• DEŇ RODINY S 2.B
          • DEŇ RODINY S 2.B

          • V mesiacoch máj a jún sme oslávili krásne sviatky – Deň matiek a Deň otcov. Pri tejto príležitosti si žiaci z  2.B triedy pripravili malé prekvapenie. Pod vedením triednej učiteľky Mgr. Magdalény Kocákovej a pani asistentky Bc. Lucie Frimelovej si nacvičili krátky program a vyrobili darčeky pre rodičov.

            17.6.2022 sa po druhej vyučovacej hodine odobrali pešo na Sekaniny na chatu, kde mali naplánovaný spoločný Deň rodiny.  Cesta bola síce dlhá, no žiaci ju zvládli bez problémov a dokonca si aj veselo pospevovali do kroku. Po dlhej ceste ich vítala „smerová tabuľa“ a krásne vyzdobené okolie chaty.  Po príchode na miesto, si deti na malú chvíľku oddýchli a občerstvili sa.

            Kým čakali na príchod rodičov, tak si zábavnou a súťažnou formou zopakovali učivo zo slovenského jazyka, precvičili si pripravený program a ešte si aj zatancovali.

            Po príchode rodičov predviedli deti pripravený program, odovzdali darčeky a vyzvali svojich rodičov na súboj v rôznych súťažiach. Deti by aj boli vyhrali, ale boli odlákané výbornou maškrtou – cukrovou vatou.

            Zvyšok popoludnia sme strávili v príjemných rozhovoroch, hrách a opekaním dobrôt, ktoré zabezpečili rodičia.

            Všetci si tento krásny a príjemný deň užili a veria, že sa ešte na takejto alebo podobnej akcii stretnú.

        • Zmerali si sily
          • Zmerali si sily

          •     Dňa 22.júna 2022 sa členovia streleckého krúžku stretli na súťaži o najlepšieho strelca krúžku. Po nástrelných ranách absolvovali ešte 5 súťažných rán, ktoré rozhodli o celkovom poradí:

                                         1.miesto: „Najlepší strelec krúžku“ – Matej Hevessy (4.A)

                                         2.miesto: Matúš Bobok (3.B)

                                         3.miesto: Marek Ďureje (4.A)

                 Víťazi boli odmenení medailami a vecnými cenami.

        • Dotkni sa chémie
          • Dotkni sa chémie

          • Čo ma čaká vo svete EMOJI? Táto otázka bola položená našim ôsmakom, ktorí prišli v stredu do otvoreného laboratória v SOŠ chemickej v Novákoch. V rámci aktivity Dotkni sa chémie našich žiakov rozdelili na dve skupiny. V prvej žiaci zisťovali, akú tajnú vzorku majú v chemickom laboratóriu. Najprv si každý vytvoril roztok z danej vzorky chemikálie a potom v digestore pod dohľadom študentov odboru farmakológia a biotechnológia pridával jednotlivé činidlá. Vznikali rôzne zafarbené roztoky- hnedý, tyrkysový, modrý, zelený, fialový, bezfarebný, žlto-zelený, červený, ružový, ale v niektorých prípadoch nastalo šumenie, vznikla vločková zrazenina alebo sa uvoľňovali iba bublinky. Emoji, ako Hi-5, Jailbreak, Gene a Poop sa rozdelili medzi našich ôsmakov. Každému sa podarilo odhaliť svoju vzorku podľa pracovného postupu a vyplniť pracovný list s popisom priebehu jednotlivých reakcií.

            Druhá skupina šla v sprievode študentov odboru mechanik mechatronik a mechanik hasičskej techniky. Žiaci si mohli vyskúšať strihanie plechu, narábanie s robotickým ramenom, videli prácu na fréze a výrobky z 3D tlačiarne. Zaujímavé boli práce žiakov znázorňujúce vodný mlyn, ale aj funkčné vojenské delo. Z lega postavené roboty, žiaci ovládali pomocou ovládača a videli spôsob nabíjania pomocou solárneho panela. Na strednej škole sa dozvedeli nové informácie o štúdiu a o študijných odboroch.

             

        • Babylonská škola v prírode
          • Babylonská škola v prírode

          • V dňoch od 13.6. do 17.6. 2022 sa naši žiaci 4.A a 4.B triedy spolu so svojimi  tr. uč. Mgr. A. Ďurišovou, Mgr. I. Kušnírovou a p. asistentkou E. Gajdošovou zúčastnili Babylonskej školy v prírode, v krásnom horskom prostredí Národného parku Nízkych Tatier v Penzióne Bystrina.

