• Riaditeľské voľno – 9.2.2024 (piatok)

          • Riaditeľka Základnej školy, Školská 766/2, Lehota pod Vtáčnikom na základe

            §150 ods. 5) zákona 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon)
            a o zmene a doplnení niektorých zákonov a so súhlasom zriaďovateľa

             

            poskytuje žiakom

             

            Základnej školy, Školská 766/2, Lehota pod Vtáčnikom

            riaditeľské voľno dňa 9.2.2024 (piatok).

             

            Odôvodnenie:
            Školské vyučovanie je v uvedený deň prerušené z organizačných dôvodov.

            Žiaci budú odhlásení z obeda hromadne.

            ŠKD v prevádzke nebude.

        • Ekonomická olympiáda
          • Ekonomická olympiáda

          • Naši ôsmaci a deviataci sa v dňoch 25. a 26. januára zapojili do školského kola Ekonomickej olympiády pre základné školy. V online teste si otestovali svoje znalosti z ekonómie a finančnej gramotnosti. Za svoju snahu boli všetci zúčastnení odmenení diplomom. Najlepšie sa darilo týmto žiakom: Ľubomír Cifrík z 9.A, Samuel Lucas Kriška z 8.B, Samuel Jozef Fábry z 9.A a Zara Ellis Hájovská z 8.A. Srdečne blahoželáme!

        • Pasovanie na prváka
          • Pasovanie na prváka

          • V stredu 31.1.2024, čiže v deň odovzdávania vysvedčenia, mali naši prváčikovia dvojitú slávnosť. Okrem prvého vysvedčenia boli aj pasovaní na naozajstných prvákov. Školský parlament v jedálni našej školy pripravil celú slávnosť. Rodičia aj starí rodičia sa prišli pozrieť na výkony svojich detí a vnúčatiek.  Okrem toho, že sa deti doma pripravili tak, že sa pekne vyobliekali, obe triedy si pripravili nádherný program, v ktorom zaznelo množstvo krásnych básničiek a pesničiek. Veľkým potleskom sme privítali kráľa a dvorne dámy. Nasledovalo plnenie úloh zo slovenčiny , matematiky, logiky a výtvarnej výchovy. Všetky deti ich ľahúčko zvládli. Pred samotným pasovaním museli ešte prváčikovia preukázať svoje znalosti z hudobnej výchovy  a dokázali, že majú aj kamarátskeho ducha. Následne sa už kráľ mohol ujať pasovania a dvorne dámy rozdali deťom pamätný list, odznak školy a čiapku s logom školy. Prváčikovia sa potom vyšantili na pesničkách , ktoré nám púšťal náš hudobník, pán školník.  Rodičom sme sa snažili spríjemniť chvíle malou kávičkou, ktorú im s radosťou ponúkli naše asistentky z deviateho ročníka. Pani učiteľka Majka a pán učiteľ Vladko, majú zo svojich prváčikov určite velikánsku radosť, lebo vidia, aké pokroky už urobili od začiatku školského roka. Veľké poďakovanie patrí všetkým rodičom a starým rodičom, ktorí prišli a vytvorili veľmi príjemnú atmosféru na tejto milej slávnosti. Veríme, že sa stretneme aj na ďalších akciách poriadaných našou školou.

        • Hviezdoslavov Kubín
          • Hviezdoslavov Kubín

          • Školské kolo umelecko-recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín sa tento rok  uskutočnilo 29. januára. Zúčastnilo sa ho 20 žiakov, ktorí svoje výkony predviedli v prednese poézie a prózy. Päťčlenná porota mala ťažkú úlohu pri vyhodnocovaní súťaže, pretože prednesy súťažiacich  boli pôsobivé a originálne. V okresnom kole súťaže nás bude reprezentovať Hanka Zaťková zo 4.B. Držíme jej palce!

