• Cestovanie v čase
          • Cestovanie v čase

          •  V Prievidzi sa nachádza unikátne Múzeum Vtedy, ktoré ponúka stroj času. Múzeum návštevníkov prevedie časmi minulými a cez predmety každodennej potreby  ukazuje, ako sa vtedy žilo. Trieda 3.A túto možnosť cestovať v čase využila v stredu 26.10.2022.Ocitli sme  sa v druhej polovici 20. storočia, vo vtedajšej Československej socialistickej republike. Pozreli sme si  repliku bytu zariadeného v štýle 70-tych a 80-tych rokov minulého storočia, v ktorej nechýba linoleum, tapety či starý nábytok s doplnkami tej doby. V  expozíciách sme našli staré telefóny, televízory, rádiá či gramofóny, ktoré boli považované za pýchu vtedajšieho európskeho priemyselného dizajnu. Súčasťou múzea je aj expozícia školy a obchodu. Prehliadkou výstavných priestorov sme získali ucelený pohľad na to, ako sa žilo kedysi a kam sa spoločnosť a technológie odvtedy posunuli. Ďakujeme za možnosť vrátiť sa v čase.

        • RIADITEĽSKÉ VOĽNO a jesenné prázdniny
          • RIADITEĽSKÉ VOĽNO a jesenné prázdniny

          • Podľa § 150 ods. 5) zákona č. 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov udeľuje riaditeľka Základnej školy, Školská 766/2, Lehota pod Vtáčnikom  z organizačných dôvodov dňa 27.10.2022 (štvrtok) riaditeľské voľno pre žiakov všetkých ročníkov. ŠKD nie je v prevádzke. 

            Jesenné prázdniny sú v termíne od 28.10.2022 do 31.10.2022, začiatok vyučovania po jesenných prázdninách je 2.11.2022 (streda).

        • Deň bez tašky
          • Deň bez tašky

          • Vážení rodičia, milí žiaci, v stredu 26.10. 2022 pre vás Školský parlament pripravil ďalší zaujímavý deň. Volá sa: ,,DEŇ BEZ TAŠKY". Čo to pre vás znamená? V tento deň si prinesiete všetky svoje školské pomôcky v niečom inom, len nie v školskej taške. Tešíme sa na vaše kreatívne a vtipné nápady. Najzaujímavejšie prevedenie výzvy bude odmenené.

        • Minerály - majstri farieb a tvarov
          • Minerály - majstri farieb a tvarov

          • 19.10. 2022  naši deviataci navštívili výstavu Minerály - majstri farieb a tvarov, ktorej cieľom je zoznámiť sa so známymi i menej známymi nerastami. Výstavné podujatie bolo zostavené z viac ako 350 exponátov zo zbierok múzea doplnených textovými informáciami definujúcimi základné pojmy. Na začiatku sme si pozreli expozíciu múzea, minerály usporiadané podľa stupnice tvrdosti, doplnené o nástenné obrazy s popisom minerálu a jeho náleziska v rámci našej republiky.

            Postupne sme prešli k praktickej aktivite, k určovaniu minerálov a hornín na základe fyzikálnych a chemických vlastností. Aktivita bola doplnená o poznatky nálezísk jednotlivých vzoriek v prezentácii. Ale nepredbiehajme, postupne sme si prešli všetky minerály zo stupnice tvrdosti. Vlastnosti fyzikálne sme zisťovali vrypom pomocou nechtu, klinca alebo mince. Tieto nerasty patrili medzi tie mäkšie – mastenec, kamenná soľ, kalcit, fluorit, alebo nie úplne tvrdé - apatit. Mali sme pripravenú aj lupu a sklíčko, do ktorého sme sa pokúšali urobiť nerastom ryhu. Takúto vlastnosť mali iba tvrdé nerasty – živec, kremeň, topás a korund. Škoda, že na výstave chýbal diamant, ktorý je najtvrdším minerálom našej planéty. Pozorovali sme aj jednu chemickú vlastnosť, a to reakciu minerálu s kyselinou chlorovodíkovou. Na záver sme v mikroskope pozorovali kamennú soľ a granáty.

            Ďalšou našou zastávkou bola výstava Nie je koruna, ako koruna, ktorá približuje mince, štátovky i bankovky zo zbierok Hornonitrianskeho múzea v Prievidzi. Obsahom výstavného podujatia je prezentácia mincí a papierových platidiel z obdobia, keď sa ešte platilo korunami. Na záver nechýbali exponáty živočíchov našich lesov, ako aj dobové kostýmy, šperky, náradia a jednoduché stroje, ktoré používali naši predkovia na území hornej Nitry.

