• Európska noc výskumníkov
          • Európska noc výskumníkov

          • Po prvýkrát sa naša škola zapojila do projektu Noc výskumníkov a získala metodické materiály pre Kozmického strážcu a Vedeckého kuriéra pre predmet fyzika.

            Kozmický strážca nám ukázal princípy, ako funguje umelá inteligencia. Žiaci dostali pexeso, s ktorým si urobili aktivitu zameranú na strojové učenie cez vesmírnu tematiku, ako aj tipy na ďalšie aktivity v rámci tejto témy. Na hodine geografie žiaci 5. ročníka vytvorili skupiny a riešili zadané úlohy o našej najväčšej hviezde Slnku.

            Cieľom Vedeckého kuriéra  je ukázať žiakom vedeckú prácu a nadchnúť ich pre vedu a výskum. Prostredníctvom tejto aktivity si žiaci siedmeho ročníka v laboratóriu vyskúšali pokusy z fyziky a priblížili si tému Hustota kvapalín s pokusom Dúha. Vďaka experimentom a priamemu zážitkovému vzdelávaniu si žiaci budú môcť vyskúšať, aká môže byť práca výskumníkov zaujímavá!

        • DEŇ FINANČNEJ GRAMOTNOSTI
          • DEŇ FINANČNEJ GRAMOTNOSTI

          • Deň 8. september je Medzinárodným dňom finančnej gramotnosti, ktorý má za cieľ upozorniť na potrebu zvyšovania finančnej gramotnosti obyvateľstva, rozpútať celospoločenskú diskusiu o problematike finančnej gramotnosti a o problémoch, ktoré jej nízka úroveň spôsobuje.

                     Finančná gramotnosť je pojem, ktorý hovorí o všeobecných znalostiach a vedomostiach ľudí v oblasti financií, ako aj o schopnosti ľudí rozumieť a vedieť sa efektívne rozhodovať pri správe svojich peňazí a finančných aktív. Dnes takmer každý z nás využíva finančné produkty a služby. Všetci máme účet v banke, debetnú či kreditnú kartu. Investujeme, využívame služby poisťovní, šetríme si na dôchodok. Napriek veľkému množstvu finančných služieb, produktov a inštitúcií, s ktorými sa stretáme každodenne a sú bežnou súčasťou nášho života a životného štýlu,  nie každý je schopný sa zorientovať v konkrétnych podmienkach a parametroch produktov.

                     Na našej škole sme si Medzinárodný deň finančnej gramotnosti pripomenuli jednoduchými úlohami pre prvý stupeň a krátkym testom o tom, ako dobre poznáme naše bankovky pre druhý stupeň.

                     Na prvom stupni bolo úspešných až 47 zúčastnených. Ocenení boli Ela Duchovičová z 2.A, Juraj Dúbravský zo 4.A a Liliana Hladká 4.A.

                     Zo žiakov druhého stupňa sa najlepšie umiestnili Jozef Vida z 8.B a Šimon Baranovič z 9.A.

                     Veríme, že okrem malých odmien si žiaci odniesli najmä nové vedomosti.

        • Spracovávanie mlieka a tvorba výrobkov
          • Spracovávanie mlieka a tvorba výrobkov

          • Žiaci 6.B triedy navštívili prevádzku výroby mliečnych výrobkov na Farme u Madžov.  Ich aktivita bola realizovaná v rámci  projektu Hovorme o jedle -  v dennej téme Mlieko a mliečne výrobky od slovenských kravičiek. Žiaci sa oboznámili s technologickým postupom výroby mliečnych výrobkov . Za pomoci syridla si z čerstvo nadojeného mlieka vyrobili syrovú hrudku, ktorú si formovali v syrárskych formách. K umeniu výroby syrových nití sa s veľkou chuťou zapojili aj chlapci, ktorým to išlo ako po masle. Na konci návštevy si žiaci mohli ochutnať svoje výrobky, ktoré vlastnoručne vyrobili. Naučili sa veľa užitočných informácií o spracovávaní mlieka – od dojenia až pokým sa mliečny výrobok nedostane na náš stôl.

