• Prírodovedné olympiády
          • Prírodovedné olympiády

          • V tomto školskom roku musíme poďakovať našim žiakom, ktorí v neľahkých podmienkach dištančného vzdelávania venovali pozornosť aj učeniu navyše.

            V predmete chémia žiak 9.A triedy Štefan Belaň skúmal zaujímavosti niektorých chemických prvkov a názvosloví zlúčenín, ktoré riešil v domácom kole.

            V predmete biológia žiačka 9.B triedy Nina Kabinová bola úspešnou riešiteľkou školského a okresného kola biologickej olympiády v kategórii C.

            Žiačky 6.B triedy Emma Kolčáková a Lilly Pastieriková boli úspešné riešiteľky biologickej olympiády v kategórii D. Všetky spomínané súťaže naši žiaci riešili online v školskom prostredí. Naše šiestačky okresné kolo olympiády riešili prezenčne na Základnej škole Dobšinského v Prievidzi. V praktickej úlohe skúmali vlastnosti vajíčka, jeho stavbu, ale aj chemické reakcie bielkovín. V teoretickej časti mali úlohy na čítanie s porozumením, ale aj úlohy zamerané na matematickú gramotnosť spojenú s čítaním informácií z grafov. Emma Kolčáková sa stala úspešnou riešiteľkou tohto okresného kola v kategórii D. Všetkým žiakom ďakujeme za úspešnú reprezentáciu našej školy.

        • Exkurzia v ZOO Bojnice
          • Exkurzia v ZOO Bojnice

          • V pondelok naši šiestaci navštívili národnú Zoologickú záhradu v Bojniciach. V areáli zooškoly na začiatku absolvovali výučbovo-zážitkový program na tému CITES. Je to dohovor o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchov a rastlín. Slovensko sa zaviazalo kontrolovať obchod s ohrozenými druhmi zvierat a rastlín tak, aby nemohol byť príčinou ich vyhubenia či vymiznutia z prírody našej planéty. Vzťahuje sa nielen na živé organizmy, ale aj na vypreparované zvieratá alebo rastliny, ktorékoľvek časti ich tiel a všetky výrobky z nich.

            Na hodinách biológie sa žiaci rozhodli, že si spoločne adoptujú zvieratko a tak prispejú na jeho chov v ZOO. Vyvoleným sa stal lev berberský. Je to poddruh leva, ktorý je vo voľnej prírode vyhynutý a žije iba v zoologických záhradách. Takýmto spôsobom sa žiaci našej školy učia mať pozitívny vzťah k živej prírode a chrániť ju. Certifikát o adopcii bude zdobiť triedy našich budúcich siedmakov.

            Nezabudli sme si nášho leva pozrieť a odfotiť sa s ním. Samozrejme, prešli sme spoločne celú zoologickú záhradu a určite sa tam opäť budeme tešiť. Na záver nesmeli chýbať stánky so sladkosťami a nakúpenie darčekov. Šiestakom za ich slušné správanie ďakujeme.

        • PYTAGORIÁDA
          • PYTAGORIÁDA

          •     V školskom roku 2021/2022 sa uskutočnil už 43. ročník Pytagoriády. Pytagoriáda je matematická súťaž, v ktorej okrem správnosti vypočítaných príkladov rozhoduje aj čas, za ktorý žiaci vypočítajú dané príklady. Za správnosť a za čas vypočítaných príkladov sa prideľujú príslušné body. Výsledné hodnotenie bodov sa teda skladá z dvoch položiek: z bodov za správnosť a z bodov za čas.                                       

            Účastníkmi vyššieho kola súťaže môžu byť len žiaci, ktorí úspešne absolvovali nižšie kolo súťaže. V tomto školskom roku, online formou, riešilo Pytagoriádu na I. stupni 35 a na II. stupni 79 žiakov našej ZŠ.

            Do vyššieho kola súťaže (okresné kolo) postúpili:

            Šimon Kušnír (3.A),

            David Môťovský (3.A),

            Peter Perniš (3.B), úspešný riešiteľ OK,

            Viktória Hanáková (4.B), úspešný riešiteľ OK,

            Šimon Ďurina (4.B),

            Monika Gašparovičová (4.B), úspešný riešiteľ OK,

            Tomáš Oršula (4.B),

            Sára Belaňová (5. r.), úspešný riešiteľ OK, 9. – 10. miesto,

            Lucia Cifríková (5. r.),

            Ondrej Kušnír (6.A),

            Aurel Hýrošš (6.A),

            Zara Ellis Hájovská (6.A),

            Jakub Vida (6.A),

            Emma Kolčáková (6.B),

            Rebeka Šnircová (6.B),

            Andrej Ďureje (7.A), úspešný riešiteľ OK, 8. miesto,

            Nina Šestáková (7.A),

            Ľubomír Cifrík (7.A),

            Paulína Mičková (7.B),

            Marko Oršula (7.B).

             

            Žiakom gratulujeme k postupu do okresného kola a úspešnému reprezentovaniu našej školy!