            Vyhodnotenie súťaže:

            I. kategória – poézia:

                        1. miesto: Dominik Bakus a Hana Zaťková

                        2. miesto: Lucia Svačeková a Šarlota Václaviková

                        3. miesto: Sára Boboková a Michaela Fodorová

            I. kategória – próza:

                        1. miesto: Vivien Môťovská

                        2. miesto: Linda Hurtišová

                        3. miesto: Tobias Fábry

            II. kategória – poézia:

                        2. miesto: Karin Petrášová

                        3. miesto: Dominika Paulíčková a Matej Gabaš. 

             

            Pochvalné uznanie za účasť: J. Jančeková, N. Pročka, V. Vidová,

            D. Rybárová, S. Turčanová, N. Rybárová, E. Belaňová, L. Briatková.       

        • Basketbal dievčatá
          • Basketbal dievčatá

          • Veľkú radosť nám 25.01.2024 urobilo družstvo dievčat, ktoré v zložení Alexandra Korenačková, Paulína Mičková, Terézia Ondrejková a Zuzana Ďurinová vyhralo obvodové kolo v basketbale 3x3 , v ktorom porazili rovesníčky z Nitrianskeho Rudna a Bystričian a postúpilo do okresného kola.
            Dievčatám ďakujeme a držíme palce v ďalších súbojoch.
            K. Novotná

          • Všimli si našu snahu

          • Naša škola sa aj minulý rok zapojila do milej predvianočnej akcie Koľko lásky sa zmestí do krabičky od topánok. Organizátori si všimli našu snahu a poslali nám pekný ďakovný certifikát. Aj keď tento rok to bolo menej ako po iné roky, odovzdali sme 28 krabičiek. Všetkým patrí veľká vďaka za ich obetavosť. Celkovo  zbierka  potešila 73 881 seniorov po celom Slovensku. Na certifikáte je napísaná krásne veta, že sme Škola s dobrým srdcom. Veríme, že toto logo budeme spĺňať nielen pri tejto akcii, ale každodenným správaním voči sebe v celej našej školičke.

          • NOVOROČNÁ KVAPKA KRVI

          • Vedenie miestneho spolku Slovenského Červeného kríža pozýva v piatok 26. januára 2024 na dobrovoľný odber krvi, ktorý sa uskutoční v priestoroch ZŠ v Lehote pod Vtáčnikom od 8.00 h do 10.00 h.

            Za Vašu účasť Vám vopred veľmi pekne ďakujeme.

        • Planetárium
          • Planetárium

          • Dňa 21. 12. 2023 žiaci 5.A a 5.B navštívili Krajskú hvezdáreň a planetárium Maximiliána Hella v Žiari nad Hronom. Počas 2 hodín strávených v planetáriu žiaci absolvovali náučný program o životnom cykle hviezd, o ich zrode a vývoji, až po ich koniec v čiernych dierach. Vypočuli si aj informácie o našej planéte Zem, o tom, prečo sa striedajú ročné obdobia, prečo sa strieda deň a noc. Najviac však žiakov zaujala nočná obloha plná žiariacich hviezd a súhvezdí. 

            Mgr. R. Straka, Mgr. S. Ďuráková

        • Vianočná burza
          • Vianočná burza

          • Na adventných vencoch, ktoré máme doma, svieti už  tretia svieca. Ako ten čas rýchlo letí, však! Preto vás už teraz chceme upozorniť na Vianočnú burzu, ktorú organizujeme v našej škole.  Tak tomu bude i tento rok a to 22. decembra 2023. Dovtedy si pripravte rôzne predmety alebo hračky, ktoré musia byť ešte v dobrom stave, ale vy ich už nepoužívate alebo ich máte viac. Cena za jeden predmet môže byť maximálne 0,50 euro. Za pomoci triednych učiteľov si zorganizujete predaj v triede a môžete nakupovať vo všetkých triedach. Vašej kreativite sa medze nekladú. Výťažok poputuje na nejakú dobrú vec o ktorej rozhodnú členovia školského parlamentu. Už teraz Vám ďakujeme.