          • Poplatok za ŠKD

          • Vážení rodičia!

            Oznamujeme Vám, že na základe Všeobecného záväzného nariadenia obce č. 2/2021 je výška príspevku zákonného zástupcu žiaka na činnosť školského klubu detí od 1.10.2021 8 € mesačne.

            Poplatok za ŠKD za obdobie 10/2021 – 12/2021 Vás prosíme uhradiť do 20.10.2021.

            Platbu za ŠKD môžete uskutočniť 2 spôsobmi :

            • cez internetbanking
            • poštovou poukážkou.

            V prípade platby cez inernetbanking platbu uhrádzajte na číslo účtu 9014590006/5600 – Prima banka   Slovensko a.s. IBAN SK61 5600 0000 0090 1459 0006, variabilný symbol : 10122021 a do poznámky napísať meno dieťaťa alebo detí napr. Jan Mrkvicka resp. Michal a Adam Mrkvicka.

            Meno dieťaťa bez dĺžňov a mäkčeňov je nutné uviesť v poznámke z dôvodu identifikácie platby  !

            Variabilný symbol vyjadruje obdobie, za ktoré je uhradený poplatok do ŠKD, t.j. 10122021 znamená október - december 2021.

             

            V prípade platby poštovou poukážkou  predtlačené poštové poukážky sú k dispozícii u pani vychovávateľky.

             

            Ak platba nebude pripísaná na účet školy k stanovenému termínu, budeme požadovať predloženie dokladu o zaplatení poplatku za ŠKD.

          • Druhá fáza distribúcie samotestov

          • V prvej fáze distribúcie dostal každý zákonný zástupca, ktorý prejavil záujem, iba 5 ks antigénových samotestov na žiaka.

            Druhú sadu 5 ks samotestov si môžu rodičia prevziať v utorok 5.10.2021 a vo štvrtok 7.10.2021 vždy v čase od 14.00 do 16.30 hod pri hlavnom vchode do budovy školy.

            Testy môže škola vydať iba rodičom, ktorí o ne prejavili záujem v auguste 2021, doobjednanie, žiaľ, nie je možné.

          • Dôležitý oznam

          • Dovoľujeme si vás upozorniť na novú Vyhlášku Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky č.250/2021, ktorou sa nariaďujú opatrenia pri ohrození verejného zdravia k povinnosti prekrytia horných dýchacích ciest.


            Od pondelka 4. októbra 2021 rúška nebudú povinné pre žiakov základných škôl, špeciálnych základných škôl a žiakov prvých 4 ročníkov stredných škôl s osemročným vzdelávacím programom, a to v rámci výchovno-vzdelávacieho procesu, čiže v triede počas vyučovania. Nosenie rúšok bude aj naďalej povinné v interiéri škôl mimo uzavretého kolektívu (napr. chodba, šatne, toalety, a pod.). V prípade detí vo vyšších ročníkoch a v prípade účasti na hromadných podujatiach ostáva nosenie rúšok pre deti povinné.

            Vážení rodičia,

            pripomíname Vám tiež, že po každom prerušení dochádzky žiaka do školy v trvaní 3 a viac po sebe nasledujúcich dní (vrátane víkendov a sviatkov) rodič predkladá „Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti“ žiaka (príloha, možno zaslať aj elektronicky cez EduPage).

            Žiak s príznakmi musí zostať doma. Pokiaľ rodič nevie vylúčiť príznaky, kontaktuje detského lekára.

            Ďakujeme za porozumenie.​​​​​​​

        • EkoAlarm
          • EkoAlarm

          • Naša škola v tomto školskom roku vstupuje od októbra do projektu, ktorého cieľom je zavedenie systému zberu triedeného odpadu. Získali sme nádoby na triedený odpad – modrý na papier, žltý na plast a hnedý na bioodpad.

