• Biblická olympiáda
          • Biblická olympiáda

          • Počas dištančného vzdelávania sme sa ako škola zapojili do online Biblickej olympiády. Pripravovali sa 4 žiaci (3 súťažiaci a jeden náhradník). Vyučujúca NBV posielala žiakom podklady a prezentácie, ďalej sa stretali cez Teams na príprave kde si robili rôzne online testy a vysvetľovali problematiku kníh určených na tohtoročnú olympiádu. Z dôvodu pandemických opatrení sa olympiáda konala online, žiaci boli zaregistrovaní cez systém edupage a v daný deň sa pripojili do systému olympiády, každý z domu od svojho počítača. Súťažiacimi boli Jozef Prášek, Jakub Gabaš, Matej Dzina náhradník Lucas Radošinský nesúťažil. Všetci žiaci sú z 9.B triedy. Všetci traja boli úspešní riešitelia, najviac bodov dosiahol Jozef Prášek. Treba vyzdvihnúť, že naša škola bola jediná zo škôl  dekanátu Prievidza, okrem nás sa zapojilo ešte Gymnázium V.B. Nedožerského v Prievidzi. Celkovo zo Slovenska bolo zapojených 182 škôl.

        • Nebojíme sa fyziky a chémie
          • Nebojíme sa fyziky a chémie

          • Chémia

            Siedmaci na hodine chémia objavovali čaro oddeľovacích metód, filtrovali zmes piesku, soli a vody, následne vzniknutý filtrát odparovali a získali soľ. Do laboratórneho protokolu zakreslili filtračnú aparatúru a popísali jednotlivé laboratórne pomôcky. Potom robili kryštalizáciu modrej skalice cez nasýtený roztok a ten naliali do Petriho misiek a nechali voľne na vzduchu vykryštalizovať. Po vyučovaní nás už čakali v miskách krásne kryštáliky modrej skalice.

            Žiaci ôsmeho ročníka objavovali chémiu ukrytú v periodickej tabuľke v podobe zákonitostí, ktoré vyplývajú z polohy prvkov v tabuľke a ich schopností zúčastňovať sa chemických reakcií. Vyrábali vodík z kyseliny chlorovodíkovej a práškového zinku. Ten zachytávali do skúmavky a pri plameni počuli známe „šteknutie“. Kyslík vyrobili zahrievaním manganistanu draselného, ale aj reakciou burelu s peroxidom vodíka. Reakcia, ktorá prebehla bola sprevádzaná šumením a veľkým bielym dymom. Potom sme robili plameňové skúšky pomocou uhličitanov, naučili sme sa, že sodík sfarbuje plameň na jasno žlto. Prvok, ktorý patrí medzi alkalické kovy nás zaujal najviac. Je skladovaný v petroleji, lebo reaguje so vzdušným kyslíkom. Reakcia s vodou bola zaujímavá, sodík tancoval po vodnej hladine. Následne sme urobili rozbor vody, vznikol nám hydroxid sodný,  ktorý sme dokázali fenolftaleínom – roztok sa zafarbil na ružovo a pH papier na modro. Horčík ako kov alkalických zemín sme zapálili a horel nám oslnivým plameňom. Na záver sme vyrobili sloniu zubnú pastu a manganistanového chameleóna.

            Naši deviataci vyrábali vzorce uhľovodíkov pomocou modelov. Postupne chápali štruktúru usporiadania väzieb v organickej chémii. Jednoduchú väzbu vytvorili na modeloch metánu, etánu, ale aj násobnú väzbu pri eténe (dvojitú) a etíne (trojitú).

            Fyzika

            Na vyučovacích hodinách fyziky v 6. ročníku žiaci experimentmi dokazovali vlastnosti kvapalín a plynov, určovali hmotnosť telies na rovnoramenných váhach.

            Siedmaci si overili dôkaz varu vody pri nízkom tlaku, skupinovo pozorovali a vyhodnotili priebeh zmeny teploty vody v priebehu času.

            Žiaci ôsmeho ročníka realizovali experimenty z optiky (lom svetelného lúča, prechod svetelných lúčov šošovkami) a pracovali so žiackou edukačnou sústavou – optika.