        • Okresné kolo Hviezdoslavov Kubín
          • Okresné kolo Hviezdoslavov Kubín

          • V dňoch 04.-06. 04.2022 sa na pôde RKC Prievidza uskutočnilo okresné kolo umelecko-recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín, kde našu školu reprezentovali piati žiaci – Ján Teličák, 2.B (poézia, I.kat.); Barbora Vidová, 4.B (próza, I.kat.);  Sára Belaňová 5.r.(poézia, II.kat.); Karolína Yasemin Kurčíková, 6.B (próza, II.kat.) a Alexandra Korenačková, 7.B (próza, III.kat.). Všetci recitátori boli skvelí a predviedli vynikajúce výkony. Alexandra svojím umeleckým prednesom prózy presvedčila aj porotu a obsadila krásne 2.miesto. Všetkým recitátorom ďakujeme za reprezentáciu a Alexandre srdečne gratulujeme k zaslúženému úspechu!

        • Dejepisná olympiáda
          • Dejepisná olympiáda

          • 7.2. 2022 sa uskutočnilo okresné kolo online Dejepisnej olympiády. Našu školu reprezentovali v kategórii C Štefan Belaň z 9.A a Róbert Hurtiš z 9.B. Obaja sa stali úspešnými riešiteľmi. Róbert Hurtiš skončil na 8 mieste z 29 účastníkov a Štefan Belaň skončil na 2 mieste, čim si zabezpečil účasť na krajskom kole. To sa konalo 22.3.2022 tiež online formou. Na krajskom kole sa stal úspešným riešiteľom. Obom súťažiacim blahoželáme, určite im táto skúsenosť pomôže aj na strednej škole, kde sa hlásia. Stredné školy dostanú šikovných a rozhľadených žiakova môžu pokračovať aj na strednej škole v zapojenosti do rôznych stredoškolských projektov.

        • Biblická olympiáda
          • Biblická olympiáda

          • 22.3.2022 sa uskutočnilo dekanátne kolo online súťaže Biblickej olympiády. Našu školu reprezentovali žiaci 7.A triedy Andrej Ďureje, Ondrej Ďurina a Tomáš Hurtiš. Ich úlohou bolo prelúskať 2 knihy Sterého zákona a1 knihu nového zákona a potom zvládnuť hodinový online test. Chlapci sa popasovali so svojimi úlohami so cťou a v našom dekanáte obsadili druhé miesto. Zaostali iba 2 body za víťazom Piaristickým gymnáziom v Prievidzi. Boli však úspešnými riešiteľmi. Veríme, že nadobudnuté skúsenosti im pomôžu v ďalšom ročníku súťaže.

        • Hviezdoslavov Kubín
          • Hviezdoslavov Kubín

          •    Umelecko-recitačná súťaž Hviezdoslavov Kubín má na Slovensku, ale i na našej škole dlhoročnú tradíciu. Školské kolo Hviezdoslavovho Kubína sa tento rok  uskutočnilo 21. marca a zúčastnilo sa ho 17 žiakov, ktorí svoje výkony predviedli v rámci prednesu poézie a prózy. Súťažilo sa v troch kategóriách. Päťčlenná porota mala nesmierne ťažkú úlohu pri vyhodnocovaní súťaže, pretože prednesy súťažiacich  boli pôsobivé, presvedčivé a originálne. V okresnom kole súťaže nás bude reprezentovať Ján Teličák z 2.B; Barbora Vidová zo 4.B; Sára Belaňová z 5.r.; Karolína Yasemin Kurčíková zo 6.B a Alexandra Korenačková zo 7.A. Postupujúcim držíme palce!

            Vyhodnotenie súťaže:

            I. kategória – poézia:

                        1. miesto: Ján Teličák, 2.B

                        2. miesto: Lea Mražíková, 2.B

                        3. miesto: Diana Rybárová, 2.B

            I. kategória – próza:

                        1. miesto: Barbora Vidová, 4.B

                        2. miesto: Monika Gašparovičová, 4.B

            II. kategória – poézia:

                        1. miesto: Sára Belaňová, 5.r.

                        2. miesto: Aurel Hýrošš, 6.A

                        3. miesto: Lucia Cifríková, 5.r.         

            II. kategória – próza:

            1. miesto: Karolína Yasemin Kurčíková, 6.B
            2. miesto: Nina Bakusová, 5.r.
            3. miesto: Barbora Pastieriková, 5.r.

            III. kategória – poézia, próza:

            1. miesto: Alexandra Korenačková, 7.B
            2. miesto: Barbora Balažková, 7.A
            3. miesto: Nina Šestáková, 7.A
          • Oznam pre 5.- 8.ročník

          • Dňa 6.4.2022 (streda) budú mať žiaci 5.-8. ročníka v súlade s § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) riaditeľské voľno. V uvedených ročníkoch nie je možné zabezpečiť vyučovanie z dôvodu konania celoslovenského Testovania 9.