            Naši žiaci v minulom roku zbierali zubné kefky a tieto boli premenené na koše používané na triedený odpad. Všetky modré a žlté koše, ktoré budú v triedach, vznikli z druhotných surovín a sú vyrábané na Slovensku. Na Slovensku sa ročne predá viac ako 6 miliónov zubných kefiek. Tie po použití skončia na skládkach alebo spaľovniach odpadov. Strácame tak druhotné suroviny, ktoré sa dajú využiť na výrobu iných plastových výrobkov.

            Naša škola získala certifikát, ktorý nájdeme na dverách do budovy školy. Všetky koše v triedach budú označené nálepkou s logom EU.

            Naučíme sa správne triediť separovať odpad a potom túto skúsenosť prenesú žiaci do domáceho prostredia. Dajme sa to toho.

        • Deň jazykov
          • Deň jazykov

          • Deň jazykov je skvelý deň plný aktivít v oblasti jazykového vzdelávania v celej Európe. Z iniciatívy Rady Európy v Štrasburgu sa od r. 2001 Európsky deň jazykov oslavuje každý rok 26. septembra.

            Pripomenuli sme si ho aj v našej škole. Žiaci diskutovali o tom, prečo je potrebné učiť sa cudzie jazyky, akým spôsobom sa ich môžeme naučiť. Zaoberali sa germanizmami i anglicizmami v slovenskom jazyku. Zbierali zaujímavosti o rôznych jazykoch a vytvorili farbené plagáty, ktoré skrášlili priestory našej školy.

             

            Určite všetci dobre poznáme výrok „Koľko rečí vieš, toľkokrát si človekom.“  Hovorí o tom, že s každým ďalším cudzím jazykom sa rozširujú naše obzory a pohľad na svet. Ak vám to však ako motivácia na učenie sa jazykov nestačí, prečítajte si niekoľko ďalších citátov na túto tému. Veríme, že vás inšpirujú!

            1. Hranice môjho jazyka sú hranicami môjho sveta. – Ludwig Wittgenstein, rakúsky filozof
            2. Kto nepozná cudzie jazyky, nevie nič ani o svojom vlastnom. – J.W. Goethe, nemecký spisovateľ
            3. Znalosť jazykov je bránou k múdrosti. – Roger Bacon, anglický filozof
        • OZNAM PRE RODIČOV
          • OZNAM PRE RODIČOV

          • Vážení rodičia,

            každodenne zažívame komplikovanú dopravnú situáciu pri príchode detí do školy. Upozorňujeme Vás, že pred školským nádvorím je umiestnená značka ZÁKAZ VJAZDU.

            Žiadame Vás o rešpektovanie zákazu. Buďme k sebe ohľaduplní a opatrní! 

        • Triedim, triediš, triedime
          • Triedim, triediš, triedime

          • Rezort životného prostredia spustil environmentálny projekt určený žiakom prvého až štvrtého ročníka základných škôl. Cieľom je učiť budúce generácie, ako správne nakladať s odpadom a podporiť budovanie návykov smerujúcich k ochrane životného prostredia. Projekt sa zameriava na triedenie a separáciu troch najčastejšie sa vyskytujúcich materiálov: plast, papier a sklo. Na chodbách našej školy sa objavia informačné tabule a sety na triedenie odpadu. Ak máte mobilný telefón, môžete si stiahnuť aplikáciiu YouMeAR do svojho telefónu. Na informačných tabuliach nájdete štyri obrázky jednotlivých druhov odpadu a pomocou aplikácie si nasnímate obrázok odpadu a pozriete si videá, ako správne triediť odpad a čo sa stane s roztriedeným odpadom a ako tým pomáhať planéte a svojmu okoliu i životnému prostrediu. A to nie je všetko, na vyučovacích hodinách sa dozviete ešte omnoho viac. Tak poďme do toho. Ja triedim, ty triediš a my triedime.