        • MATEMATICKÉ SÚŤAŽE
          • MATEMATICKÉ SÚŤAŽE

          • PYTAGORIÁDA

            V školskom roku 2020/2021 sa uskutočnil už 42. ročník Pytagoriády. Pytagoriáda je matematická súťaž, v ktorej okrem správnosti vypočítaných príkladov rozhoduje aj čas, za ktorý žiaci vypočítajú dané príklady. Za správnosť a za čas vypočítaných príkladov sa prideľujú príslušné body. Výsledné hodnotenie bodov sa teda skladá z dvoch položiek: z bodov za správnosť a z bodov za čas. Účastníkmi vyššieho kola súťaže môžu byť len žiaci, ktorí úspešne absolvovali nižšie kolo súťaže.

            Do vyššieho kola súťaže (okresné kolo) postúpili:

            Barbora Vidová (3.B),

            Monika Gašparovičová (3.B),

            Filip Kováč (4.B), úspešný riešiteľ OK,

            Zara Ellis Hájovská (5.A), úspešný riešiteľ OK,

            Jakub Turčan (5.A), úspešný riešiteľ OK,

            Adam Habrman (6.B),

            Branislav Šnirc (6.B),

            Šimon Baranovič (8.A),

            Róbert Hurtiš (8.B).

             

            Žiakom gratulujeme k postupu do okresného kola a úspešnému reprezentovaniu našej školy!

             

            MATEMATICKÝ KLOKAN

            Najväčšia medzinárodná matematická súťaž na svete sa tento školský rok konala 20. 04. 2021. Každoročne sa do nej zapája niekoľko miliónov žiakov na celej zemeguli. Z našej ZŠ sa zapojilo 14 žiakov (z toho 13 žiakov z 1. – 4. ročníka). Najúspešnejší boli:

            Šimon Kušnír (2.A),Peter Perniš (2.B), Filip Kováč (4.B).      Gratulujeme!

            .

                                                                 

          • Vyučovanie od pondelka 17.5.2021

          • Všetky triedy sa učia podľa platného rozvrhu, ŠKD je v bežnej prevádzke.

            Zákonný zástupca nepredkladá písomné vyhlásenie zákonného zástupcu o bezinfekčnosti každý pondelok, ale po každom prerušení dochádzky žiaka do základnej školy v trvaní viac ako tri po sebe nasledujúce dni (vrátane víkendov a sviatkov). Nájdete ho v prílohe.

        • NOVINKY V ŠKD
          • NOVINKY V ŠKD

          • V školskom klube detí sme si počas nepriaznivej situácii skrášlili a zútulnili prostredie. Priestor ŠKD sa rozšíril o jednu triedu. Zakúpil sa nový farebný nábytok, koberec, hračky a didaktické pomôcky. Našou snahou bolo spríjemniť a skvalitniť pobyt detí v školskom klube. Fotografie nájdete vo fotoalbume.

        • Testovanie 9-2021
          • Testovanie 9-2021

          • Vážení rodičia,

            dovoľujeme si Vám poskytnúť základné informácie o priebehu Testovania 9 – 2021. Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania (ďalej NÚCEM) pokračuje v školskom roku 2020/2021 v celoslovenskom testovaní žiakov 9. ročníka ZŠ. Celoslovenské testovanie žiakov 9. ročníka ZŠ sa uskutoční 9. júna 2021 (streda) vo všetkých základných školách. Testovania sa zúčastňujú len žiaci 9. ročníka ZŠ. Náhradné testovanie sa uskutoční 25. júna 2021 (štvrtok). Náhradné testovanie je určené žiakom, ktorí sa z objektívnych dôvodov nemohli zúčastniť testovania v hlavnom termíne.

             

            Časový harmonogram Testovania 9-2021 dňa 9.júna 2021

            Matematika – certifikačný test

             

            8.00 – 8.10 h (10 minút) – úvodné pokyny k certifikačnému testovaniu a rozdanie OHkT z     

                                                     matematiky

            8.10 – 8.20 h (10 minút) – rozdanie testov, oboznámenie sa s certifikačným testom   

            8.20 – 9.50 h (90 minút) – administrácia certifikačného testu

            9.50 – 9.55 h (5 minút) –   zozbieranie testov a OHkT

            9.55 – 10.20 h (25 minút) – prestávka

             

            Slovenský jazyk a literatúra – certifikačný test

             

            10.20 – 10.25 h (10 minút) – úvodné pokyny k certifikačnému testovaniu a rozdanie OHkT  

            10.25 – 10.35 h (10 minút) – rozdanie testov, oboznámenie sa s certifikačným testom    

            10.35 – 11.45 h (70 minút) – administrácia certifikačného testu

            11.45 – 11.50 h (5 minút) – zozbieranie testov a OHkT

             

