejasností   sa  so  svojou  otázkou  obráťte  na   školského  koordinátora  Testovania  9 - 2022 Mgr. Darinu Oršulovú.

        • Microsoft Office 365 A3
          • Microsoft Office 365 A3

          • Vážení rodičia, milí žiaci,


            ako sme Vás už informovali v decembri, ponúkame Vám možnosť bezplatného inštalovania softvéru Microsoft Office 365 A3 do vlastného zariadenia. Tento softvér je kompatibilný s operačným systémom Windows a macOS, obsahuje aplikácie: Word, Excel, PowerPoint, Outlook, OneNote, Access a iné. Žiaci i vyučujúci ho môžu využívať bezplatne a je ho možné inštalovať do piatich zariadení jedného používateľa (počítač, tablet, telefón).

            V prílohe nájdete návod, ako si softvér môžete stiahnuť do Vášho zariadenia.

            Ďakujeme Rodičovskému združeniu pri našej škole za financovanie tejto možnosti pre všetkých žiakov i vyučujúcich.

          • Naše úspechy v športových súťažiach

          • Stolný tenis

            Dňa 24.2.2022 sa na našej škole uskutočnilo obvodné kolo v stolnom tenise. Dievčenské družstvo v zložení: Magdaléna Mičková, Paula Mičková, Hana Hartmanová a Michaela Vidová zvíťazili nad svojimi rovesníčkami z Nitrianskeho Rudna a Novák a postúpili do okresného kola (1.3.2022 v CVČ Prievidza), v ktorom taktiež zvíťazili a postúpili do regionálneho kola. Toto sa odohrá v Partizánskom, držte nám palce! Chlapčenské družstvo v zložení: Marko Oršula, Patrik Dudáš, Patrik Babiar a Marko Bullo skončilo v obvodnom kole na 3.mieste.

            Vybíjaná

            Dievčenské družstvo v zložení: Benčíková Dominika, Boboková Viktória, Čavojská Vivien, Ďurejová Terézia, Ďurinová Zuzana, Habalivá Ivana, Sofia Kapušová, Korenačková Alexandra, Šestáková Bibiana, Turčanová Nina odohrali 3.3.2022 v Nitrianskom Rudne zápasy vo vybíjanej. Rovesníčky z Bystričian a Novák zdolali hladko ale na Rudno nestačili a skončili druhé.

        • Chémia nás baví
          • Chémia nás baví

          • Na hodinách chémie naši siedmaci objavovali čaro chémie. Aký je rozdiel medzi fyzikálnym a chemickým dejom? Prečo spájame informácie z fyziky a z chémie? Žiaci si pripravili aparatúru na sublimáciu jódu a kyseliny benzoovej. V kadičke po zahrievaní látok krásne snežilo alebo sa nám objavila fialová hmla. Po ukončení reakcie sme na stenách kadičky a varnej banky uvideli vykryštalizované kryštáliky jódu a kyseliny benzoovej. Ďalšou oddeľovacou metódou bola kryštalizácia a žíhanie modrej skalice. Najprv sme si látku rozdrvili v roztieračke s roztieradlom a potom sme ju žíhali nad plameňom. Farba látky sa zmenila z modrej na bielu a po nakvapkaní vody sme vytvorili nasýtený roztok, ktorý sme nechali v laboratóriu vykryštalizovať. Naspäť sme získali modrú skalicu, ktorú budeme opäť pri pokusoch využívať.

            Deviataci zase objavovali čaro sacharidov, cukrov. Skúmali vlastnosti monosacharidov a polysacharidov. Mali k dispozícii roztoky glukózy, fruktózy, sacharózy, maltózy, laktózy a škrobu. Škrob získali aj zo zemiaka, ktorý dekantovali. Farebné reakcie robili pomocou Fehlingovho a Lugolovho roztoku. Pomocou škrobu vyrobili lepidlo, ale aj plast.

            Žiakom ďakujeme a tešíme sa v laboratóriu na ďalšie bádanie.

