• BURZA KNÍH
          • BURZA KNÍH

          • „Knihy sú ako dvere. Otvoríte ich a vstúpite do iného sveta.“– Jeanette Winterson

            Knihy nám otvárajú bránu k múdrosti, rozširujú naše obzory, robia nás lepšími ľuďmi a sú výbornou voľbou pre oddych. Každá kniha je vzácna a jedinečná. No určite sa aj vo vašej domácnosti nájde kniha, o ktorú už nie je záujem. Dajte jej druhú šancu a zapojte sa do našej burzy kníh.

            Ako to môžete urobiť?

            V dňoch od 20.2. 2023 do 24.2.2023  môžete priniesť maximálne dve knihy, ktorým by ste chceli dať druhú šancu. Knihy musia byť v dobrom stave.  V každej musí byť lístok s menom žiaka, trieda a cena knihy. Cena knihy nemôže byť vyššia ako 5 eur.  Knihu na predaj môžete odovzdať p. učiteľkám:

            1. Stupeň : triedne pani učiteľky
            2. Stupeň: Mgr. S. Ďuráková, Mgr. E. Cipovová, PhDr. J.Nemčeková, PhD., Ing. E. Kováčová, Ing.Z. Mikušová.

            A čo bude potom?

            Budeme organizovať burzu kníh vo vestibule školy.

            Knihy sa budú predávať v určený deň podľa časového harmonogramu. Termín bude zverejnený. Ak sa kniha predá, dostaneš za ňu peniaze v sume, ktorú si si určil.

            Čo ak sa tvoja kniha nepredá?

            Môžeš si ju zobrať späť domov alebo darovať škole. Zostane v čitateľskom kútiku vo vestibule, kde si ju budú môcť prečítať aj iní žiaci.

        • VEZMI KNIHU, NIE MOBIL
          • VEZMI KNIHU, NIE MOBIL

          • Internetový portál EWOBOX určený pre Enviromentálnu Výchovu, Vzdelávanie a Osvetu  pripravil pre žiakov škôl v rámci kampane „Zatoč s odpadom“ mesačné výzvy počas celého školského roka týkajúce sa rôznych druhov odpadu. Cieľom výziev je naštartovať pozitívnu zmenu v spoločnosti, ukázať ako môžeme spolu zatočiť s odpadom.

            Mesiac február sa zaoberal témou „Príliš vzácny odpad“ do ktorého neodmysliteľne patria mobilné telefóny. Výzva na tento mesiac  znela „ Vezmi knihu, nie mobil“ a zamerala sa práve na mobilné telefóny.

            Žiaci 7.ročníka pod vedením Mgr. S. Ďurákovej sa rozhodli zapojiť sa do februárovej výzvy. V škole sa spolu zamysleli, koľko z voľného času trávia na mobilných telefónoch a rozhodli vyskúšať vymeniť počas víkendu knihu za mobil. Žiaci, ktorým sa to podarilo, priznali príjemne strávený čas a  priniesli nám knihy ukázať  do školy. Zo zbierky kníh sme urobili fotografie, ktoré boli následne poslané do súťaže o vecné ceny.

        • Akčná prespávačka
          • Akčná prespávačka

          • Piatok 10.2.2023 si trieda 6.ročníka určila za deň svojej triednej prespávačky. Chceli  upevniť svoje kolektívne vzťahy a trochu sa spoločne zabaviť a zašportovať si. Keď  sa dohadovali, čo budú cez prespávačku robiť, dostali  veľmi zaujímavú ponuku od pána Doboša – zúčastniť sa futsalového zápasu Prievidza vs. Bratislava v športovej hale. Takúto ponuku  prijali s nadšením a pán Doboš zariadil na túto akciu ešte aj zadarmo odviezol firemným autobusom. Najprv sa všetci posilnili pizzou, veď chceli dobre povzbudzovať , a tiež  si upiekli koláčiky, aby  neboli hladní, keď sa vrátia. O siedmej  už sedeli v autobuse a tešili sa na zápas. Prvý polčas sa ešte trocha ostýchali, ale v druhom polčase už hlasivky dostali zabrať, bubon išlo dotrhať od búchania a rapkáče tiež nezaháľali. Aj keď zápas neskončil víťazstvom Prievidze, za skvele povzbudzovanie sa hráči so svojimi mladými fanúšikmi, a zverejnili fotografiu aj na facebooku CopyLeaders, futsal team. Po príchode už prespávačka prebiehala tak, ako každá iná – šport, hudba, hry, schovávačka, skrášľovací salón, jedlo, sladkosti a pod. Niektorí vytrvalci vydržali až do rána bieleho. Pri raňajkách však už niektorých hlávky neposlúchali... Ďalšia prespávačka záleží od toho, ako sa budú zapĺňať kolónky s červenými obálkami poznámok.

        • Deň sv. Valentína
          • Deň sv. Valentína

          • 14.február je vyhlásený ako deň sv. Valentína. Je považovaný za sviatok zaľúbených a oslavuje sa takmer na celom svete. No deň sv. Valentína nie len sviatkom zaľúbených. Je to aj príležitosť prejaviť blízkym ľuďom podporu, náklonnosť či vďačnosť. Na našej škole sme si pripomenuli tento sviatok na vyučovacích hodinách z predmetov informatika, výtvarná výchova a konverzácia v anglickom jazyku.  Mnohí žiaci napísali „valentínky“ s milými slovami svojim kamarátom a učiteľom, či rodičom. Niektoré z nich si môžete prezrieť vo vestibule školy.

        • Desiata bez odpadu
          • Desiata bez odpadu

          • Milé deti, celý týždeň bude na našej škole prebiehať ekoalarmvýzva Desiata bez obalu. Skúsme to všetci, znížme množstvo odpadu na našej škole minimálne počas jedného dňa. Počas veľkej prestávky, v čase desiatovania, si prídeme odfotiť vaše desiaty. Zaujíma nás, ako ste si zabalili vašu zdravú desiatu, alebo čo vám vaša mamina, babička, brat či sestra dobrého pribalili do školy. Ale nezabudnite, nech je to čo s minimálnym množstvom obalu. K zdravej desiate patrí chlieb, rožok alebo buchta. Nezabudnite, že to dobre chutí  spolu so šunkou, salámou alebo si k tomu pridajte aj zeleninu, ako šalát, rajčinu, papriku alebo uhorku. V chladnom období je dobré dopĺňať vitamíny, tak si nezabudnite pribaliť aj nejaké to jablko, mandarínku, pomaranč alebo banán.

            A čo sa stane, keď to všetko zjeme? Máme odpad. Servítku, ktorú sme použili, hodíme do modrého koša. Do žltého koša odhodíme obal z jedla. Zo zjedeného ovocia nám ostanú šupy z banánu, mandarínky a pomaranča. Z jablka nám ostane ohryzok. Tento bio odpad vyhodíte do koša hnedej farby, ktorý slúži na separáciu biologicky rozložiteľného odpadu. Hnedé koše budú celý týždeň umiestnené na každej chodbe v blízkosti tried. Za vašu snahu a desiatu bez obalu vám vopred ďakujeme.