            V našej základnej škole budú žiaci počas testovania rozdelení do  troch skupín, päť žiakov bude zaradených do skupiny ZZ1, kde majú na vypracovanie úloh predĺžený čas. Každej skupine bude pridelený administrátor z našej školy a pozorovateľ z inej školy v našom okrese. O spôsobe vypĺňania testov a zaradení do skupín budú žiaci informovaní učiteľom príslušného predmetu a triednym učiteľom. Priamo počas testovania sa administrátor  po prečítaní úvodných informácií  uistí, či žiaci pochopili, čo sa od nich očakáva a či vedia, ako majú zaznamenávať svoje odpovede do OHkT. Len na začiatku administrácie odpovedá na prípadné otázky žiakov, ktoré sa týkajú organizácie a priebehu testovania. Priebežne kontroluje správne dodržiavanie pokynov. Na testovanie žiak používa pero, ktoré píše na modro. Administrátor povolí žiakom počas testovania z matematiky používať kalkulačku a rysovacie pomôcky. Nepovolí žiakom používať mobilné telefóny, tabuľky, iné študijné materiály a pomôcky, ani vlastnoručne urobené výpisky, prehľady vzorcov, pravidiel a podobne. Posúdi a rozhodne, či žiak môže opustiť učebňu počas testovania. (Žiak môže opustiť učebňu len vo výnimočných prípadoch, napr. nevoľnosť.) Objektívne vykonáva dozor a zamedzuje odpisovaniu žiakov. V prípade akýchkoľvek nejasností   sa  so  svojou  otázkou  obráťte  na   školského  koordinátora  Testovania  9 - 2021 Mgr. Darinu Oršulovú.

        • ZBER PAPIERA
          • ZBER PAPIERA

          • Vážení rodičia, milí žiaci!

            Papier – také obyčajné slovo. Vedeli ste ale, že jeho pomenovanie pochádza z rastliny Cyperus papyrus, z ktorej predchodcu dnešného papiera vyrábali starovekí Egypťania už pred 6 000 rokmi? Za posledný rok máte doma určite nejaký starý papier, a zamýšľate sa, čo s ním. Máme pre vás riešenie.

            Pred našou školou už zaujal svoje miesto kontajner na zber papiera. A keďže sme už dávno v ničom nesúťažili, vyhlasujeme medzitriednu súťaž v zbere papiera. Takže milé deti, hor sa do toho! Môžu vám pomôcť aj vaši rodičia, starí rodičia, susedia. Trieda, ktorá nazbiera najviac papiera, bude odmenená peknou cenou, ktorá zatiaľ zostáva tajomstvom. Času však nemáme nekonečno – kontajner tu bude len do konca budúceho týždňa, teda do 14.5.2021. Kedy môžete papier priniesť? Ráno v čase od 6,30 hod do 8,00 hod a popoludní od 13,30 hod  do 15,00 hod. Ohláste sa u pána školníka, on to bude mať všetko pod kontrolou. Ideálne je, keď doma papier odvážite. 

            Viete, že na záchranu jedného stromu musíme vyzbierať 125 kg starého papiera? Tak koľko stromov spolu zachránime?

          • Vyučovanie od pondelka 10.5.2021

          • Všetky triedy sa učia podľa platného rozvrhu, ŠKD je v bežnej prevádzke.

            Zákonný zástupca nemá povinnosť sa testovať, predkladá v pondelok 10.5.2021  a potom po každom prerušení školskej dochádzky v trvaní viac ako 3 po sebe nasledujúce dni (vrátane víkendov a sviatkov) vyhlásenie zákonného zástupcu o bezinfekčnosti, žiakom bude rozdané v škole a nájdete ho aj v prílohe.

        • Podrobnejšie o štúdií PIRLS
          • Podrobnejšie o štúdií PIRLS

          • Na našej škole sa uskutoční medzinárodná štúdia PIRLS 2021. Toto meranie uskutočňuje Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu prostredníctvom NÚCEM.

            Štúdia PIRLS skúma čitateľskú gramotnosť žiakov 4. ročníka základných škôl.

            Testovanie štúdie PIRLS bude v termíne 5.mája 2021 trieda 4.A a 6. mája 2021 trieda 4.B od 9.00 hod. Testovanie pozostáva z 2 častí testu po 36 minút. Žiaci vypracujú otázky k dvom literárnym ukážkam. Testov je viac variantov, takže rôzni žiaci budú čítať rôzne texty a odpovedať na rôzne otázky. Následne po testovaní vyplnia: Dotazník pre žiaka.