            Hneď po príchode nás privítala známa rozprávková postavička Pipi Dlhá Pančucha spolu so svojimi pomocníkmi. Pomohli nám ubytovať sa a ihneď nás vtiahli do ríše rozprávky.

            Počas celého týždňa deti zažili množstvo nezabudnuteľných zážitkov v umeleckých tvorivých dielňach, na prechádzkach po náučných chodníkoch okolitej prírody, návšteve farmy Ajax s koníkmi a inými zvieratami, večernej diskotéke, karnevale, Šalamúnskom jarmoku,...

            Záverom celého pobytu bolo krásne divadelné predstavenie Pipi Dlhá Pančucha, ktorého hercami boli všetci naši štvrtáci.

            Deti odchádzali domov z pobytu spokojné, plné zážitkov, niektoré aj so slzami v očiach ako to rýchlo ubehlo...Cestou domov sme ešte navštívili neďalekú Bystriansku jaskyňu.

                 Táto Babylonská škola v prírode bola príjemnou bodkou za ukončením 1. stupňa ZŠ. Decká, želáme Vám veľa šťastia, úspechov a príjemných zážitkov na 2. stupni ZŠ!

        • Koncoročný výlet
          • Koncoročný výlet

          • Dňa 7.6. až 8.6. 2022  sa konal koncoročný výlet 9.B.  Strávili sme ho na chate Poniklec na Remate. Dali sme si spoločný obed, urobili  si prechádzku na „Rybníky“ a pripravili drevo na opekačku. Poobedie sa na chate nieslo v duchu oblievačky, opekačky a diskotéky . Počasie nám vyšlo na výbornú. Na druhý deň sme sa odviezli vlakom späť do Prievidze a následne domov. Všetci išli dospávať vydarený koncoročný výlet.

        • Hornonitrianske múzeum
          • Hornonitrianske múzeum

          • Koncoročný výlet  žiakov  6.B triedy sa začal v Hornonitrianskom múzeu v Prievidzi. V múzeu sa nachádza stála výstava, ktorá dokumentuje najvzácnejšie exponáty z rôznych oblastí.

            Najznámejším predmetom je hlinená plastika  Venuše z Nitrianskeho Hrádku, obrázky maľované na skle s tematikou svätcov a výjavov z ich života, rohovinový nástroj s drevenou rúčkou - lapač, ktorý sa používal pri prenášaní včelej kráľovnej do nového úľa.

            Najrozsiahlejšou zbierkou sú strieborné šperky, ktoré obsahujú 1967 kusov gombíkov, spôn, medailónov, ihlíc a náušníc. Najťažším exemplárom je medveď hnedý, ktorý bol zastrelený v sebaobrane, a najväčším exemplárom je jeleň obyčajný. Žiaci mali možnosť vidieť aj skamenenú sánku mamuta vážiacu 8,5 kg.

            Naše poznávanie pokračovalo výstavou Pomocníci v domácnosti. Pri každom exponáte bol text, ktorý zaviedol návštevníkov do dejín všedných, pre mnohých nezáživných, no nevyhnutných činností, akými sú varenie, váženie, upratovanie, vysávanie, pranie, žehlenie. Dotýkal sa aj prakticky nevnímaných drobností ako kúrenie či svietenie. Naši šiestaci si na vlastnej koži vyskúšali mletie kávy na ručnom mlynčeku. Mleli aj staré pečivo na strúhanku.

             

            Našou ďalšou aktivitou v múzeu boli tvorivé dielne, kde sa žiaci zabavili, ale predtým si s múzejnou pedagogičkou prezreli prezentáciu o našej planéte Zem. Potom na výkres lepili, maľovali a nanášali piesok a vytvárali zaujímavé výtvarné práce.

            Náš výlet pokračoval prechádzkou ulicami a parkami Prievidze. Samozrejme, nesmelo chýbať nákupné centrum, kde žiaci kúpili sebe, ale aj blízkym darček.