        • Monitorovanie kozmického odpadu
          • Monitorovanie kozmického odpadu

          • Tento školský rok sme sa opäť zapojili do projektu Noc výskumníkov a pre našu školu sme získali sadu vedeckého kuriéra Kozmický strážca. Jeho úlohou je chrániť našu Zem a vesmírne technológie pred ich poškodením. Satelity na obežnej dráhe Zeme môžu byť zasiahnuté časťami nefunkčných satelitov – kozmickým odpadom. Keď boli tvoji starí rodičia v tvojom veku, kozmický strážca by nemal veľa práce, pretože okolo Zeme obiehalo len niekoľko funkčných satelitov. Dnes ich je okolo 5000. Problémom však je, že je tam tiež viac ako 30 000 kusov nebezpečného kozmického odpadu. Tento odpad je potrebné monitorovať a následne upravovať pozície aktívnych satelitov, aby sa predišlo nežiaducim kolíziám. Rýchlosť kozmického odpadu je 28 000km/h, čo je asi 500-krát rýchlejšie, ako je rýchlosť auta. Otvor si webovú aplikáciu, aby si získal predstavu, ako stúpal počet satelitov na obežnej dráhe Zeme. Všimni si, koľko kozmického odpadu vzniklo v blízkom vesmíre za posledné desaťročia. www.kozmickystrazca.sk/kozmickyodpad/

            Na vyučovacej hodine naši siedmaci vytvárali z makety model vesmírneho satelitu. Pozreli sa pomocou webovej aplikácie na našu planétu a sledovali, ako sa počet kozmického odpadu zvyšuje. Satelity si môžete pozrieť vo vitríne na dolnej chodbe.

            V najbližších rokoch sa chystajú vesmírne misie, ktoré budú kozmický odpad aktívne odstraňovať. Jeho monitorovaniu sa venujú experti aj zo Slovenska. Astronómovia na Fakulte matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského v Bratislave pozorujú kozmický odpad pomocou ďalekohľadov. Aj vďaka týmto meraniam môžu satelity, ktoré používaš každý deň (navigácia, predpoveď počasia, satelitná televízia, mapy), fungovať bezpečnejšie a dlhodobejšie.

        • Jesenná tekvička
          • Jesenná tekvička

          • V októbri prebehla na škole obľúbená súťaž „Jesenná tekvička“.

            Porota zložená z pani vychovávateliek z ŠKD a z pani učiteliek z 1.-4. ročníka mala aj tento rok veľmi ťažkú úlohu.

            Do súťaže sa zapojilo 46 detí a chodba pred vstupom do ŠKD sa na týždeň premenila na rozprávkovú alej. Opäť nás vítali tekvicové potvorky, víly, zvieratká, rôzne postavičky, ale aj jesenné aranžmány.  Preto bolo veľmi ťažké vybrať tie najkrajšie. Nakoniec musela porota rozhodnúť a vybrať 12 najlepších tvorcov a tých sme slávnostne odmenili vecnými cenami. Ostatní tvorcovia dostali tiež malú pozornosť. Všetkým deťom, ale aj ich rodičom ďakujeme za krásnu prezentáciu tekvíc a budeme sa tešiť, čo uvidíme zase o rok. Tekvica sa tak stáva pre nás nie len symbolom jesene, ale aj tvorivisti a fantázie.

          • „Deň sukní a kravát“

          • Vážení rodičia, vo štvrtok 20.10.2022 bude v našej škole „Deň sukní a kravát“. Čo to znamená? V tento deň by mali prísť dievčatá v sukni alebo šatách a chlapci by mali mať kravatu alebo motýlika – alebo niečo tomu podobné. Necháme to na Vašu fantáziu, veríme, že budete kreatívni. Najkrajšie outfity budú odmenené peknými cenami.

        • JESENNÁ TEKVIČKA
          • JESENNÁ TEKVIČKA

          • ŠKD v spolupráci s 1.-4. ročníkom vyhlasuje súťaž „JESENNÁ TEKVIČKA“,

            ktorá sa bude konať od 10.10. – 13.10.2022.

            Súťaže sa môžu zúčastniť deti všetkých tried a najkrajšie výtvory budú vyhodnotené komisiou pod vedením vyučujúcich z 1.-4. ročníka.

            Tešíme sa na vašu účasť a prajeme vám veľa tvorivých nápadov a zábavy.

             Hotové výtvory môžete priniesť do ŠKD od 10.10. – 13.10.2022