             Súčasťou merania je aj Dotazník pre rodičov. Je na výber v papierovej forme alebo online cez internet. Keďže cieľom PIRLS nie je hodnotiť jednotlivých žiakov ani školy, ale vzdelávací systém ako celok, uisťujeme Vás, že výsledky merania PIRLS 2021 nebudú zverejnené za jednotlivých žiakov, učiteľov alebo školy, ale v agregovanej forme za celé Slovensko a kategórie škôl, ktoré boli určené pri výbere vzorky.

            Ďakujeme rodičom za vyplnenie dotazníka. Žiakom prajeme úspešné testovanie a získanie nových skúseností.

        • Projekt HOVORME O JEDLE
          • Projekt HOVORME O JEDLE

          • Medzi naše aktivity, ktoré sme realizovali v týždni zdravej výživy v projekte Hovorme o jedle, patrí: súťažno-vzdelávacia aktivita "Hovorme o jedle", výtvarná súťaž "Chutné maľovanie", literárna súťaž "Potravinová sebestačnosť nie je iba prázdna fráza" a fotografická súťaž "Očami gurmána".

            Denná téma súťažno-vzdelávacej aktivity "Hovorme o jedle" je Chlieb, pečivo, obilniny, cestoviny, zemiaky. Túto aktivitu sme pre karanténu a zavretie školy nezrealizovali.

            Výtvarná súťaž "Chutné maľovanie", výtvarnú prácu v téme Chlieb, pečivo, obilniny, cestoviny, zemiaky, sme poslali do súťaže, autor Aurel Hýrošš 5.A. Aktivitu realizovala Mgr. Erika Cipovová

            Literárna súťaž "Potravinová sebestačnosť nie je iba prázdna fráza", žiaci nenapísali žiadne literárne práce.

            Fotografická súťaž "Očami gurmána", fotografie boli poslané do súťaže. Celkovo sme poslali 8 fotografií. Jedna z nich je víťaznou v kategórii I, fotografia Anny Madžovej.

            Aktivitu realizovala RNDr. Dagmar Černáková

        • Deň Zeme
          • Deň Zeme

          • Naša škola sa aj tento rok zapojila do celoslovenskej kampane Dňa Zeme 2021 s názvom „Obnovme našu Zem“. Tento deň si pripomíname hlavne preto, aby sme si dôsledne uvedomili svoju bytostnú závislosť na cenných daroch, ktoré sú nám prostredníctvom Zeme poskytované. V kolobehu bežných dní sa zamyslime nad tým, že rovnováha všetkého živého na tejto našej krásnej planéte je vzácna, obdivuhodná, no veľmi, naozaj veľmi krehká. Chráňme jej poklady pre budúce generácie ľudí a pre všetky živé tvory.

            Výrazné klimatické zmeny, zhoršovanie životného prostredia narušili prirodzené väzby a fungovanie ekosystémov, čo vedie k novým chorobám – už naozaj dlho nás kvári pliaga koronavírusu. Ústrednou témou Dňa Zeme je Obnova našej Zeme. Pripomína nám príležitosti, ktoré sú pred nami. Musíme obnoviť našu Zem nielen preto, že nám záleží na prírodnom svete, ale aj preto, že v ňom žijeme. Každý z nás potrebuje zdravú Zem – zdravá planéta nie je možnosťou, je to nevyhnutnosť!

            Vo štvrtok žiaci 8.A a 8.B triedy v chemickom laboratóriu obnovovali našu Zem, robili hókusy - pókusy. Vyrábali kyslík chemicky, ale takýto kyslík by na planéte dýchať nechceli. A čo s nadbytočným oxidom uhličitým? Toho sme tiež vyrobili dostatok. Podporili sme globálne otepľovanie! Zamysleli sme sa aj nad okysľovaním oceánov a o týždeň sa pozrieme na našu mušľu, ktorú sme ponorili do morskej vody, ale aj do vody plnej kyseliny. Čo myslíte, kde sa bude mušli dariť lepšie? Potom si ôsmaci pripravili eko- plastelínu. Na záver sa popasovali s Kvízom o planéte Zem, kde ich čakalo 7 otázok. Na všetky otázky správne odpovedali iba dve žiačky, Eliška Gajdošová a Nikol Fábryová z 8.B triedy. Blahoželáme im a ako odmenu získajú diplom a sladkosť. Anglické texty našim ôsmakom nie sú cudzie a o problematike zmien v životnom prostredí niečo vedia aj v cudzom jazyku.