        • Koncoročný výlet
          • Koncoročný výlet

          • Naši deviataci toho veľa, čo sa týka výletov, nemali šancu zažiť a tak si povedali, že to aspoň trochu dobehnú. Trieda 9.A sa 8. a 9. júna vybrala na výlet do Hornej Vsi – Hotel Lomy. Ubytovanie sme mali vybavené v obnovených chatkách. V obnovenom areáli hotela nás čakal bazén, multifunkčné ihrisko, ohnisko, amfiteáter, veľký altánok. Pán kuchár celkom slušne varil a tak nám chutila naša celodenná strava. Keď sme odchádzali z Lehoty, vypadalo to, že strávime dva dni v chatkách, ale po príchode na miesto sa obloha nad nami zľutovala a mohli sme absolvovať aj túru. Aj keď bazén mal ešte na hony ďaleko od teplej vody, nás to vôbec neodradilo. Dievčatá aspoň nepotrebovali rúž...mali prirodzený fialový. Večer sa predsa len prišiel pozrieť na nás na chvíľu dážď, ale o opekačku a tancovačku sme neprišli. Správca hotela nám špekáčiky upiekol v rúre a my sme si ich v pohodičke spapali pod altánkom. Našu dobrú náladu nám závideli aj pani učiteľky, ktoré boli so svojimi deťmi z prvého stupňa v škole v prírode. Slovo noc a spánok zostalo na dva dni iba smiešnym slovíčkom a smiešna zostala aj triedna so svojim návrhom túry na druhý deň....radšej sme si to vynahradili hrami a bazénom. Ďakujeme aj pánovi učiteľovi Matejovi Krpelanovi za skvelú spoločnosť. A odporúčanie deviatakov? Ak budete aj vy takí skvelí deviataci ako my, určite si aj vy zaslúžite dvojdňový výletík.

        • ŠKOLA BONTÓNU
          • ŠKOLA BONTÓNU

          • Dňa 09.06.2022 sa naši žiaci zúčastnili predstavenia Škola bontónu, ktoré organizuje umelecko-historická spoločnosť Bojník z Bojníc. Žiaci sa vďaka názorným ukážkam, príbehom a zaujímavým informáciám priučili zásadám slušného správania a etikety. Do interaktívneho programu boli zapojení aj viacerí žiaci, ktorí si na vlastnej koži vyskúšali ukážky správneho zdravenia sa, podania rúk, stolovania či správania sa v rôznych zariadeniach. Program bol nielen zaujímavý a poučný, ale aj zábavný. Veríme, že si žiaci z programu odniesli množstvo nových poznatkov a zručností, ktoré budú môcť uplatňovať i v bežnom živote.

            Veľmi pekne ďakujeme účinkujúcim zo spoločnosti Bojník, že si našli čas a navštívili aj našu školu!

        • Medzinárodný deň detí - Deň hornonitrianskeho regiónu
          • Medzinárodný deň detí - Deň hornonitrianskeho regiónu

          • 1. jún  sme tradične venovali oslavám Medzinárodného dňa detí.  Tento výnimočný deň sme spojili so spoznávaním nášho regiónu, a preto boli aktivity venované najmä kultúre, tradíciám a zvyklostiam hornej Nitry.

            Žiaci mali pripravené stanovištia, na ktorých si mohli vyskúšať, ako sa kedysi žilo, s čím sa počas života stretávali obyvatelia hornej Nitry a pod. Úlohou akcie bolo nielen spestrenie programu detí, ale aj pozdvihnutie povedomia o našich regionálnych zvykoch, tradíciách, kultúre či nárečí.

            Na umeleckých stanovištiach  si žiaci mohli vyskúšať činnosti pripomínajúce tradičné remeslá, napríklad tkanie.  Na makete si skúšali vyhotoviť a vyzdobiť vlastný kroj.  Úlohou kultúrneho stanovišťa bolo zábavným spôsobom obohatiť  slovnú zásobu žiakov o nárečové slová z nášho regiónu a zároveň im priblížiť  prezývky obyvateľov jednotlivých miest a obcí.

            Jednou z ďalších zastávok bolo kulinárske stanovište, ktoré malo u žiakov najväčší úspech. Práve tu sa deti stretli s tradičnými pokrmami, ktoré pripravovali naši predkovia. Niektoré z nich dokonca ochutnali. Priučili sa aj medovnikárstvu, ktoré má v mnohých obciach regiónu bohatú tradíciu. Jazykové stanovište pomohlo žiakom priblížiť život karpatských Nemcov, ktorí sa v minulosti vyskytovali na našom území. Žiaci sa dozvedeli, ako ich pôsobenie v regióne ovplyvnilo nielen našu kultúru, ale aj jazyk.

            Svoje športové zručnosti si žiaci precvičili na športovom stanovišti, kde si vyskúšali tradičné športové hry, ktoré sa deti hrávali v minulosti. Vyskúšali si skákanie gumy, hod obručou a mnohé iné zaujímavé aktivity. Prírodovedné stanovište odhalilo žiakom faunu a flóru regiónu. Bližšie spoznávali  tunajšie prirodzené i raritné organizmy, ktoré mnohí poznali už z prechádzok našou okolitou prírodou. Žiaci počas svojho putovania stanovišťami narazili aj na historické stanovište, kde spoznali náš región prostredníctvom povestí viažucich sa k mnohým prírodným či historickým pamiatkam.