        • Deň vo vianočnom oblečení
          • Deň vo vianočnom oblečení

          • Posledný deň v tomto kalendárnom roku, ktorý strávime v škole, vás pozývame na aktivitku „Deň vo vianočnom oblečení“. Rozlúčme sa pred prázdninkami pekným vianočným oblečením a navzájom si spríjemnime atmosféru tohto posledného predvianočného dňa v škole. Tešíme sa na vaše tričká, košele, svetre, šaty či...no veď vy viete byť kreatívni, tak do toho!

          • POZVÁNKA NA VIANOČNÚ TRŽNICU

          • Od 13.12.2023 sa na Námestí SNP v Lehote pod Vtáčnikom konajú vianočné trhy. Svoj stánok tu bude mať aj naša základná škola. Predávať sa budú milé vecičky, ktoré vyrobili naši žiaci. 

            Príďte nás podporiť! Tešíme sa na Vás!

        • Mikuláš v škole
          • Mikuláš v škole

          • V stredu 6.12.2023 našu školu navštívil Mikuláš. To bolo radosti! Mikuláš, samozrejme, neprišiel sám ale v sprievode troch anjelov a dvoch čertíkov. Navštívili takmer  všetky triedy našej školy. Boli takí presvedčiví, že sem tam vypadla aj slzička... Deti Mikuláša potešili peknými básničkami, pesničkami, niektoré boli veľmi vtipné. S Mikulášom si urobili aj pekné fotky, ktoré si môžete pozrieť na web stránke školy. Niektorým sa dokonca Mikuláš podobal aj na pána učiteľa Straku, ale to bola iba zdanie... Ďakujeme celej posádke z neba za skvelú atmosféru, ktorú nám vytvorili. Veríme, že sa Mikulášovi a jeho sprievodu u nás páčilo a prídu aj  budúci rok.

        • Dielničky 4.A
          • Dielničky 4.A

          • Vianoce. Čas, na ktorý sa tešia hlavne deti. Ale rovnako príjemne sa dá stráviť aj predvianočné obdobie. Trieda 4.A zažila krásne chvíle počas vianočných dielničiek v piatok 8.12.2023. Prípravy boli trošku náročnejšie po materiálnej stránke, ale s pomocou ochotných mamičiek, podporného tímu, žiakov a triednej učiteľky sa cieľ podarilo splniť. Všetci prítomní prežili príjemný deň . Aktivity boli pestré, niektoré trochu náročnejšie, ale všetky deti ich zvládli a vyrobili si krásne vianočné dekorácie. Deti zdobili medovníčky, vyrábali si zvončeky z vosku, maľovali voskom vianočné gule, z papiera si vyrobili 3D pozdravy, maľovali akrylovými farbami vianočné a zimné motívy na drevo, piekli, varili vianočný punč...Zhotovili pod vedením dospelých krásne výrobky. Poďakovanie patrí maminám Silvii Dudášovej, Monike Farkašovej, Márii Javorkovej, Zuzane Tonhajzerovej, Adriáne Vidovej, Miške Pročkovej. Bez ich pomoci by dielničky nebolo možné realizovať. Ďakujeme aj ostatným maminám a starým mamám, ktoré sa prišli pozrieť na svoje šikovné deti a vnúčatá.( triedna učiteľka Mgr. Emília Ďurejová)

        • Jozef a jeho zázračný farebný plášť
          • Jozef a jeho zázračný farebný plášť