            Ani naši najstarší žiaci 9.A a 9.B triedy nezaháľali. Čítali komix Hrdinovia klímy, ktorý sme získali z environmentálneho projektu. Potom spolu diskutovali o problematike klimatickej krízy, ktorá sa týka každého z nás. Teplota na Zemi stúpa. Trpia zvieratá aj rastliny. Mnoho druhov vymiera. Keby nebol covid, táto téma by plnila sociálne siete. Na našej škole sa o klimatickej kríze naši žiaci oboznamujú na hodinách biológie, chémie, geografie, slovenského jazyka a literatúry, informatiky a výtvarnej výchovy. Na hodine slovenského jazyka a literatúry deviataci pracovali aj s edukačným projektom Pre lepšiu budúcnosť Zeme. Hravo sa dozvedeli základné informácie o klimatickej zmene a ako môže každý jeden z nich planéte pomôcť. Na záver pár slov na zamyslenie:

            „Najväčšia chyba je neurobiť nič v presvedčení, že toho môžeme urobiť len málo.“

          • Vyučovanie od 26.4.2021

          • A/ Vyučovanie 1.stupňa prebieha prezenčne. Vyučuje sa podľa zverejneného rozvrhu, teda aj 6.vyučovacie hodiny s výnimkou etiky. ŠKD je v bežnej prevádzke.

            Podmienky účasti žiaka 1.stupňa na vyučovaní:

            • negatívny test jedného zákonného zástupcu nie starší ako 7 dní
            • žiaci 1.stupňa sa netestujú, aj keď presiahli vek 10 rokov
            • žiak pri nástupe do školy predloží čestné vyhlásenie príloha Čestné vyhlásenie 1.stupeň a tiež kópiu potvrdenia negatívneho výsledku RT-PCR testu alebo potvrdenie negatívneho výsledku antigénového testu alebo potvrdenie o platnej výnimke zákonného zástupcu k nahliadnutiu.  

            B/ Vyučovanie žiakov 5.-9.ročníka prebieha prezenčne podľa nového upraveného rozvrhu. Žiaci si ho môžu pozrieť na EduPage. Vyučovanie prebieha v súlade s usmernením „Návrat žiakov do škôl“ a v zmysle "Metodického usmernenia k návratu žiakov do škôl", podľa ktorých škola pripravila plán adaptačného obdobia. Cieľom adaptačného obdobia je poskytnúť žiakom podmienky pre postupný návrat k bežnému prezenčnému vyučovaniu, minimalizovať stresové situácie a vytvoriť bezpečné prostredie v škole. Veľký dôraz budeme klásť na podporu socializácie a adaptácie žiakov v škole.

            Vyučovanie v pondelok 26.4.2021

            - 5.ročník sa učí od 1.vyučovacej hodiny

            - ročníky 6.-9. sa učia od 2.vyučovacej hodiny

            Podmienky účasti žiaka 2.stupňa na vyučovaní:

            • negatívny test jedného zákonného zástupcu nie starší ako 7 dní
            • negatívny test žiaka nie starší ako 7 dní
            • žiak pri nástupe do školy predloží čestné vyhlásenie príloha Čestné vyhlásenie 2.stupeň  a tiež kópiu potvrdenia negatívneho výsledku RT-PCR testu alebo potvrdenie negatívneho výsledku antigénového testu alebo potvrdenie o platnej výnimke zákonného zástupcu a žiaka k nahliadnuti
            • ak nedostanete výsledok kloktacieho testu Vášho dieťaťa do nedele 25.4.2021 do 14:00 hod, postupujte bez zbytočného odkladu podľa pokynov v priloženom Informačnom liste k testovaniu žiakov pre rodičov alebo kontaktujte riaditeľku školy na t.č. 0907 986 075. 

            D/ Žiaci 1. a 2. stupňa používajú v súlade s vyhláškou UVZ SR č.187/2021 počas výchovno-vzdelávacieho procesu rúško, šál alebo šatku.

            Vážení rodičia, chápeme, že sa o svoje deti bojíte a často aj nesúhlasíte s opatreniami štátu v oblasti protipandemických opatrení a nariadení. Prosíme Vás o porozumenie. Škola má povinnosť postupovať podľa rozhodnutí a usmernení ministerstva, uznesení vlády a platných vyhlášok ÚVZ SR. Usilujeme sa zabezpečiť výchovno-vzdelávací proces v bezpečnom prostredí a dúfame, že sa situácia bude naďalej zlepšovať tak, aby sme sa vrátili k bežnému chodu školy.