          • OZNAM PRE ZÁKONNÝCH ZÁSTUPCOV

          • Vážení rodičia,

            pripomíname Vám, že po každom prerušení dochádzky do školy v trvaní 3 a viac po sebe nasledujúcich dní (vrátane víkendov a sviatkov) rodič predkladá „Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti“ žiaka (Príloha).

            Žiak s príznakmi musí zostať doma. Pokiaľ rodič nevie vylúčiť príznaky, kontaktuje detského lekára.

            V prílohe nájdete manuál Školský semafor aktualizovaný k 9. 9. 2021 z dôvodu vydania novej vyhlášky Úradom vereného zdravotníctva SR, skracujúcej dĺžku karantény.

          • Výsledky voľby do Rady školy

          • Dňa 9.9.2021 boli do Rady školy zvolení nasledovní zástupcovia rodičov žiakov:

            1. Bc. Pánisová Dana           počet hlasov 59
            2. Slezáková Denisa             počet hlasov 58

            Ďakujeme za Váš hlas!

          • ZMENA – Dôležitý oznam pre zákonných zástupcov

          • Plenárne rodičovské združenie sa dnes, štvrtok 9.9.2021, uskutoční o 16.00 hod na hádzanárskom ihrisku v areáli školy (teda nie v školskej jedálni). 

            Dúfame, že sa ho zúčastníte v čo najväčšom počte. Bude prebiehať voľba členov do Rady školy a do Rady rodičov. Preto bude Vaša účasť na plenárnom rodičovskom združení veľmi dôležitá.

            Po skončení plenárneho rodičovského združenia sa uskutočnia triednické schôdzky rodičov v kmeňových triedach žiakov.

            Prosíme Vás o dodržiavanie protiepidemických opatrení.

            Ďakujeme a tešíme sa na Vašu účasť!

          • Septembrová kvapka krvi

          • Darovanie krvi počas pandémie COVID-19

            Usmernenie pre darcov krvi

            Darca krvi, ktorý navštívil

            mimoeurópsku krajinu a nemal infekciu dýchacích ciest alebo zápal pľúc, môže znovu darovať krv 28 dní po opustení krajiny (s ohľadom na možnosť prenosu iných infekcií ako COVID-19, napr. WNV …),

            európsku krajinu a nemal infekciu dýchacích ciest alebo zápal pľúc, môže znovu darovať krv 14 dní po opustení krajiny.

            Darca krvi, ktorý bol v kontakte

            s človekom chorým na COVID-19 alebo s človekom v karanténe alebo bol v úzkom kontakte (menej ako 2 m bez rúška) s človekom, ktorý pricestoval v priebehu posledných 14 dní zo zahraničia, a nemal infekciu dýchacích ciest, môže znovu darovať krv 14 dní od posledného kontaktu s týmto človekom.

            Darca krvi, ktorý prekonal infekciu COVID-19

            a mal robený kontrolný PCR test alebo antigénový test, môže znovu darovať krv 14 dní po vyliečení (14 dní bez príznakov a liečby) a negatívnom výsledku PCR testu alebo antigénového testu na COVID-19,

            a nemal robený kontrolný PCR test alebo antigénový test, môže znova darovať krv 28 dní po kompletnom vyliečení (28 dní bez príznakov a liečby),

            prekonal bezpríznakové ochorenie COVID-19, môže znova darovať krv 28 dní po pozitívnom výsledku PCR alebo antigénového testu.

            Darca krvi, ktorý prekonal akúkoľvek infekciu dýchacích ciest

            a testom bolo vylúčené ochorenie COVID-19, môže znovu darovať krv 14 dní po kompletnom vyliečení (14 dní bez príznakov a bez liečby),

            a nebol testovaný na COVID-19 a zároveň nemá pozitívnu cestovateľskú anamnézu alebo anamnézu kontaktu s ochorením COVID-19 alebo osobou v karanténe, môže darovať krv 14 dní po kompletnom vyliečení (14 dní bez príznakov a bez liečby).