          • Dňa 29.11.2023 sa žiaci zúčastnili exkurzie v Ponitrianskom múzeu a divadelného predstavenia Jozef a jeho zázračný farebný plášť. V múzeu sme si prezreli exponáty vypočuli dve prednášky -  jedna bola o Archeológii, kde sme si videli zbierku vykopávok od doby kamennej až po novovek , zameranú hlavne na šperky a úžitkové predmety. Pozreli sme si aj sošku známej Moravianskej venuše, prekvapilo nás, že bola taká malá. Na prednáške o sysľoch sme sa dozvedeli o ich živote na našom území, dôvodoch, prečo sa strácajú z bežného života a pozreli sme si aj iné zvieratá v zbierke múzea. Svoju šikovnosť a kreativitu sme si vyskúšali na pexese, mega skladacích kockách a odvážni jedinci aj prechod syslím tunelom. V OC Mlyny sme sa posilnili, aby sme vydržali večerné predstavenie, niektorí stihli  nakúpiť aj vianočné darčeky. Potom sme sa už presunuli do autobusa, aby sme sa pripravili na večerné divadelné predstavenie. Chlapci sa premenili na džentlmenov v motýlikoch a sakách a dievčatá na elegantné slečny v krásnych šatách s jemným make-upom. Divadlo bolo krásne, obdivovali sme skvelé spevácke výkony hlavných predstaviteľov Barbory Švidraňovej, Andreja Remeníka, Jána Galoviča . Spoznali sme aj hercov zo známych seriálov Mama na prenájom, či Nemocnica, dokonca medzi tanečníkmi tancoval aj náš spoluobčan Tomáš Bakyta. Tlieskali sme až nám ruky brneli. Dievčatá zhodnotili predstavenie slovami : „ Nebanujem, že som za toto dala 35,-  .“  Veríme, že aj po takomto zážitku deti pochopia, že sa oplatí našetriť si a investovať do kultúry, lebo sa učíme spoločenskému správaniu a vystupovaniu v spoločnosti.  Ďakujeme pánovi šoférovi Branislavovi Dobošovi za pohodlnú, bezpečnú  a príjemnú cestu.

        • Kampaň Červené stužky
          • Kampaň Červené stužky

          • Naša škola sa zapojila do kampane Červené stužky pri príležitosti Svetového dňa boja proti AIDS s cieľom naučiť žiakov zaujať správny postoj k vlastnému zdraviu a životu, ako aj k zdraviu a životu druhých ľudí.

             Tvorivé aktivity organizované k 1. decembru 2023:

            •             O  zákernej chorobe AIDS, ktorú spôsobuje vírus HIV, a o spôsobe prenosu, sme informovali žiakov v školskom rozhlase, nástenkou na chodbe našej školy a na vyučovacích hodinách biológie filmom Príbehy anjelov.

            •             Obľúbenou aktivitou našich detí je výtvarná súťaž pohľadnica „Červenej stužky“. V októbri prebehlo školské kolo. Mali sme spolu 25 pohľadníc, ktoré žiaci maľovali ľubovoľnou technikou. V spolupráci s odbornou komisiou sme vybrali najkrajšie. Sú to pohľadnice Alexandry Korenačkovej  a Sofie Vidovej z 9.B, Anety Hevessyovej a Timei Čičmancovej zo 7. ročníka a Viktórie Vidovej zo 6.A triedy. Žiačky  získali diplom a sladkú odmenu.

            •             Na vyjadrenie solidarity v boji proti AIDS sme podporili kampaň výrobou náramku priateľstva s použitím červenej priadze, nakoľko červená farba je symbolom krvi a života. Náramky rozdávali žiaci siedmeho ročníka, ktorí boli pri kampani nápomocní. Počas prestávky sa žiaci siedmeho až deviateho ročníka spoločne odfotili v bielych a červených tričkách na podporu boja proti tejto chorobe.

            •             Na hodine telesnej a športovej výchovy sa konal turnaj medzi žiakmi druhého stupňa vo futbale . Víťaznou triedou bola trieda 9.B. Získala sladkú odmenu.