            E/ Ak žiaci nenastúpia do školy, z obedov ich odhlasuje rodič.

            Dovoľujeme si Vás upozorniť na to, ako musí škola postupovať v prípade, ak zákonný zástupca žiaka alebo žiak 2.stupňa neabsolvuje testovanie, a z tohto dôvodu sa žiak nebude zúčastňovať prezenčného vyučovania, škola eviduje neprítomnosť žiaka podľa týchto podmienok:

            1. Ospravedlní absenciu žiakovi, ak je táto zákonným zástupcom riadne nahlásená z dôvodu netestovania zákonného zástupcu žiaka / žiaka a zároveň zabezpečuje kontakt so školou ohľadom vzdelávania svojho dieťaťa, ktoré bude prebiehať formou zadávania úloh, ako je obvyklé pri chorobe dieťaťa alebo formou dištančného vyučovania, ak má na to škola kapacitné možnosti. Ak tak zákonný zástupca neurobí v priebehu 5 dní školského vyučovania, je to považované za zanedbávanie povinnej školskej dochádzky a riaditeľ školy bude kontaktovať ÚPSVAR SR s hlásením o jej zanedbávaní.

            2. Ak neprítomnosť na prezenčnom vyučovaní bude dlhšia ako 15 vyučovacích dní a rodič nezabezpečí kontakt so školou podľa bodu 1, žiak môže byť komisionálne preskúšaný z učiva daného ročníka.

            3. Žiak môže byť komisionálne preskúšaný aj v prípade, že vyučujúci z dôvodu vysokého počtu hodín nebude mať dostatok podkladov k záverečnému hodnoteniu.

            4. Zákonný zástupca nemá nárok na tzv. „pandemickú OČR.“

            ĎAKUJEME A TEŠÍME SA NA ŽIAKOV V ŠKOLE!

          • POĎAKOVANIE

          • V dňoch 14.4.2021 a 21.4.2021 v škole prebehlo testovanie žiakov 2.stupňa kloktacími PCR testami.

            Na priebeh testovania dohliadali členovia miestneho spolku Červeného kríža: 

            Jaroslava Smetanová

            Monika Rothová

            Martina Turčanová

            Zuzana Tonhajzerová

            Adam Fúsik

            Pri organizácii a registrácii vzoriek pomáhali kolegovia:

            Katarína Novotná

            Richard Lackó

            Lenka Daňová

            Srdečne im ďakujeme. Veľmi si ich pomoc vážime a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu s nimi!!!

          • Testovanie žiakov 2.stupňa v stredu 21.4.2021

          • Vážení rodičia,

            stále platí, že jednou z podmienok účasti žiaka 2.stupňa na vyučovaní je negatívny test žiaka, ktorý nie je starší ako sedem dní (alebo platná výnimka). Testovanie žiakov 5.-9. ročníka PCR kloktacími testami sa uskutoční  v šatniach v pavilóne telocviční v stredu 21.4.2021 nasledovne:

            6.ročník           11.00 hod

            5.ročník           11.30 hod

            8.ročník           12.00 hod

            9.ročník           12.30 hod

            7.ročník           13.00 hod

            Prosíme žiakov, aby dodržiavali stanovený čas.

            V stredu 21.4.2021 prebiehajú online hodiny 5.-7. ročníka podľa aktuálneho rozvrhu. Žiaci prídu na testovanie po online vyučovaní vo vyššie uvedenom čase. Ročníky 8. a 9. sú v škole, teda testovanie absovujú počas vyučovania.

            Prosíme Vás, aby ste si pripravili príslušné tlačivá, ktoré nájdete v prílohe tejto správy.
            Bez predloženia týchto tlačív žiak nebude môcť byť pretestovaný. Žiaci 8. a 9.ročníka, ktorí už raz boli testovaní, tieto tlačivá už nepredkladajú. Tlačivá si môžete zajtra, teda v utorok 20.4.2021, vyzdvihnúť aj v škole.

            Výsledok testu dostanete do 72 hodín od okamihu, kedy škola odovzdá odobraté vzorky na vyhodnotenie do laboratória. Prostredníctvom emailu dostanete upozornenie s odkazom na internetovú stránku. Aby ste si mohli výsledok testu zobraziť prípadne stiahnuť k sebe do počítača, budete sa musieť identifikovať prostredníctvom čísla vašej vzorky (nájdete ho na zadnej strane letáku, ktorý žiak dostane v škole po uskutočnení testu). O výsledku testu je anonymizovanou formou informovaná aj vaša škola.