          • Informácie k aktualizovanému školskému semaforu

          • Individuálna izolácia

            V prípade, že bol žiak alebo pedagogický zamestnanec v úzkom kontakte s osobou pozitívnou na ochorenie COVID-19 v škole, nejde do karantény, pokiaľ sa u neho neprejavujú klinické príznaky ochorenia. Takéto osoby musia mať prekryté horné dýchacie cesty respirátorom FFP2 nasledujúcich 10 dní v škole. Žiaci v škole môžu nahradiť respirátor rúškom.

            Zrušenie povinnosti nosiť rúška

            Od pondelka 28.2.2022 žiaci nemajú povinnosť nosiť rúška v triedach, naďalej ich však nosia v spoločných priestoroch školy (napr. chodby).

            Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti

            Predkladá ho rodič po každom prerušení dochádzky žiaka do školy v trvaní 3 a viac po sebe nasledujúcich kalendárnych dní (vrátane víkendov a sviatkov).

            Mimovyučovacie aktivity (krúžky)

            Nemusia byť už organizované v režime OTP, avšak je naďalej odporúčané využívanie ag samotestov pred mimovyučovacími aktivitami.

            Domáce samotestovanie

            Naďalej sa odporúča využívať dobrovoľné testovanie Ag samotestami v domácom prostredí (v pondelok a vo štvrtok). V prípade pozitívneho výsledku testu je rodič povinný nahlásiť pozitivitu žiaka škole. Prosíme Vás, aby ste použitie domáceho testu nahlásili škole cez Edupage.

            Ospravedlňovanie neprítomnosti žiaka

            Rodič môže ospravedlniť žiaka na 5 po sebe idúcich vyučovacích dní.

          • OBNOVENIE VYUČOVANIA - PONDELOK 14.2.2022

          • Prezenčné vyučovanie sa obnovuje v pondelok 14.2.2022. Žiak nastupuje do školy bezpríznakový. Dôrazne žiadame rodičov, aby svoje deti pretestovali.

            Rodičia majú povinnosť predložiť „Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti“ (cez EduPage alebo v listinnej podobe).  

            Prosíme rodičov, aby hlásili použitie domácich testov vždy v pondelok a vo štvrtok cez EduPage.

            ŠKD je v bežnej prevádzke. Odhlasovanie z obedov je od pondelka v réžii rodičov.

            Povinnosti rodiča pri nástupe žiaka do školy.

            a/ Po skončení karantény (žiak bol úzkym kontaktom osoby pozitívnej na COVID -19)

            •  rodič predkladá „Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti“.

            b/ Po skončení izolácie (žiak bol pozitívne test testovaný na COVID -19):

            • rodič predkladá „Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti“  
            • rodič môže predložiť Čestné vyhlásenie o pozitivite Ag samotestu na ochorenie COVID19 a o absolvovaní izolácie“ (Príloha č. 4a) – slúži iba za účelom výnimky z karantény v škole 
            • nevyžaduje sa potvrdenie o ukončení izolácie od lekára

            c/ Pri prerušení dochádzky v trvaní 3 a viac po sebe nasledujúcich dní (vrátane víkendov a sviatkov)

            • rodič predkladá „Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti“.

            d/ Pri uplatnení výnimky z karantény

            • rodič môže predložiť „Oznámenie o výnimke z karantény“ (Príloha č.2)
            • rodič môže predložiť Čestné vyhlásenie o pozitivite Ag samotestu na ochorenie COVID19 a o absolvovaní izolácie“ (Príloha č. 4a)

            Postup po návrate z izolácie

            Pokiaľ bol žiak v izolácii na základe pozitívneho výsledku Ag samotestu, Ag testu v mobilnom odberovom mieste, PCR testu, dôrazne odporúčame pri návrate do školy (večer alebo ráno pred nástupom) absolvovanie Ag samotestu, aby sa minimalizovalo riziko prenosu nákazy na pôdu školy.

            Pri návrate do školy sa nevyžaduje potvrdenie o ukončení izolácie od lekára, rodič predloží iba „Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti“ (Príloha č. 1).

            Pre účely ospravedlnenia a uplatnenia si výnimky z karantény v škole postačuje pozitívny výsledok domáceho ag testu. Je na uvážení rodiča, či s dieťaťom absolvuje aj ag test v „momke“ alebo PCR test.