            Darca krvi, ktorý prekonal infekciu dýchacích ciest podozrivú z COVID-19

            a má pozitívnu cestovateľskú anamnézu alebo anamnézu kontaktu s ochorením COVID-19 alebo osobou v karanténe a nebol testovaný na COVID-19, môže znovu darovať krv 28 dní po kompletnom vyliečení (28 dní bez príznakov a bez liečby).

            Darca krvi, ktorý pracuje v zahraničí

            alebo býva v zahraničí a denne prechádza cez slovenské hranice (tzv. pendler) je vyradený z darovania krvi a jej zložiek do odvolania.

            Výnimku z vyradenia má darca krvi:

            14 dní po 2.dávke očkovania mRNA vakcínou,

            28 dní po 1. dávke očkovania vektorovou vakcínou,

            14 dní po 1. dávke očkovania mRNA vakcínou alebo vektorovou vakcínou, ak bola 1. dávka podaná v intervale do 180 dní od prekonania COVID-19,

            s potvrdením o prekonaní ochorenia COVID-19 v období nie pred viac ako 180 dňami.

            Je vhodné, aby darca krvi vedel uvedené skutočnosti dokladovať.

            Darca krvi, ktorý podstúpil očkovanie proti ochoreniu COVID-19, môže znovu darovať krv

            najskôr 14 dní po aplikácii každej očkovacej dávky mRNA vakcín (Pfizer/BionTech, Moderna) alebo proteínových vakcín (Novavax, Sanofi, Sputnik V),

            najskôr 28 dní po aplikácii každej očkovacej dávky vektorových vakcín (AstraZeneca, Johnson&Johnson).

            Poznámka: Odporúčanie môže byť zmenené, ak budú k dispozícii nové informácie na základe ďalších skúseností s očkovaním proti ochoreniu COVID-19, eventuálne po dodaní iných vakcín na Slovensko.

            24 hodín po darovaní krvi, ak nie sú žiadne ťažkosti súvisiace s odberom, môže darca krvi absolvovať očkovanie.

        • OZNAM - plenárne rodičovské združenie
          • OZNAM - plenárne rodičovské združenie

          • Vážení rodičia,

            vo štvrtok 9.9.2021 sa koná plenárne rodičovské združenie.

            Začiatok: 16.00 hod

            Miesto konania: školská jedáleň

            Dúfame, že sa ho zúčastníte v čo najväčšom počte. Bude prebiehať voľba členov do Rady školy a do Rady rodičov. Preto bude Vaša účasť na plenárnom rodičovskom združení veľmi dôležitá.

            Po skončení plenárneho rodičovského združenia sa uskutočnia triednické schôdzky rodičov v kmeňových triedach žiakov.

            Prosíme Vás o dodržiavanie protiepidemických opatrení.

            Ďakujeme a tešíme sa na Vašu účasť!

          • Informácie pre zákonných zástupcov

          • Vážení rodičia!

            Prinášame Vám stručný prehľad najdôležitejších pravidiel z manuálu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky. Cieľom manuálu podľa ministerstva je „udržať bezpečné prostredie v školách a školských zariadeniach po dobu trvania pandémie ochorenia COVID-19.“ Vzťahuje sa na všetky typy škôl a školských zariadení. Manuál bude ministerstvo podľa potreby upravovať, naša škola Vás bude o zmenách pravidelne informovať.