            Podrobné informácie o kloktacích testoch nájdete na www.testujemeskoly.sk

            Mnohí ste prejavili záujem o pretestovanie Vášho dieťaťa PCR kloktacím testom. Ak nie, môžete svoje rozhodnutie ešte prehodnotiť alebo dať dieťa pretestovať iným druhom testu.

            Ďakujeme za pochopenie a spoluprácu.

          • POĎAKOVANIE

          • Vážení rodičia, 

            po dlhých týždňoch dnes do školy nastúpili žiaci 8. a 9.ročníka. Ďakujeme Vám za prejavené porozumenie a dôveru. Veľmi sa tešíme, že okrem jedného dieťaťa nastúpli do školy všetci. Dúfame, že o týždeň tu budú už všetky ročníky a že spoločným zodpovedným prístupom budeme môcť pokračovať v prezenčnom vzdelávaní až do konca školského roka.

        • Vyučovanie od pondelka 19.4.2021
          • Vyučovanie od pondelka 19.4.2021

          • A/ Vyučovanie 1.stupňa prebieha prezenčne. Vyučuje sa  podľa platného rozvrhu, teda aj 6.vyučovacie hodiny s výnimkou etiky. ŠKD je v bežnej prevádzke.

            Podmienky účasti žiaka 1.stupňa na vyučovaní:

            • negatívny test jedného zákonného zástupcu nie starší ako 7 dní
            • žiaci 1.stupňa sa netestujú, aj keď presiahli vek 10 rokov
            • žiak pri nástupe do školy predloží čestné vyhlásenie príloha Čestné vyhlásenie 1.stupeň a tiež kópiu potvrdenia negatívneho výsledku RT-PCR testu alebo potvrdenie negatívneho výsledku antigénového testu alebo potvrdenie o výnimke zákonného zástupcu k nahliadnutiu.  

            B/ Vyučovanie žiakov 5.,6. a 7.ročníka prebieha dištančne podľa nového upraveného rozvrhu. Žiaci si ho môžu pozrieť na EduPage. Online hodiny sa budú konať podľa nového rozvrhu, ktorý je zverejnený.

            C/ Vyučovanie žiakov 8. a 9.ročníka prebieha prezenčne v súlade s metodickým usmernením „Návrat žiakov do škôl“ (príloha), v zmysle ktorého škola pripravila plán adaptačného obdobia. Žiaci sa budú učiť 2.-6. vyučovaciu hodinu podľa upraveného rozvrhu. Rozvrh je zverejnený na EduPage. Cieľom adaptačného obdobia je poskytnúť žiakom podmienky pre postupný návrat k bežnému prezenčnému vyučovaniu, minimalizovať stresové situácie a vytvoriť bezpečné prostredie v škole. Veľký dôraz budeme klásť na podporu socializácie a adaptácie žiakov v škole.

            Podmienky účasti žiaka 2.stupňa na vyučovaní:

            • negatívny test jedného zákonného zástupcu nie starší ako 7 dní
            • negatívny test žiaka nie starší ako 7 dní
            • žiak pri nástupe do školy predloží čestné vyhlásenie príloha Čestné vyhlásenie 2.stupeň  a tiež kópiu potvrdenia negatívneho výsledku RT-PCR testu alebo potvrdenie negatívneho výsledku antigénového testu alebo potvrdenie o výnimke zákonného zástupcu a žiaka k nahliadnutiu
            • ak nedostanete výsledok kloktacieho testu Vášho dieťaťa do nedele 18.4.2021 do 14:00 hod, postupujte  bez zbytočného odkladu podľa pokynov v priloženom Informačnom liste k testovaniu žiakov pre rodičov alebo kontaktujte riaditeľku školy na t.č. 0907 986 075

            D/ Žiaci 1. a 2. stupňa používajú v súlade s vyhláškou UVZ SR č.175/2021 počas výchovno-vzdelávacieho procesu rúško, šál alebo šatku.

            Vážení rodičia, chápeme, že sa o svoje deti bojíte a často aj nesúhlasíte s opatreniami štátu v oblasti protipandemických opatrení a nariadení. Prosíme Vás o porozumenie. Škola má povinnosť postupovať podľa rozhodnutí a usmernení ministerstva, uznesení vlády a platných vyhlášok ÚVZ SR. Usilujeme sa zabezpečiť výchovno-vzdelávací proces v bezpečnom prostredí a dúfame, že sa situácia bude naďalej zlepšovať tak, aby sme sa vrátili k bežnému chodu školy.