          • PRERUŠENIE VYUČOVANIA

          • Riaditeľka školy oznamuje, že na základe rozhodnutia RUVZ v Prievidzi so sídlom v Bojniciach sa z dôvodu vysokého výskytu ochorenia COVID 19 v škole a z dôvodu zabránenia šírenia ochorenia prerušuje vyučovanie vo všetkých ročníkoch základnej školy od utorka 8.2.2022 do piatku 11.2.2022 vrátane.

            Žiaci všetkých ročníkov prechádzajú na dištančné vzdelávanie. 

            Žiaci sú hromadne odhlásení z obedov.

            Podrobnejšie informácie Vám poskytnú triedni vyučujúci.

          • Informácie k návratu žiakov do školy

          • V pondelok 7.2.2022 žiaci pri nástupe do školy predkladajú „Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti“ (cez EduPage alebo v listinnej podobe) - okrem tých, ktorí sú v karanténe.

            Trieda 1.B nastupuje do školy v utorok 8.2.2022, triedy 2.B, 3.B,4.B, 5.ročník, 6.A, 7.B, 9.A, 9.B v stredu 9.2.2022 za predpokladu, že žiaci sú bezpríznakoví. Odporúčame žiakov pretestovať.

            Povinnosti rodiča pri nástupe žiaka do školy

            a/ Pri prerušení dochádzky v trvaní 3 a viac po sebe nasledujúcich dní (vrátane víkendov a sviatkov)

            • rodič predkladá „Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti“.

            b/ Po skončení karantény (žiak bol úzkym kontaktom osoby pozitívnej na COVID -19)

            •  rodič predkladá „Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti“.

            c/ Po skončení izolácie (žiak bol pozitívne testovaný na COVID -19):

            • rodič predkladá „Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti“ povinnosť
            • rodič môže predložiť Čestné vyhlásenie o pozitivite Ag samotestu na ochorenie COVID19 a o absolvovaní izolácie“ (Príloha č. 4a) – slúži iba za účelom výnimky z karantény v škole

            d/ Pri uplatnení výnimky z karantény

            • rodič môže predložiť „Oznámenie o výnimke z karantény“ (Príloha č.2)
            • rodič môže predložiť Čestné vyhlásenie o pozitivite Ag samotestu na ochorenie COVID19 a o absolvovaní izolácie“ (Príloha č. 4a)

            Postup po návrate z izolácie

            Izolácia je obmedzenie pohybu osoby, ktorá bola pozitívne testovaná na COVID-19. Trvanie: 5 dní pokiaľ sa počas posledných 24 hodín izolácie nevyskytnú klinické príznaky od - dátumu testovania s pozitívnym výsledkom alebo - objavenia prvých klinických príznakov ochorenia.

            Pokiaľ bol žiak v izolácii na základe pozitívneho výsledku Ag samotestu, dôrazne odporúčame pri návrate do školy (večer alebo ráno pred nástupom) absolvovanie Ag samotestu, aby sa minimalizovalo riziko prenosu nákazy na pôdu školy. Žiak nastupuje do školy iba v prípade negatívneho výsledku Ag samotestu. 7. Pri návrate do školy sa nevyžaduje potvrdenie o ukončení izolácie od lekára, rodič predloží iba „Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti“ (Príloha č. 1).

            Z uvedeného vyplýva, že pre účely ospravedlnenia a uplatnenia si výnimky z karantény v škole postačuje pozitívny výsledok domáceho ag testu. Je na uvážení rodiča, či s dieťaťom absolvuje aj ag test v „momke“ alebo PCR test.

          • Vyučovanie po vianočných prázdninách

          • Vyučovanie všetkých ročníkov začne v pondelok 10.1.2022 prezenčne.

            Rodič predkladá Vyhlásenie o bezpríznakovosti žiaka. Nájdete ho v prílohe tohto oznamu, avšak odporúčame Vám poslať ho elektronicky cez EduPage (cez rodičovské konto – Žiadosti/vyhlásenia / Pridať žiadosť/vyhlásenie / Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti).

            Na školách sú podľa vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva č. 262 povinné rúška.

            Odporúčame rodičom, aby svoje deti pred nástupom do školy pretestovali.

            Žiak s príznakmi musí zostať doma.