            Každá trieda zvládla úspešne absolvovať takmer všetky stanovištia, čo im umožnilo pokračovať ďalej  k hľadaniu pokladu. Po vyriešení rébusov a zložení mapy sa všetkým triedam podarilo poklad nájsť, a tak získali nielen sladkú odmenu, ale aj žolíka, ktorého môžu využiť na odmietnutie malej písomky (päťminútovky).

            Veríme, že si deti deň naplno užili, zabavili sa a popritom zistili aj mnoho nových poznatkov a zaujímavostí o našom krásnom regióne.

            Poďakovanie patrí nielen deťom, ktoré svojou šikovnosťou zdolali jednotlivé stanovištia a našli poklad, ale aj pedagógom, ktorí si pre deti pripravili veľmi zaujímavé aktivity a svoj voľný čas obetovali ich príprave.

        • VÝLET ZA ODMENU
          • VÝLET ZA ODMENU

          • Po dvoch rokoch sme opäť mohli zorganizovať „Výlet za odmenu“. Ide o výlet pre tých  žiakov školy, ktorý sa zapojili do rôznych vedomostných súťaží a olympiád a dosiahli pekné výsledky alebo reprezentovali školu v rôznych športových súťažiach. Tento rok padla voľba na ponuku Team UP „Slovenskú pevnosť Boyard“  v Bratislave. Našu obec sme opúšťali ráno o 7,00 hod., ale pre nikoho to nebol problém, lebo nás čakali pekné zážitky. Po príchode do Bratislavy sme si  urobili malú pešiu obhliadku centra a cestou sme videli mnohé významné budovy. Pán šofér nám vybral peknú trasu. Potom už bol najvyšší čas na občerstvenie, niektorí však dali prednosť iným aktivitám, napr. návšteve Dráčika, či skúšaniu šiat na rozlúčkovú. O 12.30 hod. prišiel čas nášho adrenalínového zážitku. Deti sme rozdelili do skupín – starší s mladšími.  Dostali hodinky a poučenie o fungovaní celej atrakcie. Za dve hodiny mali možnosť zvládnuť 24 miestností s naozaj rôznorodými úlohami. Kto pozná z televízie tento systém hry, vie o čom to asi bolo. Rozdiel je v tom, že na konci nezískali žiadne peniaze, ale pocit, že dokázali spolupracovať ako tím, siahnuť možno až na dno svojich síl a opustiť svoju komfortnú zónu. Mysleli sme, že cestou domov budú „ukonaní“, ale opak bol pravdou. Mali energiu ešte aj spievať a hlad tiež zohral svoju úlohu. Sme radi, že máme v škole šikovné deti a výlet za odmenu si rozhodne zaslúžili. A tie deti, ktoré čítajú tento článok, vyzývame – neváhajte byť aktívni, na budúci rok môžete byť na výlete za odmenu práve vy!

        • PASOVANIE NA PRVÁKA
          • PASOVANIE NA PRVÁKA

          • Dňa 02.06.2022 panovala v našich dvoch prváckych triedach výnimočná nálada. Naši prváci totiž v tento deň mali dokázať, či si naozaj zaslúžia byť prvákmi. Všetci sme sa stretli o 7.45 hodine v školskej jedálni. Členovia školského parlamentu si pre prváčikov pripravili rôzne úlohy, v ktorých museli ukázať, ako vedia kresliť, písať a  počítať. Po zozbieraní potrebného množstva pečiatok musel ešte každý  ukázať, aký je  kamarát a ako dokáže spoločne zaspievať pesničku alebo povedať básničku. Prváci boli úplne úžasní. Prekvapili nás svojou šikovnosťou, smelosťou a speváckymi a tanečnými schopnosťami. Kráľ a dve  víly mohli s radosťou pasovať všetkých žiakov na šikovných prvákov. Okrem pasovania mečom od kráľa každý dostal kokardu so symbolom školy, absolventskú čiapku a sladkosti. Ďakujeme triednym pani učiteľkám Mgr. Alene Juríkovej a Mgr. Michaele Márii Gregorovej, že prvákov tak pekne vedú a pripravujú. Ďakujeme všetkým ostatným, ktorí sa na tejto akcii podieľali – školskému parlamentu a pánovi školníkovi Ľubkovi Čertíkovi. Veľmi si vážime aj prítomnosť rodičov a starých rodičov, ktorí si našli čas a prišli nás podporiť. Dúfame, že im chvíle strávené s nami spríjemnila aj kávička. Určite môžu byť na svoje ratolesti hrdí.