            E/ Ak žiaci nenastúpia do školy, z obedov ich odhlasuje rodič.

            Dovoľujeme si Vás upozorniť na to, ako musí škola postupovať v prípade, ak zákonný zástupca žiaka alebo žiak 2.stupňa neabsolvuje testovanie, a z tohto dôvodu sa žiak nebude zúčastňovať prezenčného vyučovania, škola eviduje neprítomnosť žiaka podľa týchto podmienok:

            1. Ospravedlní absenciu žiakovi, ak je táto zákonným zástupcom riadne nahlásená z dôvodu netestovania zákonného zástupcu žiaka / žiaka a zároveň zabezpečuje kontakt so školou ohľadom vzdelávania svojho dieťaťa, ktoré bude prebiehať formou zadávania úloh, ako je obvyklé pri chorobe dieťaťa alebo formou dištančného vyučovania, ak má na to škola kapacitné možnosti. Ak tak zákonný zástupca neurobí v priebehu 5 dní školského vyučovania, je to považované za zanedbávanie povinnej školskej dochádzky a riaditeľ školy bude kontaktovať ÚPSVAR SR s hlásením o jej zanedbávaní.

            2. Ak neprítomnosť na prezenčnom vyučovaní bude dlhšia ako 15 vyučovacích dní a rodič nezabezpečí kontakt so školou podľa bodu 1, žiak môže byť komisionálne preskúšaný z učiva daného ročníka.

            3. Žiak môže byť komisionálne preskúšaný aj v prípade, že vyučujúci z dôvodu vysokého počtu hodín nebude mať dostatok podkladov k záverečnému hodnoteniu.

            4. Zákonný zástupca nemá nárok na tzv. „pandemickú OČR.“

            ĎAKUJEME A TEŠÍME SA NA ŽIAKOV V ŠKOLE!

        • ZÁPIS DO 1. ROČNÍKA ZŠ
          • ZÁPIS DO 1. ROČNÍKA ZŠ

          • Na zápise do 1.ročníka Vás radi uvítame v termínoch

            13. a 20.4.2021     v čase  od 13 00 -  16 00 hod

                                                miesto konania : Základná škola, Školská 766/2, Lehota pod Vtáčnikom

             

            POVINNOSŤ  ZÁPISU  UPRAVUJE § 20 ODS.(2)  ZÁKONA č. 245/2008  Z. z. O  VÝCHOVE A VZDELÁVANÍ (ŠKOLSKÝ ZÁKON) A O ZMENE A DOPLNENÍ NIEKTORÝCH ZÁKONOV V ZNENÍ NESKORŠÍCH PREDPISOV PRE VŠETKY DETI, KTORÉ DO 31.8.2021 DOVŔŠIA ŠIESTY ROK VEKU.

             

            Zápis sa uskutočňuje BEZ PRÍTOMNOSTI DIEŤAŤA!

             

            Zápis prebehne s dôrazom na dodržiavanie hygienicko-epidemiologických opatrení. Pri príchode do školy bude potrebné preukázať sa aktuálnym negatívnym testom na Covid-19, resp. jeho platnou náhradou a použiť respirátor.

            RODIČIA PRINESÚ NA ZÁPIS :

            • vyplnený dotazník
            • súhlas so spracovaním osobných údajov
            • prihláška
            • občiansky preukaz
            • rodný list dieťaťa
            • 20 €  

            Potrebné formuláre nájdete na stránke školy v časti Dokumenty. V prípade, že nemáte možnosť formuláre vytlačiť a vyplniť doma, budú Vám na vypísanie k dispozícii priamo pri zápise.

            Kliknutím na nasledovný link si môžete rezervovať čas zápisu Vášho dieťaťa: 

            https://zs-lehota-pod-vtacnikom.reservio.com

            Ide o možnosť rezervácie času zápisu pre Vás, nie je to nevyhnutnosť, dieťa môžete prísť zapísať aj bez predchádzajúcej online rezervácie si času zápisu!

             

            Ak budete pre Vaše dieťa žiadať odklad, nastala oproti minulosti legislatívna zmena. V tomto prípade už nepôjde o odklad, ale o pokračovanie predprimárneho vzdelávania v materskej škole. O toto už budete musieť požiadať vo Vašej materskej škole a pri zápise v základnej škole nás budete o tom len informovať. Viac informácií Vám poskytnú pani riaditeľky materských škôl.

             

            Tešíme sa na Vás!