            Ďakujeme za porozumenie, tešíme sa na návrat žiakov do školy!

          • Vianočný pozdrav

          • Vážení rodičia, milí žiaci,

            naša tradičná vianočná besiedka sa vzhľadom na aktuálnu situáciu nemola uskutočniť. Chceli by sme Vám spríjemniť predvianočné chvíle aspoň malým vianočným pozdravom. 

            Najdete ho:  

            https://youtu.be/bcV0wxeUC1Y

            (VIANOČNÝ POZDRAV ZŠ Lehota pod Vtáčnikom)

             

          • POZOR! POZOR! POSLEDNÁ VÝZVA! VIANOČNÁ TRŽNICA!

          • Vážení rodičia, milé deti,

            v našej Vianočnej tržnici sú ešte kúsky, ktoré by mohli potešiť pod stromčekom Vašich blízkych, alebo Vám skrášliť domov. Takže je tu posledná výzva! Ak si teda niečo ešte chcete objednať, napíšte p.uč.Oršulovej, alebo pošlite lístok po deťoch. Výrobky zabalíme deťom, alebo si ich môžete prísť prevziať ešte zajtra do 16,00 a v utorok do 15,00. Pomôžme si navzájom.

        • VIANOČNÁ TRŽNICA
          • VIANOČNÁ TRŽNICA

          • Vážení rodičia, milé deti,

            už druhý rok nemôžeme uskutočniť našu úspešnú Vianočnú tržnicu, ktorú sme robievali pred predajňou Jednota. Rozhodli sme sa preto skúsiť vytvoriť pre vás  ponuku v online priestore.

            Výrobky, ktoré zručné deti a šikovné pani učiteľky vyrobili, sú nafotené na web stránke školy – nájdete ich v fotoalbume tu:

            https://zslehotapodvt.edupage.org/album/#photos:album:739

            Nájdete aj cez hornú lištu - Iné - Fotoalbum.

            Na každej fotografii je výrobok, č. výrobku a cena, za ktorú ju ponúkame.

            Ak si nejaký výrobok vyberiete, napíšte pani učiteľke Oršulovej cez EduPage a tá Vám výrobok zarezervuje. Napíšte vždy, prosím, aj čas, kedy si prídete výrobok prevziať. Vyplatiť a prevziať si ho môžete:

            1. Deti z prvého stupňa si ho môžu prevziať a vyplatiť počas prestávok
            2. Ak si rodič príde pre deti do družiny, bude mu výrobok vydaný
            3. Žiaci z druhého stupňa po skončení online vyučovania
            4. Ostatní rodičia v čase dohodnutom cez EduPage

            Výrobky bude  vydávať p.uč. Oršulová pri bočných dverách do šatne za dodržania hygienických opatrení v nasledovných termínoch:

            Streda 8.12.2021: od 13,30 hod. do 16,00 hod.

            Štvrtok 9.12.2021: od 13,30 hod. do 16,00 hod.

            Pondelok 13.12.2021: od 13,30 hod. do 16,00 hod.

            Ak je to možné, prosím, prineste si presné množstvo financií.

            VERÍME, ŽE AJ DARČEKOM ZAKÚPENÝM U NÁS V ŠKOLE

            NIEKOMU BLÍZKEMU UROBÍTE VEĽKÚ RADOSŤ.

             

            VŠETKY FINANČNÉ PROSTRIEDKY BUDÚ POUŽITÉ NA AKTIVITY A ODMENY PRE DETI V AKCIÁCH KONANÝCH ŠKOLSKÝM PARLAMENTOM.

        • POĎAKOVANIE
          • POĎAKOVANIE

          • Vážení rodičia, milé deti,

            aj tento rok sme sa zapojili do krásnej akcie „Krabička plná lásky“. Napriek tejto zvláštnej dobe a krátkemu času sme 6.12. 2021 odovzdali 34 krabičiek, ktoré urobia radosť deduškom a babičkám v rôznych sociálnych zariadeniach v okrese Prievidza. Ďakujeme všetkým dobrým rodičom a skvelým deťom, ktorí ste sa do tejto akcie zapojili. Nech je Váš dobrý skutok zapísaný tam, kde na ňom záleží... ĎAKUJEME !!!