            • zákonný zástupca predkladá pri nástupe do školy a školského zariadenia "Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti žiaka" (viď príloha). Toto vyhlásenie sa predkladá aj po každom prerušení dochádzky do školy v trvaní 3 a viac po sebe nasledujúcich kalendárnych dní, teda vrátane víkendov a sviatkov;
            • zákonný zástupca môže žiaka ospravedlniť na 5 po sebe idúcich vyučovacích dní. Pri absencii viac ako 5 po sebe idúcich vyučovacích dní z dôvodu ochorenia musí predložiť „Potvrdenie o chorobe“ od všeobecného lekára pre deti a dorast, v opačnom prípade pôjde o neospravedlnenú neprítomnosť na vyučovaní;
            • zákonný zástupca má nárok na ošetrovné (OČR) v prípade prerušenia vyučovania v triede žiaka do 11 rokov alebo v prípade, ak žiak vyžaduje celodenné ošetrovanie na základe potvrdenia detského lekára;
            • ranný filter sa odporúča vykonávať vo všetkých farbách okresov COVID automatu. Ak sa však riaditeľ školy rozhodne vykonávať ranný filter, tak jeho absolvovanie je záväzné pre všetkých žiakov;
            • naďalej platí povinnosť prekrytia horných dýchacích ciest pre žiakov v základných školáchZákonný zástupca má zabezpečiť pre žiaka minimálne dve rúška na každý deň a jednorazové vreckovky;
            • zákonný zástupca je povinný oznámiť škole informáciu o kontakte žiaka s osobou pozitívnou na ochorenie COVID-19 alebo informáciu o nariadenej karanténe žiakovi všeobecným lekárom pre deti a dorast alebo miestne príslušným RÚVZ. Zákonný zástupca taktiež bezodkladne informuje školu v prípade potvrdenia na ochorenie COVID-19. Žiak v týchto prípadoch nemôže navštevovať školu.
            • vstup cudzích osôb do priestorov školy v každej fáze školského semaforu je možný len s výnimkou potvrdenou riaditeľom školy a ,,Písomným vyhlásením o bezpríznakovosti návštevníka“ (viď príloha).

            Školy sa nebudú plošne zatvárať ani podľa Covid automatu, ani na základe rozhodnutia Ministerstva školstva SR. Zatvárať sa budú  iba individuálne triedy, ak sa v nich objaví pozitívna osoba. Podľa platných pravidiel ÚVZ SR vtedy idú do karantény osoby, ktoré boli v kontakte s pozitívne testovaným človekom 2 dni pred jeho testovaním (s výnimkou tých, na ktorých sa vzťahuje výnimka z karantény). V tomto prípade prejde trieda na dištančnú výučbu, pokým sa neukončí karanténa. 

        • Antigénové samotesty - oznam pre zákonných zástupcov
          • Antigénové samotesty - oznam pre zákonných zástupcov

          • Napriek správnej a včas zaslanej žiadosti o antigénové samotesty na domáce použitie nebolo požiadavke našej školy v prvej etape distribúcie vyhovené. Objednanie testov po stanovenom termíne už podľa zistených informácií možné nie je. O ďalšom postupe Vás budeme informovať.

        • Slávnostné otvorenie školského roka
          • Slávnostné otvorenie školského roka

          • Vážení rodičia, milí žiaci!

            Slávnostné otvorenie školského roka 2021/2022 sa bude konať na hádzanárskom ihrisku v areáli základnej školy vo štvrtok 2. septembra 2021 o 8:00 hod. V prípade nepriaznivého počasia prebehne otvorenie školského roka v triedach, taktiež o 8:00 hod.

            Každý žiak predloží v prvý deň nástupu do školy – teda vo štvrtok 2.9.2021 vyplnené tlačivo „Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti“ (príloha). Tlačivo si môžete vyzdvihnúť v pondelok a v utorok (30.8.-31.8.2021) v základnej škole.

            Počas vyučovania a taktiež v deň slávnostného otvorenia školského roka v budove školy sú žiaci i zamestnanci povinní mať prekryté horné dýchacie cesty rúškom.

            Vo štvrtok sú žiaci hromadne odhlásení z obeda.

            ŠKD je v prevádzke od 03.09.2021 od 06:30 hod.

            Prosíme Vás o sledovanie oznamov na stránke školy v najbližších dňoch.

            Tešíme sa na Vás!