            •            Cez EduPage bol žiakom generovaný test. Úspešnými  riešiteľmi boli – Nina Bakusová, Sára Belaňová, Timea Čičmancová, Barbora Pastieriková a Simona Rothová zo 7. ročníka, Marko Bullo a Zuzana Ďurinová z 8.A, Emma Kolčáková, Samuel Lucas Kriška, Dávid Pánis, Rebeka Šnircová, Radovan Maximilián Táborský a Michal Tonhajzer z 8.B, Barbora Balažková, Gabriel Černák a Marek Chylo z 9.A, Dominika Benčíková, Nikola Buchová, Filip Gašparovič , Matúš Matejovič a Branislav Šnirc z 9.B triedy.

            Najúspešnejší boli tí, ktorí získali 100% výsledok - Aurel Hýrošš z 8.A, Andrej Ďureje z 9.A, Alexandra Korenačková a Sofia Vidová z 9.B. Všetci žiaci získali diplom a najlepší aj sladkú odmenu.

            Všetkým žiakom, ktorí sa zúčastnili realizácie projektu kampane Červené stužky ďakujeme a tešíme sa na aktivity v budúcom školskom roku.

          • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?

          • Vážení rodičia, milí žiaci,

            tento školský rok sa už štvrtý raz chceme zapojiť do krásnej akcie "Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?" Môžete sa teda zapojiť ako jednotlivec, rodina, trieda...ako vám to bude vyhovovať. Krabičky môžete nosiť do školy v termíne od 29.11.2023 do 4.12.2023 (aby sme ich stihli ešte odviezť našej kontaktnej osobe). Prosíme Vás, aby ste striktne dodržali obsah krabičky - popis je v priloženom manuále!!! Taktiež sa krabička musí dať otvoriť, aby bolo možné skontrolovať obsah. Ešte Vás prosíme, aby ste nedávali na vrch krabičky žiadnu ozdobu, pretože sa s tým zle manipuluje. Ak by ste vytvorili krabičku vyslovene pre muža alebo ženu, tak to prosím, nejako na vrchu označte, zjednodušíte prácu distribútorom. Veríme, že aj tento rok urobíme radosť deduškom a babičkám v domovoch sociálnych služieb v našom okolí.

            Podrobnejšie info máte  na linku a v priloženom letáku:

            https://www.kolkolasky.sk/skoly/

        • Grant Zelené oči – Záhony, ktoré učia
          • Grant Zelené oči – Záhony, ktoré učia

          • Aktivity realizované v rámci projektu „Záhony, ktoré učia“ sme postupne predstavovali hlavne prostredníctvom fotografií a školského rozhlasu. Bolo ich neúrekom. Naším cieľom pred začiatkom realizácie projektu „Zelené oči“ bolo vytvoriť v areáli našej základnej školy prostredie, ktoré by bolo vhodné na zážitkové vyučovanie žiakov. Je veľkým prínosom, že výstup tohto projektu nebude len krátkodobou záležitosťou, ale že sa aktivity môžu realizovať a rozširovať o nové druhy každý rok. Realizované aktivity prispeli a budú aj v budúcnosti opakovane prispievať ku tomu, aby si žiaci osvojili nové poznatky o pestovaní a ošetrovaní liečivých rastlín, aby popri tom získali zručnosti pri ich ošetrovaní a pestovaní. Budeme môcť opakovane realizovať vyučovanie, počas ktorého žiaci nebudú získavať strohé informácie, ale budú mať možnosť objavovať vzťahy a väzby v prírode, cez zážitok sa stotožnia  s prírodou, aktívne pri práci precítia väzby k prírode a uvedomia si dôležitosť ochrany prírody. Zároveň získajú zručnosti v kooperácii, komunikácii, budú sa vzájomne podporovať a motivovať k aktivitám. Naučia sa deliť prácu a povinnosti a spoločne sa tešiť z úspechu.

            Záhony nás učili, učia a budú učiť aj v budúcnosti. Máme z nich veľkú radosť.

            Ďakujeme Trenčianskemu samosprávnemu kraju za finančnú podporu.