        • Oznam pre stravníkov v školskej jedálni
          • Oznam pre stravníkov v školskej jedálni

          • Vo štvrtok 2.9.2021 budú všetky deti ZŠ odhlásené hromadne zo stravy, na obed prídu v piatok 3.9.2021  

            Prosím rodičov, ktorí si už nahlásili svoje deti na obed aj o vyplnenie Zápisného lístka v písomnej forme. Lístok si môžete stiahnuť v prílohe alebo vyzdvihnúť v prvý deň nástupu v základnej škole. Ten poprosím podpísať a odovzdať v školskej jedálni alebo svojim triednym učiteľom.

            Denný poplatok na nákup potravín za odobraté jedlo je určený v rámci 3. finančného pásma:

            Mš:       raňajky       0,38  

                         obed          0,90    

                         olovrant     0,26          

                         spolu         1,54

            ZŠ I.stupeň:           1,21 Eur

            ZŠ II. stupeň:         1,30 Eur

             

            Úhrada za stravu:

            • bezhotovostne na číslo účtu: SK41 0200 0000 0031 1456 7359     
            • mesačne, do 20. dňa v predchádzajúcom mesiac (nie za mesiac september, ten sa uhrádza v prvé septembrové dni)

            Pri úhradách prosím uviesť meno žiaka, nie rodiča dieťaťa a variabilný symbol.

            Variabilný symbol budem generovať deťom po nahlásení v prvý týždeň školského vyučovania, ukáže sa im v systéme edupage ako aj mesačné platby.

            Je dôležité skontrolovať, či mobilná aplikácia pracuje v novom školskom roku 2021/2022.

            Odhlásiť, respektíve prihlásiť žiaka na obed je možné elektronicky cez edupage počas celého víkendu a v pracovné dni do 6.00 hodiny ráno a telefonicky na čísle 0911 344 616 v pracovné dni do 6.00 hodiny ráno. V prvý deň choroby je možné neodhlásenú stravu odobrať do obedára od 12,00 hodiny do 12,30 hodiny, v materských školách podľa ich stanoveného času. Ďalšie dni neprítomnosti dieťaťa na výchovno-vzdelávacom procese je potrebné dieťa zo stravovania včas odhlásiť. Za včas neodhlásenú a nevyzdvihnutú  stravu sa finančná ani vecná náhrada neposkytuje.

            ​​​​​​​  Právnymi úpravami zákona o dotáciách účinnými od 01.08.2021, došlo k ukončeniu plošného poskytovania dotácií na stravu v ZŠ a poslednom ročníku MŠ a k doplneniu novej skupiny detí, ktoré majú nárok na poskytnutie dotácie podľa § 4 ods. 3 písm. c) zákona o dotáciách. 

               Dotácia na stravu sa poskytuje v sume 1,30 eur za každý deň, v ktorom sa dieťa v súlade s § 4 ods. 6 zákona o dotáciách zúčastnilo výchovno-vzdelávacej činnosti v MŠ alebo vyučovania v ZŠ a odobralo obed alebo iné jedlo.  

            Vzhľadom na uvedené v novom školskom roku 2021/2022 je dotáciu na stravu možné poskytnúť:

            • v zmysle § 4 ods. 3 písm. a) zákona o dotáciách na každé dieťa, ktoré navštevuje MŠ alebo ZŠ a v  MŠ alebo v ZŠ je najmenej 50 % detí z domácností, ktorým sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi,
            • v zmysle § 4 ods. 3 písm. b) zákona o dotáciách na dieťa, ktoré navštevuje MŠ alebo ZŠ a žije v domácnosti, ktorej sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi (ďalej len „dieťa v HN“) alebo ktorej príjem za posledných šesť mesiacov predchádzajúcich dňu podania žiadosti o poskytnutie dotácie je najviac vo výške životného minima (ďalej len „dieťa v ŽM“)
            • zmysle § 4 ods. 3 písm. c) zákona o dotáciách na dieťa, ktoré navštevuje posledný ročník MŠ alebo ZŠ a žije v domácnosti, v ktorej si ani jeden člen domácnosti neuplatnil na toto dieťa nárok na sumu daňového zvýhodnenia na vyživované dieťa, ktoré dovŕšilo šesť rokov veku a nedovŕšilo 15 rokov veku, žijúce s ním v domácnosti podľa § 52zzj ods. 2 písm. c) zákona č. 595/2003 Z.z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov (ďalej len „deti bez nároku na zvýšený daňový bonus“);

            Dotáciu na stravu podľa § 4 ods. 3 písm. c) zákona o dotáciách je možné poskytnúť na:

            • deti v poslednom ročníku MŠ, ktoré nedovŕšili 6 rokov veku (5 ročné deti v poslednom ročníku MŠ), nakoľko na tieto deti nie je možné si uplatniť z dôvodu veku dieťaťa nárok na zvýšený daňový bonus,[1] ale je možné si uplatniť nárok na tzv. dvojnásobný daňový bonus;[2]
            • deti v poslednom ročníku MŠ, ktoré dovŕšili 6 rokov veku a v ZŠ, ktoré nedovŕšili 15 rokov veku ak žijú v domácnosti, ktorej členovia si neuplatnili (osoby so zdaniteľným príjmom), alebo si nemohli v zmysle zákona o dani z príjmov uplatniť nárok na zvýšený daňový bonus (napr. poberatelia dôchodkov, nezamestnaní);

            Upozorňujeme, aby rodičia tejto kategórie detí (od 6 do 15 rokov), ktorí majú nárok na uplatnenie si zvýšeného daňového bonusu uprednostnili uplatnenie si tohto daňového bonusu, nakoľko ak sa na dieťa poskytne dotácia na stravu v zmysle § 4 ods. 3 písm. c) zákona o dotáciách zanikne im nárok na akýkoľvek daňový bonus úplne.

            • deti v ZŠ, ktoré už dovŕšili 15 rokov veku (napr. z dôvodu opakovania ročníka, odkladu povinnej školskej dochádzky), nakoľko na tieto deti nie je možné z dôvodu veku dieťaťa si uplatniť zvýšený daňový bonus, ale je možné si uplatniť nárok na tzv. základný daňový bonus.[3]

                 Nárok na poskytnutie dotácie na stravu podľa § 4 ods. 3 písm. c) zákona o dotáciách preukazuje zákonný zástupca dieťaťa zriaďovateľovi čestným vyhlásením, a to nezávisle od veku dieťaťa, t.j. povinnosť predloženia čestného vyhlásenia sa vzťahuje aj na zákonných zástupcov detí, ktoré nedovŕšili 6 rokov veku a sú v poslednom ročníku MŠ, resp. deti, ktoré dovŕšili 15 rokov veku[4].

             

                 Deťom odkázaným na diétne stravovanie zriaďovateľ školy a materských škôl v prípade splnenia podmienok (podľa potvrdenia odborného lekára u druhu požadovanej diéty) ak nemá vytvorené podmienky pre výrobu určených diét v zmysle ustanovenia § 140 ods. 5) zákona NR SR č. 245/2008 Z.z., t.j.:

                 ·   Šetriaca diéta (pri chorobách tráviaceho traktu, obezite)

                 ·   Diabetická diéta (pri zvýšenej hladine krvného cukru – cukrovka)

                 · Bezlepková diéta (porucha vstrebávania lepku – celiakia) vyplatí zákonnému zástupcovi dieťaťa dotáciu na stravu, v súlade s nariadením ustanovení § 4 zákona NR SR č. 544/2010 Z.z. na jeho účet v nasledujúcom mesiaci na základe dochádzky dieťaťa.

                 Dotáciu je možné vyplatiť len v prípade, ak je dieťa prihlásené na stravovanie v školskom zariadení.

             

        • Oznam školskej jedálne
          • Oznam školskej jedálne

          • Školská jedáleň oznamuje, že prihlásiť deti na obedy v novom školskom roku 2021/2022 si môžete telefonicky v utorok 24.8.2021 a v stredu 25.8.2021 od 12.30 – 16.30 na tel.čísle 0908 268 194.